Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Hlídejte si osobní údaje! od Amarth - S tou paranoiou bych to určitě tak nepřeháněl....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2004 10:17

    Amarth (neregistrovaný)
    S tou paranoiou bych to určitě tak nepřeháněl. Osobně jsem již vyplnil tunu všelijakých anket v hypermarketech a nepřišlo mi od nich vůbec nic, snad bych byl i radši, aby mi jejich nabídka chodila (týká se to Carrefouru a Tesca). Takhle mi chodí nabídka od supermarketů, které ani nevím, kde jsou - spíše než aby hypermarkety zasílaly poštou cíleně reklamu, doručí po brigádnikovi reklamu do všech. Výjimku v tomto ohledu, na kterou si vzpomenu, je např. Makro, kde je ale registrace nutnou podmínkou pro nákup.
    Osobně mě však překvapila jiná věc, stahoval jsem si z nějakých amerických stránek trial jednoho užitečného síťového softwaru, opravdu poprvé v životě jsem tam vyplnil číslo na svůj mobilní telefon, říkal jsem si, k čemu by jim byl. No a nebylo to ani týden a volá mi zástupce jejich české pobočky, jestli jsem s programem spokojený. Nebylo to ani moc nepříjemné, předal jsem dál své zkušenosti s programem, ale hodně mě to překvapilo.
    Co se týka inet bankingu, snad neexistuje žádná banka, která by umožňovala platbu jen s nějakým heslem nebo bez zabezpečení. Ze zkušenosti mi však přijde, že ty ochrany jsou natolik silné, až člověk nemůže jednodušše jen tak z nějakého počítače něco zaplatit, jelikož většinou nemá něco nainstalovaného (nejnovější jre atp.).
  • 8. 7. 2004 11:42

    Petr Bukač (neregistrovaný)
    Každý dle vlastního gusta. Samozřejmě, že nikomu nelze zakazovat vyplňování anketních lístků, ale připadá mi skutečně lehkomyslné uvádět do nich citlivé a snadno zneužitelné údaje. To samé platí i pro platby po internetu a ochranu přístupu ke kontu jen heslem (umožňuje např. ČS, ale i jiné banky). Osobně se domnívám, že vždy je lepší být preventivně o něco víc opatrný, než se pak divit a honit bycha. To snad není paranoia ?!
  • 8. 7. 2004 12:13

    Amarth (neregistrovaný)
    To není, jen jsem chtěl poukázat, že mi nepřijde v článku zdůrazněno, na co si dávat pozor víc. Řekněmež že hlídání si spojení s bankou je věc, v které by se měl orientovat každý, kdo si chce nějaký inet banking zřídit, ale vymýšlet si datum narození, které lze velmi jednodušše zjistit třeba i z internetového obchodního rejstříku (vím to, zjišťuji tak narozeniny příbuzných), mi oproti tomu přijde dost zbytečné. Nemohu říci, že občas si nějaký údaj nevymyslím, mé oblíbené vyplňování kolonky Telefon je hodnota "mám", ale přání od mého optika k narozeninám potěší.
    Jestli je to s tou Spořitelnou tak, jak říkáte, nejraději bych od ní utekl. Teda, již dávno jsem od ní utekl, ale s tímhle se určitě nehodlám vracet.
  • 8. 7. 2004 16:17

    Zdeněk Fekar (neregistrovaný)
    Taky bych to tak nepřeháněl, v Česku pořád ještě firmy dělají marketing víc pro forma, než opravdu. Kolikrát jsem vyplnil nevinný formulář (jméno, adresa, mail, telefon) a v životě mi od dané firmy žádná nabídka, žádný letáček, žádný katalog nepřišel, ač si o to její produkty vysloveně říkají.
  • 8. 7. 2004 18:46

    no name (neregistrovaný)
    Máte však ponětí, kde se vaše údaje toulají a kdo je kdy může použít? Jistě, že lze osobní údaje získat z různých zdrojů, je ale rozdíl poskytnout je s vlastnoručním podpisem a souhlasem k jejich téměř neomezenému využití. Já tedy ankety vyplňuji jen občas a ještě ne všechny požadované údaje!
  • 8. 7. 2004 21:20

    Docent (neregistrovaný)
    Před časem mně v práci ukradli komplet doklady (pracovali tam na stavbě Ukrajinci). Po půl roce! se doklady našly na velké stanici MHD, kompletní. Dodnes se nepřihlásil nikdo, že bych nakupoval na splátky, dlužil v hotelu... jsou to víc jak dva roky, snad to vydrží :-).
  • 9. 7. 2004 7:48

    Patrik Chrz (neregistrovaný)
    To já ztratil občanku víckrát, jednou mi jí dokonce přivezl až domů nějaký Ukrajinec, že ji našel v Dolních Břežanech (v životě jsem tam nebyl), zatím se taky nikdo nepřihlásil, rovněž doufám, že to vydrží :-)
  • 9. 7. 2004 22:15

    jezevec (neregistrovaný)
    Trpíte-li paranoiou, pravil klasik - to ještě neznameá, že po vás nejdou
  • 12. 7. 2004 8:41

    Šaman (neregistrovaný)
    Taky jsem svého času přišel o doklady a po půl roce jsem obdržel děkovný dopis od Home creditu, za to, že jsem si u nich koupil na splátky ledničku (přílohou dopisu bylo 30 složenek po cca 800,-Kč). Odpověděl jsem, že nákup byl proveden na řádně hlášené ztracené doklady a od té doby, tj. asi 2 roky je klid (snad to nezakřiknu). Je to dost nepříjemná zkušenost a v té souvislosti oceňuji, že funguje na inetových stránkách MV databáze odcizených a ztracených OP. Stačilo totiž, aby si prodejce (pokud nebyl přímo zapleten) ověřil platnost předloženého OP. Mimochodem nechápu proč splátkové společnosti nevyžadují kombinaci OP+pas nebo pas+ŘP. Kombinaci OP+ŘP jakožto řidič mám neustále u sebe a při ztrátě jednoho z nich na 90% přijdu i o druhý doklad. Jednoduchý krok a spousta podvodných nákupů ubyde.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).