Hlavní navigace

Hypotéky - úroky pod bodem mrazu

15. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V únoru snížily některé banky úročení hypoték. Ti, kteří chtějí využít hypoteční úvěr a pořídit si dům nebo byt, mají šanci ušetřit. Úspora může být v řádu desítek až stovek korun měsíčně. Které banky zlevňovaly? Jaké jsou aktuální úrokové míry?

Od února oznámilo několik bank na tuzemském trhu snižování úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Půjčky na bydlení jsou levnější u GE Money Bank, Wüstenrot hypoteční banky, České spořitelny, Hypoteční banky, Komerční banky, Živnostenské banky, Raiffeisenbank a ČSOB.

Největší hypoteční banka na trhu, Česká spořitelna, snížila úročení všech typů úvěrů od prvního února a od 14 února ještě jednou. Od pondělí poskytuje hypotéky s pětiletou fixací od 3,99 %, s desetiletou fixací od 4,99 % a s roční fixací od 2,69 %.

9. února poklesly úrokové sazby všech typů hypoték a všech délek fixace u ČSOB. K největšímu poklesu došlo u hypoték na družstevní bydlení, k poklesu však došlo také u klasických hypoték. Hypotéka při jednoleté době fixace je tak dostupná při úrokové míře 3,25 %, tříleté fixaci 3,6 % a pětileté fixaci 4,3 %.

GE Money Bank snižovala úrokové sazby hypoték minulý týden. Od pondělí 7. února jsou nižší úrokové sazby s tříletou a pětiletou fixací u všech jejích hypotečních úvěrů. Sazba hypotéky Premium s tříletou fixací klesla na 3,99 % a sazba hypotéky Premium s pětiletou fixací poklesla na 4,29 %.

S účinností od stejného data jako u GE Money Bank, tedy od pondělí 7. února, nabízí snížené sazby hypoték také Wüstenrot hypoteční banka. Zlevnila všechny typy nabízených hypoték. Od minulého týdne je možné si vzít hypoteční úvěr určený na financování vlastního bydlení s fixací na 5 let s úrokovou sazbou od 4,35 %. Snížena byla také bankou garantovaná pětiletá sazba, ta v současné době činí 4,55 %.

Nejvíce klientů Komerční banky využívá hypotéku s pětiletou fixací. K nejvýznamnějšímu poklesu úrokových sazeb došlo právě u pěti, deseti a patnáctiletých hypoték. Na úrovni 4,36 % je úroková míra u hypotéky s pětiletou fixací. Hypoteční úvěr s desetiletou či patnáctiletou fixací získáte od 5,01 %.

Na změny na trhu reagovala také Raiffeisenbank a zlevňovala. V únoru poklesly sazby hypotečních úvěrů, které jsou fixované na jeden rok či pět let. Nejnižší úroková sazba pro hypotéky fixované na 5 let klesla na 4,39 %. Pod tři procenta poklesla sazba jednoleté fixace, ta v současnosti činí 2,83 %.

Od počátku tohoto měsíce jsou levnější také hypotéky Hypoteční banky. Ta snižuje tříletou fixaci, kterou využívá více než polovina jejích klientů. Fixace se tak v současnosti pohybuje na úrovni 3,95 %. Únorové zlevňování se dotklo také hypotéky s pětiletou fixací, poklesla na 4,25 %.

S platností od 1. února snížila sazby také Živnostenská banka. Levnější jsou v únoru hypotéky se všemi fixacemi. Nejvýrazněji se snižování projevilo u hypoték s fixací na jeden rok. Hypotéka s touto fixací je dostupná při úrokové míře 2,75 %. Tříletá fixace se pohybuje od výše úrokové míry 3,80 % a pětiletá od 4,30 %.

dan_z_prijmu

V tabulce jsou uvedeny nejnižší úrokové míry, při kterých je v současné době možné požádat o hypoteční úvěr při jednoleté, tříleté a pětileté fixaci.

Minimální úrokové míry hypotečních úvěrů
banky fixace 1 rok fixace 3 roky fixace 5 let
Česká spořitelna 2,69% 3,59% 3,99%
ČSOB 3,25% 3,60% 4,30%
GE Money Bank 2,99% 3,99% 4,29 % .
Hypoteční banka 3,40% 3,95% 4,25 %.
Komerční banka 2,99% 3,89% 4,36%
Raiffeisenbank 2,83% 3,88% 4,39%
Wuestenrot 2,95% není 4,55%
Živnostenská banka 2,75% 3,80% 4,30%

Poslední dobou úroky hypotečních úvěrů klesají. Banky snižováním úrokových sazeb reagují na pokles sazeb ČNB na 2,25 procenta. Nabídky jsou však časově omezeny a ke změnám bude docházet v závislosti na vývoji na mezibankovním trhu. Podle očekávání analytiků k výraznějšímu poklesu sazeb již nedojde, naopak očekává se podzimní zvyšování sazeb ČNB, které bude následovat i růst úrokových sazeb hypoték.

Myslíte si, že úrokové sazby hypoték...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).