Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Hodit se marod se nemusí vyplatit od Petr - Hlavní problém s nemocností je výše nemocenské vzhledem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 11. 2006 9:36

    Petr (neregistrovaný)
    Hlavní problém s nemocností je výše nemocenské vzhledem k platu. U nás ve firmě mají dělníci několikrát větší nemocnost než THP. Manažeři nejsou nemocní téměř vůbec. Raději si vezmou tři dny dovolené a vyleží se.

    A druhá věc, nemocenská se v některých firmách zneužívá systematicky. Znám stavební firmu, která každý rok posílá zaměstnance (venkovní práce, zedničina) na zimu na nemocenskou. Mistr jim prostě řekne, ať jdou od pondělka na nemocenskou, že jim zavolá, až bude práce. Tak jdou k obvoďákovi, ten je všechny zná, napíše jim bolesti zad (jak dokázat chlapům, kteří fyzicky dřou venku za každého počasí, že nemají problémy se zády). Doktor nic moc neriskuje, ani mu to neubere jeho limity na léky (záda se léči téměř zadarmo – klid a nějaké rehabilitační cvičení). Firma nemusí platit zaměstnance a ti chlapi si odpočinou. Stejně dřou za malou mzdu (cca 8,5 tis čistého) a nemocenská není o moc menší. Tedy spokojenost na všech stranách.
  • 23. 11. 2006 22:57

    anonymní
    To, že manažeři nechodí k lékaři, se jednou vymstí. Pokud např. chřipku řádně nevyléčíte (a nevyležíte), v organismu se to střádá a jednou to udeří. Pak jsou většinou komplikace, stojí to daleko více peněz a mnohdy to končí i exnutím. Doby budování socialismu a komunismu a dnes kapitalismu a tržního hospodářství jsou v civilizovaném světě dávno pryč. Navíc kašlat a pšikat bacily na ostatní lidské jedince v kolektivu je sobeckost nejvyššího stupně. Někdo totiž chřipku nebo nachlazení vyleží za deset dní, u slabších jedinců to může vyvolat koplikace. Měl by být přijat nějaký zákon k zamezení vědomého přenosu nemocí mezi lidmi /školy, školky, internáty, pracovní kolektivy, obchody, koncerty .../. Jinak z toho jednou bude pandemie, a to brzy. Havrani pak budou mít žně...
  • 24. 11. 2006 7:06

    Patrik Chrz
    ....zkus to říct někomu kdo má relativně slušný plat a k tomu velké závazky (např. hypotéka), ať si jde na pár týdnů na nemocenskou. Někdo si to opravdu nemůže dovolit.
    Řešením by bylo snížit %, ale zvýšit maximální částku.
  • 25. 11. 2006 0:28

    Tomáš Marný (neregistrovaný)
    jj, to je přesně ono... Mám relativně slušný plat a na nemocenské jsem nebyl od roku 1995, kdy jsem ten relativně slušný plat začal pobírat... Náběhy na chřipčajznu řeším dovolenou.... Naopak nebožka, pokladní v hypermarketu, je na nemocenské klidně 4x ročně...
  • 27. 11. 2006 8:00

    anonymní
    Pokud neděláte nebo necestujete v kolektivu, tak si dovolenku na marodění klidně berte. Ale pokud paní pokladní v HM je vystavena takovým bezohledům, kteří nejsou schopni jít s chřipkou nebo jiným infekčním onemocněním marodit nebo naopak se pokladní bojí zamarodit a prská bacily na ostatní, vrací infikované peníze, tak je to bezohlednost.
    Nevím, kolik máte dovolené (nebo jestli podnikáte, tak si můžete vzít dovču mnohokrát za rok a řídit podřízené i mailem či mobilem), ale k odpovědnému vyléčení třeba právě chřipky 2x za rok byste vypotřeboval skoro celou dovolenou. 3 dny v posteli jako prodloužený víkend to neřeší.

    pro Radka: "Asi jste si nevšiml, že tunelováním začala KSČ. Nebo jste si nechtěl všimnout a za totality jste také tuneloval, když se stydíte i podepsat?" -------------------Na rozdíl od ODS komunisti na nemocenskou měli a nemuseli ji redukovat. Je přihlouplé, když ceny stoupají závratným tempem, a nemocenská jde dolů. I ten nemocný musí hradit nájem, teplo, půjčku, pojištění, jídlo atd. Pokud někdo bere 30 a výše v čistém, tak má možná prostředky na nějaké přežití nemoci s menším příjmem. Pokud někdo bere méně, nemá z čeho vytvářet rezervy (základní výdaje na živobytí jsou stejné u bohatých i chudších) a v nemoci ho musí podpořit nemocenská. Že komunisti neměli na jiné, je jiná. Tady se teď bavíme o nemocenské ...
    Pokud vám jde o podpis, tak jako "uživatel si přál zůstat v anonymitě" tady vystupuje celá řada lidí. Podpis si mohu vymyslet, potažmo se domnívat, že pod jiným jménem píše ten samý člověk (viz přezdívky Radek, Phil, Jezevec - stejný názor -vždy rejpou do někoho, kdo má jiný názor než pravice včele s ODS - iu když možná budou tvrdit, že s ODS nesympatizují...). Inu, i taková je demokracie - kdo nejde s námi, jde proti nám ...
  • 25. 11. 2006 0:34

    anonymní
    Snad je svoboda slova a projevu, takže by se skutečně s nemocnými mělo zacházet tak jak se má - tedy požádat jej, aby nešířili přenosné choroby. Pokud jdete nádražím, taky se nebudete cpát k místním zapáchajícím bezdomovcům a nebo na swingers párty nebudete vyhledávat HIV pozitivní. Tady už by se všichni o kejhák báli. A i u pitomé chřipky nebo nachlazení by se měl dodržovat izolační režim. Hypotéka nehypotéka. Nebo zase vrátit nemocenskou tam kde byla. Mám snad právo zamarodit a že ODS vytunelovala naší republiku a z vybraného nemocenského hradí tunely a arbitráže, mne nemusí zajímat.
  • 25. 11. 2006 3:29

    Radek (neregistrovaný)
    Asi jste si nevšiml, že tunelováním začala KSČ. Nebo jste si nechtěl všimnout a za totality jste také tuneloval, když se stydíte i podepsat?
  • 26. 11. 2006 14:42

    Rada.K (neregistrovaný)
    Vzít si tak vysokou hypotéku, že si nemůže dovolit onemocnět, to je nerozum. Co když onemocní tak, že do práce opravdu nebude moct chodit?
  • 1. 10. 2009 9:14

    Pavlík (neregistrovaný)
    Řešení je podle mě jen jediné správné: Stanovit slušné životní minimum a to dát každému kdo nepracuje ať už z jakéhokoliv důvodu. Hypotéku si nikdo přece nemusí brát.
  • 1. 10. 2009 10:14

    Patrik Chrz
    Takže nikoho do práce nenutit? Kdo nechce, dostane od státu jídlo a střechu nad hlavou a nemusí se o nic starat. No to by se najednou takových lidí vyrojilo. Už teď máme problém uživit důchodce, kteří (aspoň většinou) něco pro společnost udělali. A budeme řady příjemců státních peněz rozšiřovat ještě o další? Kdo by na ně dělal?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).