Hlavní navigace

Hypoteční zmaetky

26. 1. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zprávu o starostech klientů hypotečních bank jsme už v Měšci přinesli. Nepozornost státních úředníků, poslanců a senátorů způsobila, že klienti podle nového zákona nemohou dostat slíbený státní příspěvek na splácení úvěrů. Pozdě, ale přece se ministerstvo pro místní rozvoj snaží dát věci do pořádku. Co je v této věci nového?

V posledních dnech probíhala intenzivní jednání mezi státní správou a bankami, které se hypotečním úvěrům věnují. Situace není jednoduchá – stát sice má peníze k vyplacení státní podpory, ovšem zákon, který platí od začátku roku, zakazuje podporu vyplácet jinak, než na základě zákona. A státní příspěvek k hypotečním úvěrům je poskytován jen na základě vládního nařízení. Do doby, než bude přijat nový zákon (což může trvat několik měsíců), není jasné, jak bude splácení úvěrů konkrétně vypadat.

Nabízelo se takové řešení, kdy by banky půjčily státu peníze (vlastně samy zaplatily státní příspěvek), ovšem stát chtěl, aby tato půjčka byla bezúročná. To však nemohou přijmout banky, protože není v jejich zájmu zrovna státu půjčovat bez obvyklého výdělku. Navíc není důvod, proč by měly prodělávat na něčem, co samy nezpůsobily, proč by stát neměl platit za vlastní chybu (nebo by za ni měli platit roztržití úředníci?). Naopak, banky by státu mohly naúčtovat ještě mimořádné náklady spojené se všemi nepředvídanými, ale nyní nutnými transakcemi a úkony. Na druhou stranu prý ani není možné, aby si stát úročené peníze půjčil, když na vyplácení státní podpory v rozpočtu vyčleněné prostředky jsou.

Při jednáních ministerstva s banky se však objevilo řešení, na němž se obě strany shodly – zákon se vlastně obejde tím, že místo vlády bude příspěvky vyplácet Státní fond rozvoje bydlení, a to po dobu čtyř měsíců, během nichž by měla vstoupit v platnost novela čerstvého zákona o rozpočtových pravidlech (ta by umožnila to, co tento zákon nyní zakazuje, totiž vyplácet státní podporu na základě vládního nařízení). Novela je už prý přichystaná a vláda by o vyplácení podpory měla rozhodnout na své příštím zasedání.

Příspěvek obvykle vyplácený v lednu však klienti pravděpodobně dostanou až v únoru. Úplně oddechnout si budou moci ale až po přijetí novely zákona.

dan_z_prijmu

Na druhou stranu je tu i dobrá zpráva pro všechny, kdo mají nebo chtějí mít co do činění s hypotékami – zatím se zdá, že státní příspěvek na hypoteční úvěry by se neměl snižovat, jak se někteří obávali. Hypotéky by tedy se státní podporou zůstaly stejně výhodné, jako byly dosud.

Odkazy:
Ján Simkanič: Oběti kocourkovských radních
Hypoteční úvěry
Zákon č. 218/2000 Sb. O rozpočtových pravidlech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).