Hlavní navigace

Hypotéky za babku - charita nebo dumping?

2. 2. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Doslova jako blesk z čistého nebe zapůsobily zprávy o chystané akci České spořitelny v oblasti hypotečních úvěrů. Tříprocentní dotací na hypoteční úvěry České spořitelny prý Erste Bank jen naplňuje slib daný vládě, ovšem ve skutečnosti její rozhodnutí připomíná dumping. Budou tedy hypotéky levnější o tisíce či stovky korun za měsíc?

Po eskapádách s dodatečně upravovaným zákonem o rozpočtových pravidlech, který dočasně zabránil ve vyplácení státní podpory klientům hypotečních bank, rozvlnila nepříliš často se vzdouvající vody hypotečních úvěrů přívalová vlna netušeného dopadu. Tato informační „tsunami“ hrozí zaplavit celý český trh hypoték a nenechat v něm nic jako dřív.

Jedná se o to, že Česká spořitelna zamýšlí zvýhodnit své hypoteční úvěry tříprocentní dotací k obvyklé úrokové sazbě. Pro její budoucí klienty je to vynikající zpráva a možná to přesvědčí i ty, kteří se do splácení úroků dříve neodvážili pustit. Spolu se státním příspěvkem by totiž dotace od spořitelny snížila výši úroků na dosud nevídanou úroveň, která by z dlouhodobého hlediska nebyla větší než inflace, takže by se na půjčených prostředcích dalo jen vydělat. (srovnej P.S.)

Spořitelnou dotované hypotéky by mohly být zvlášť výhodné pro ty, kteří dříve nemohli získat státní podporu – buď kvůli příliš vysokým příjmům, nebo proto, že stát přispívá jen na hypotéky do výše 800 tis. korun u bytů a 1,5 mil. u rodinných domů. Tříprocentní zvýhodnění ze strany spořitelny takto omezeno nebude.

Na druhou stranu ještě není jisté, že se České spořitelně její záměr podaří vůbec uskutečnit. Sice prý na poskytování hypoték chce uvolnit 10 mld. korun a celou záležitost prý už dříve posvětila vláda, její kroky se však v žádném případě nemohou setkat s kladnou odezvou u konkurence. Ta se určitě bude bránit, protože takto zvýhodněná cena hypotečních úvěrů u takto solidního ústavu by jistě přetáhla většinu potenciálních klientů.

Ani závazek daný vládě by asi neospravedlnil nasazení o tolik nižší ceny před úřady dohlížejícími na regulérnost hospodářské soutěže, zvlášť pokud by spořitelna měla na hypotékách prodělávat. Přiznaná dotace z její strany to zatím naznačuje.

Možná trochu názornější příklad: všem řidičům by se asi líbilo, kdyby jedna ze sítí čerpacích stanic nabízela benzín za 15 korun litr. Majitele takové společnosti by však jistě a brzy od podobné snahy odradily propíchané pneumatiky automobilu. Pokud by ovšem neměl propíchnutého něco jiného. Tak uvidíme.

skoleni_15_4

P.S.:
Vzhledem k zákonu o posyktování státní podpory je součet státní podpory a dotací od spořitelny neproveditelný. Státní pdpora se totiž poskytuje pouze při hypotečních úvěrech úročený minimálně 7% úrokovou sazbou. Nicméně prakticky většina reakcí se součtem podpory a dotace zabývá a bere ji jako reálnou možnost. Záleží tedy na konkrétní dohodě vlády a spořitelny, jak bude celá akce provedena. Navíc ještě není úplně jistá budoucí výše státní podpory, je tedy možné, že stát svou vlastní podporu tímto způsobem vloží na bedra České spořitelny. Pokud je vůbec něco takového možné.

Odkazy:
Hypoteční zmaetky
Hypoteční úvěry

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).