Hlavní navigace

Hrozí další kvantitativní uvolňování v USA?

13. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtete si ranní restart od Martina Lobotky z Komerční banky

Italská aukce 3Y dluhopisů včera nepřekvapila – lehce pozitivní je, že se podařilo prodat skoro 5 mld. EUR (maximum, co chtěli), výnosy byly ale 3,89%, což je o nějakých 120 bodů více než před měsícem. Tohleto je těžké

Italové sice nějaké reformy dělají (trh práce), dluhopisové trhy jsou však netrpělivé. Dle nás v nejbližších měsících dojde k restartu programu odkupu dluhopisů ze strany ECB (tzv. SMP).

V této souvislosti: úplně nerozumím vývoji na EURUSD – přijde mi, že to v EMU jde spíše k horšímu v posledních dnech, a přece se EURUSD místo pod 1,30, jak jsem čekal, hnul nad 1,31. Včerejší ITA aukce mi taky nepřijde jako extra úspěch – prodali, ale relativně draho. Stále si tak zde v kanceláři myslíme, že dluhová krize své poslední slovo neřekla a že dolar půjde pod 1,30.

Evidentně včera dolaru uškodily horší data za počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (380k po SO, nejvíceo d konce ledna 2012). Dle mého není zatím důvod na paniku – je to sice další slabý údaj po pátečních datech za nová pracovní místa, zatím je však jediný (navíc, teď je to takové vošajstlich s tím sezónním očištěním). 

4T průměr zůstává pod 370 tis., což není historicky žádná sláva, ale není to zdaleka recesní úroveň a je to jeden z nejsolidnějších pokrizových výsledků. Na QE3 bude Fed potřebovat výraznější zhoršení situace – to včera potvrdil i prezident NY Fedu William Dudley („pokud se zhorší výhled ekonomiky, výhody z potenciálního QE3 vzrostou“).

Polsko

Guvernér Belka z polské CB včera řekl, že deficit v roce 2011 byl zřejmě kolem 5,1% HDP. Jako, jo, zlepšení proti plánu i roku 2010 (7,8%) to je, ale když uvážíme jak rychle Polsko rostlo, tak to zas taková sláva není (ČR měla deficit 3,1% v roce 2011). V letošním roce by to chtěli dostat někam ke 3%. Pokud se jim to bude dařit (vypadá, že jo), bude to další faktor podporující návrat PLN k rozumnějším hodnotám pod 4,10.

Když už jsme u Belky – dnes vyjdou data za inflaci, vzhledem k rétorice na posledním zasedání MPC to bude jeden z nejdůležitějších údajů. Snad jenom v případě velkého poklesu CPI (ke 3,5%) by to mohlo způsobit, že by na nejbližším zasedání nedošlo na „vážnou debatu o zvýšení sazeb“ (formulace z minulého zasedání). Čekáme 3,9%, cokoliv nad 4.2 % zřejmě hike zpečetí.

skoleni_15_4

Teď ráno na REUTERS čtu: „Premiér Orbán říká, že jakékoliv podmínky ze strany mezinárodních organizací pro započetí jednání o pomoci by byly vydíráním“. No, ještě ho to evidentně nepřešlo – až náhodou klekne Španělsko a forint bude za 350, tak pak mu to jako vydírání nepřijde. 

V Evropě dnes inflace v Německu – předběžná data ukazovala na pokles, pokud se potvrdí, bude mít ECB zas o něco klidnější spánek. Obava z německé inflace pod vlivem volných měnových podmínek je hlavní obavou části ECB.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).