Hlavní navigace

Hliníkárna Alcoa výsledky nepřesvědčila; trhy se obávají výsledkové sezóny

12. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Americký index S&P 500 nakonec během včerejší seance své zisky neudržel a v samotném závěru obchodování se propadl do červeného. Odnesl si tak ztrátu čtvrt procenta.

Rýsuje se scénář insolvence, kterým by se OKD zbavilo závazků vůči mateřské NWR.

Banka GE Money by mohla vstoupit na pražskou burzu.

Západoevropské akcie by měly zahájit mírným poklesem.

Ve Spojených státech budou zveřejněny pouze druhořadé importní ceny a index optimismu malých a středních podniků. V Evropě se dočkáme německé spotřebitelské inflace.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 nakonec během včerejší seance své zisky neudržel a v samotném závěru obchodování se propadl do červeného. Odnesl si tak ztrátu čtvrt procenta. Ze sektorů se v zisku udržely pouze komoditní a finanční tituly. Výsledkovou sezónu včera neoficiálně zahájila hliníkárna Alcoa, která po uzavření trhů reportovala slabší než očekávané tržby, naproti tomu zisk byl vyšší. Nicméně management snížil odhady globální poptávky po hliníku pro letošní rok. V after-marketu tak akcie společnosti spadly o 3,6 %.

Asijské trhy končí dnešní noční obchodování ve většině případů v plusu. Největší zisky si odnáší japonská burza, která přidává 1,6 % (Topix). Zde se objevují spekulace, že akcie jsou přeprodané, přestože japonský jen v posledních dnech posílil. Necelé jedno procento si pak připisuje ještě australská a jihokorejská burza. Naopak čínské akcie klesají (CSI 300 –0,4 %), když tamní premiér znovu vyjádřil obavy ohledně růstu ekonomiky přes zaváděná opatření na její podporu.

dan_z_prijmu

NWR

Jednání s vládou o dalším osudu OKD bude pokračovat i během dneška. Ministr průmysl a obchodu Jan Mládek odmítá přímou finanční injekci, a tak se rýsuje scénář, že firma skončí v insolvenci. Pokud by se v tomto procesu společnost zbavila závazků vůči mateřské NWR a dalších nevýhodných smluv z minulosti, je připravena trojice českých podnikatelů Petr Paukner, Petr Otava a Martin Ulčák OKD dál provozovat. Pavel Paukner zopakoval, že OKD může provozně fungovat ještě minimálně pět let. Do středy by měla být známa nezávazná podoba dohody se státem o záchraně společnosti.

GE Money

Do konce června by mohl na pražskou burzu vstoupit čtvrtý finanční titul, GE Money. Tržní kapitalizace společnosit by mohla dosáhnout 60 až 70 mld. CZK, což by znamenalo pátou nejvyšší emisi na trhu. Nabídka v rámci primární emise bude určena pouze pro institucionální klienty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).