Hlavní navigace

Názor k článku Hledáte záchranu dat u profesionála? Ceny se liší o tisíce korun od Miloslav Ponkrác - Stejně jako za novináře, nebo odborníka na to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2017 1:24

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Stejně jako za novináře, nebo odborníka na to či ono.

    Přitom je to jednoduché. Záchrana dat z flešky nebo SSD disku je málo pravděpodobná. Příčinou je většinou opotřebování (uhnití) nebo dokonce zničení části disku skrze elektrický výboj, apod. (jsou velice náchylné). A data tam už jednoduše nejsou, a kde nic není ani čert nebere.

    Kromě toho data jsou rozsekána a náhodně rozházena jako rozsypaný čas po vnitřním úložném médiu uvnitř flešky či SSD disku. Každý výrobce to rozhazuje jinak, a každý model to rozhazuje jinak. A aby to nebylo málo, často jsou data také různě šifrována a kryptována uvnitř flešky či SSD disku.

    Šance, že zachráníte data z poškozené flešky či SSD disku je velice malá. Levně za pár tisícovek to nestojí ani za pokus se tím zabývat. Drahé firmy zase lidi odmítají, ty jediné by mohly mít jakouž takouž šanci, protože by si za drahé peníze mohly koupit od výrobců flešek interní informace o vnitřní sktruktuře dat a algoritmu řadiče, případně dostat privátní šifrovací klíč dat. Příliš nevěřím, že firma má šanci zachránit data z flešky či SSD disky, pokud nebude chtít alespoň 20 tisíc Kč za záchranu - ale spíše daleko více.

    Něco jiného je magnetický hard disk, tam je záchrana triviální - a šance na získání dat asi tisíckrát větší, než u flešky a SSD disků. Celý disk jde přečíst sektor po sektoru. Pokud je vadná elektronika disku, tak se jednoduše seženete jiný disk a elektronika se přemontuje. Při troše znalostí nemusíte volat ani firmu, dělal jsem to kdysi alespoň stokrát pro okolní přátele.

    P. S.: Nemám nic společného s žádnou firmou na záchranu dat. Nejsme zainteresován v těchto věcech.

    Jednoduchá rada zní: Máte nečitelná data na flešce? Na SSD disku? Nikoho nevolejte a prostě se s tím rozlučte, včetně dat. Máte nečitelná data na hard disku? Pokud jsou data cenná, pokuste se o záchranu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).