Hlavní navigace

Názory k článku Hop a je tu ROP (včetně dotačních problémů)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2014 1:04

    jezevec (neregistrovaný)

    rozhodně však problém není v tom, že rozsáhlé vesnické diaspory se v zoufalství dělí na logické menší celky, kde si občané-sobě lépe spravují to na co (si) dohlédnou osobně - ani že zoufalé kraje se účelově slučují za účelem dosáhnutí na dotace.
    chyba je v hlouposti, jak jsou tyto dotace vypisovány a rozdělovány. kdyby se ouřada nejdřív zeptal, co obce potřebují, a pak by rozdělil priority a podle toho prachy, nikdo by takhle neblbnul. to ovšem není vina zastupitelstev.

  • 14. 4. 2014 15:41

    avathar (neregistrovaný)

    Pokud se, autore, na problém podíváte z druhé strany a to tak, že účelem nebylo páchat dobro, ale účelem bylo neprůhledně rozdělit obrovské částky spřáteleným osobám / firmám hlavních politických stran (sponzorům) případně si zajistit zdroje pro financování politických kampaní, vzpomenete si, kdo vládl v době, kdy se pravidla připravovala, které politické strany ovládaly centrální státní orgány a které byly v těch krajích (někde se i prostřídali, nicméně jejich spolupráci to nezastavilo), vyjde vám že závěrečná stať článku se musí jevit minimálně jako silně naivní. Z tohoto úhlu pohledu je neodpovědná umělá právnická osoba řízená nevoleným kolektiivním kýmsi bez individuální zodpovědnosti ideální, ne?

  • 15. 4. 2014 8:33

    MM (neregistrovaný)

    Maximálně s tímto názorem souhlasím. Soudruzi měli heslo: "Každý podle svých schopností, každému podle jeho práce" a do komunistické společnosti se chystali s heslem "Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb" . Ale proto že by normální dělník nepochopil, proč se plní potřeby pouze některých a jeho né, tak se musel změnit režim a vymyslet EU. Prosím vás, zkuste mi říct důvod dotací v takovém rozsahu v kapitalistické společnosti. Jaký ekonomický přínos má dotace pro Frantu na autoservis, ve kterém zaměstná půlku příbuzenstva a říká se tomu podpora v zaměstnanosti v regionu? Z jakého důvodu posíláme obrovský balík peněz do EU a pak škemráme o jejich navrácení??? Kromě toho ROP a dotační programy jenom zvyšují administrativu bez jakéhokoliv přínosu. tak že de facto vytvářejí podmínky pro korupční jednání. Proč si ty peníze stát nenechá a nezaplatí za ně dluhy, které díky tomuto systému si vytvořil???
    Nesnáším komunisty, přežil jsem víc jak 25 let v totalitě ale to co se děje dnes je skutečně už ke srovnání s bývalým režimem.
    Hezký den.
    p.s. jsme národ beranů a necháme si to líbit i kdyby k nám domů vtrhnul EU úředník a obíral nás o poslední spodní prádlo, tak že si nic lepšího nezasloužíme...

  • 15. 4. 2014 16:03

    Jarmila (neregistrovaný)

    Protože soudruhy jsme museli obvinit z toho, že kradli, pardon, znárodňovali, a přitom se něco jaxi "ztratilo" do soukromých rukou.
    Novodobí soudruzi do zdokonalili. Jak jinak byste chtěli přesouvat peníze z daní do soukromých rukou? Tak se vymyslí systém dotací. Z dotací se neplatí jen to, co můžou užívat všichni, tedy silnice, nemocnice, domovy sociální péče, lavičky v parcích apod. Z dotací se platí třeba výstavba soukromých penzionů, domy pro soukromé podnikání, nákup strojů pro vybrané firmy, podporují se vybrané firmy... Ten, kdo dotaci dostane, si může pískat. kde jinde dá 4 mega a zadarmo dostane dalších 36 mega do soukromého majetku?

  • 15. 4. 2014 8:58

    Martina (neregistrovaný)

    Když už o tomto problému tak zasvěceně píšete, měl byste používat správné pojmy - nejedná se o regiony soudružnosti, ale soudržnosti, stejně tak není regionální rada regionu soudružnosti, ale regionální rada regionu soudržnosti.
    Vzhledem k tomu, že na jedné takové regionální radě pracuji, můžu bohužel z vlastní zkušenosti potvrdit, že zřídit nějakou právnickou osobu přílepkem k zákonu, se kterým neměla nic společného a který novelizoval jiné zákony v souvislosti s něčím úplně jiným, není rozhodně šťasné řešení a jen to ukazuje kvalitu legislativního procesu v ČR. S nejasným právním postavením RR si od začátku užíváme spoustu problémů... A obávám se, že pro období 2014-2020 to lepší nebude:(
    Ale nesouhlasím s tím, že by regionální rady byly zbytečné, nějak se peníze z dotací rozdělovat musí, rozhodně jsou v jejich rozdělování efektivnější než ministerstva.

  • 15. 4. 2014 9:31

    MM (neregistrovaný)

    Nic ve zlém, jak jsem psal výše, jsou to pouze vyhozené peníze komínem. A samozřejmě živná půda byrokracie a všech neduhů s tím spojených.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).