Hlavní navigace

Hlídejte si svoje karty!

13. 6. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Víte, co dělat v případě ztráty nebo odcizení platební karty? Kolik taková nepříjemnost stojí? Je dobré nosit platební karty v peněžence spolu s hotovostí? Poplatky za zablokování používání karty u jednotlivých bank se výrazně liší! Proč?

Nepříjemnost, jakou je ztráta nebo odcizení platební karty, se nám může při sebevětší ostražitosti přihodit. Kdybychom museli oželet jen ty plastové výlisky, stačilo by nad celou záležitostí mávnout rukou. Bohužel s sebou tato mrzutost přináší riziko, že se nějaký nezbeda dostane k prostředkům na našem účtu nebo karty použije při placení.

Kvůli výhodám, které mi banky, jakožto studentovi vysoké školy, nabízí, jsem si zřídil víc běžných účtů, než by bylo „zdrávo“. K těmto účtům banky obvykle poskytují také platební karty za zvýhodněných podmínek, takže moje pouzdro na doklady je pěkně napěchované. Abych snížil riziko krádeže, nosím hotovost a doklady zvlášť, protože peněženka je pro zloděje přeci jen lákavější cíl než třeba můj řídičský průkaz.

Jednoho krásného dne mi však ukradli celý batoh i s doklady a penězi, takže mi moje prozřetelnost nebyla nic platná. Poté, co jsem krádež nahlásil na policii a od plic si ulevil, jsem se vydal do bank svoje platební karty zablokovat.

1. rada: Opravdu se vyplatí nosit kartičky s telefonními čísly, na kterých můžete své karty zablokovat (mně ukradli i ty kartičky, protože je nosím v batohu). Vyhnete se tak osobní konfrontaci s pracovnicí(kem) banky.

Nejdřív jsem vzal útokem IPB, jejíž pobočka byla v té chvíli nejblíže. Vysvětlil jsem slečně za přepážkou svou situaci a zdůvodnil jí, proč jsem nemohl kartu blokovat telefonicky. Slečna se asi nejen špatně vyspala, ale ještě zkoušela mou trpělivost otázkami typu: Nějaký doklad máte? Ne, všechny mi je ukradli. Nemáte aspoň řidičák? Ne, ten mi ukradli taky. – (chvíle přemýšlení) – A co třeba pas, ten asi taky nemáte?

2. rada: Když už jste nuceni jít přímo na pobočku, obrňte se nadlidskou trpělivostí. Nevíte, jestli ji nebudete potřebovat.

V Komerční bance a České spořitelně vše proběhlo naštěstí celkem bez problémů.

Ještě týž den se moje doklady našly, takže veškerá má snaha přišla vniveč. Začalo mě zajímat, kolik celý proces blokace karet stál a co mě teď čeká. Představoval jsem si, že zajdu do banky, nahlásím nalezení karet, banka zruší blokaci a já budu moci své platební karty hned používat. Jaké bylo moje překvapení, když jsem v KB a IPB zjistil, že nalezené karty můžu zahodit. Blokace v těchto ústavech je nevratná a na vydání nové karty si musíte počkat stejně dlouho, jako kdybyste žádali o novou. Potěšila mě Česká spořitelna sdělením, že si svou kartu mohu nechat a už za dva dny ji použít. Mojí radost kazilo zjištění, že operace České spořitelny je nejdražší, což mi přišlo celkem nelogické.

Sazby za zablokování platebních karet se značně liší. U některých špičkových platebních karet je díky vysokým poplatkům za užívání (např. karty Diners Club) blokace zdarma. U jiných prvotřídních karet (VISA Gold charge) účtuje např. ČS 500 Kč + spoluúčast do 3000 Kč, u Komerční banky zaplatíte 4000 Kč a u ČSOB a IPB 2000 Kč, respektive 1500 Kč.

dan_z_prijmu

Údaje o cenách v jednotlivých bankách mohou být relativně zajímavé, ale cena za zablokování používání karty pravděpodobně nepovede k tomu, že změníte bankovní dům, či si pořídíte jinou kartu. Možná, že právě na to se banky při stanovování výše těchto poplatků spoléhají.

3. a zároveň poslední rada: Důkladně se seznamte se všemi případnými náklady spojenými s používáním platební karty ještě před jejím pořízením. Pokud patříte k častým obětem kapsářů, věnujte zvýšenou pozornost výši poplatku za zablokování používání karty.

Máte zkušenosti se ztrátou či zcizením platební karty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).