Hlavní navigace

Hledáte záchranu dat u profesionála? Ceny se liší o tisíce korun

28. 7. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: Freepik.com, podle licence: Rights Managed
Na trhu je velké množství firem, které se zabývají záchranou dat z poškozených médií. Ceny se výrazně liší, servis také. Provedli jsme test a vyzkoušeli, jak to probíhá v praxi.

Kdo nezálohuje, o data ještě nejspíš nikdy nepřišel. Vše je ale pouze otázka času a takové „školení zadarmo“ čeká na každého. Neminulo to ani nás v redakci Měšce, a tak jsme se začali pídit po tom, co to vlastně stojí, když chceme data z rozbitého flash disku obnovit. Firem a společností, které se specializují přímo na toto, je na českém trhu opravdu mnoho. Jeden je jim vděčný, jiný nadává na ceny, které jsou mnohdy vysoké. Vzali jsme tedy naše rozbité médium a vyrazili jsme do terénu.

Výchozí stav: flash disk prezentuje „rozsypaný čaj“

Reálně se s naším flash diskem stalo toto: Standardně fungoval, soubory na něm uložené šly bez potíží otevřít, editovat a ukládat, zkrátka běžný postup. Při jednom ze standardních připojení ale soubory otevřít nešly. Dokument ve Wordu spustil hlášku, že soubor je poškozen a můžeme využít jeho opravu. To jsme zkusili, ale bez efektu. Dokument nešel ani otevřít.

Na jiném počítači, který měl operační systém Mac, jsme soubor alespoň otevřeli, ale čekalo na nás nemilé překvapení – rozsypaný čaj.

Data, která nám wordový dokument zpřístupnil. Bohužel k nepřečtení.
Autor: Veronika Doskočilová

Data, která nám wordový dokument zpřístupnil. Bohužel k nepřečtení.

Na toto už sami nestačíme. Data uložená na disku jsou cenná a nechceme experimentovat s volně dostupnými programy, které slibují, že data obnoví. Jdeme za profesionálem.

1. zkušenost: šance velká, cena taky

Zavolali jsme tedy na náhodně vybranou společnost, která se v Praze zabývá záchranou dat, a to společnost Datahelp.

Na webových stránkách nabízela společnost i svoz bez poplatku, a tak jsme zavolali na infolinku a optali se, jak celá služba funguje. Pokud zadáme žádost o svoz, do 2 hodin od odeslání přijede kurýr a vyzvedne si naši zásilku. Tu pak firma podrobí diagnostice, která se neplatí, a následně nás bude telefonicky informovat. Řekne nám, co se s naším nosičem dat stalo a kolik bude stát oprava. Varianty jsou pak 2:

  • S cenou souhlasíme, obnova dat proběhne a my zaplatíme.
  • S cenou nesouhlasíme, obnova dat neproběhne a my si pro nosič dat můžeme buď přijet osobně (bez poplatku), nebo si jej nechat zaslat poštou za 140 Kč.

Vyplnili jsme tedy objednávku na svoz zdarma v běžný pracovní den přibližně ve 14:45. O tom, že jsme si svoz objednali, nás informovali i e-mailem.

E-mail, který nás informuje o objednaném svozu a instruuje k dalšímu postupu.
Autor: Veronika Doskočilová

E-mail, který nás informuje o objednaném svozu a instruuje k dalšímu postupu.

Než jsme mu poškozený flash disk předali, byli jsme instruováni, že jej máme zabalit do nějakého materiálu (bublinková folie, noviny, igelitová taška atd.) a vložit do krabičky. Vše si musíte sehnat sami, kurýr s sebou nic takového nevozí a jen vyzvedává balíčky.

Kurýr přijel do 30 minut a i přesto, že jsme flash disk zabalili jen do igelitové tašky, byl velice milý, řekl, že to vůbec nevadí, převzal si ho a odjel.

Zprávu o stavu flash disku a možné opravě jsme obdrželi do 24 hodin, a to formou telefonního rozhovoru. Z firmy nám zavolali, že jde o softwarové poškození souborů a šance na záchranu dat je velice slušná. Pokud bychom měli o službu zájem, zaplatíme 1900 Kč bez DPH, celkem tedy 2299 Kč s DPH. Vzhledem k inzerovaným cenám nás výše částky za opravu překvapila. Na dotaz nám odpověděli, že cena je určena typem čipu ve flash disku, náročností opravy, složitostí záchrany atd.

Cena se nám zdála příliš vysoká, a tak jsme nabídku odmítli. Pro flash disk jsme se osobně zastavili a vyzvedli si jej s tím, že vyzkoušíme jiný podnik. Pokud bychom si to ale rozmysleli a chtěli data zachránit zde, nebyl by problém, stačí přijít a říct, že flash disk již na diagnostice byl a dohledají nás v systému.

Pouze jsme byli upozorněni, abychom flash disk nepoužívali a nenahrávali na něj žádné další soubory. Mohlo by totiž dojít k poškození těch již poškozených souborů a nebo přímo k jejich ztrátě.

Ukážeme vám, co jsme zachránili, a vy se rozhodnete

Zkontaktovali jsme tedy naši druhou variantu – společnost MyBlueDay! Zaujalo nás, že v případě flash disku byla v tomto případě cena za záchranu dat určována kapacitou flash disku. Pokud měl flash disk malou kapacitu, byla cena nízká.

Pokud byl, jako v našem případě, flash disk 16GB, cena byla vyšší – 1500 Kč. Na dotaz, proč tomu tam je, nám bylo řečeno, že je jedno, kolik je reálně na flash disku uložených dat. Při záchraně i jednoho souboru je nutné udělat analýzu všech i dříve uložených dat na disku a čím větší kapacita, tím více práce.

Na infolince nám také důrazně kladli na srdce, ať už nic na flash disk nezapisujeme a netrápíme jej, například vyjmutím z počítače bez kliknutí na bezpečně odebrat hardware. Uložením dalších dat by mohlo dojít ke ztrátě těch našich definitivně.

Paměť flash disku je totiž poškozená a místo, kde jsou uložena naše cenná data, byť poškozená a k nepřečtení, vnímá jako volné místo a může tam uložit nová data, která se rozhodneme na flash disk dát. Může je tam uložit, ale nemusí. To se dopředu neví. Ale jakmile k tomu dojde, naše cenná data jsou přepsána a ztracena v nenávratnu. Takže pokud možno nepoužívat vůbec.

Ve druhé společnosti jsme disk přinesli sami, svoz tu společnost nenabízí. Nabízí ale variantu, že pokud na vlastní náklady zašlete médium vy jim, pošlou vám ho pak oni na jejich náklady zpět.

Flash disk jsme odnesli do společnosti v pátek a nechali si jej do středy. Pak nám zavolali s tím, že si úmyslně vzali víc času, aby zhodnotili, jestli jsou vůbec schopní ta data z média dostat.

Hardwarově je prý flash disk v pořádku. Softwarově došlo k poškození souborů, neví se proč. A k tomu došlo k opravě disku, kterou jsme buď zvolili my sami jako uživatelé flash disku, nebo k tomu došlo při startu PC, když byl flash disk v PC. A následkem opravy si operační systém na flash disku vytrhal data, kterým nerozuměl, a naskládal je do složky s nejvyšší prioritou, která primárně není vidět. Tudíž data nemusí dávat hlavu ani patu. Společnost nám nabídla, že za 1500 Kč se pokusí extrahovat data a soubory, o které máme zájem, a pošlou nám ukázku toho, co se podařilo. Pokud budeme souhlasit, oprava bude provedena, dostaneme data a zaplatíme domluvenou částku. Pokud ne, nic platit nebudeme.

Toto byla velice solidní nabídka, data bychom předem zhodnotili a usoudili, jestli je to ono, co jsme chtěli získat.

Za 4000 Kč s čekací dobou 11 pracovních dní

Jako třetí variantu jsme zvolili společnost ELSIN, která provozuje web data112. Médium jsme odnesli na svozové místo, odkud jej na diagnostiku poslali do Plzně. Před odesláním jsme vyplnili příslušný dokument.

Přijímací protokol, který s námi sepsali na svozovém místě.
Autor: Veronika Doskočilová

Přijímací protokol, který s námi sepsali na svozovém místě.

Společnost nám po týdnu zaslala e-mailem zaslala zprávu o diagnostice s návrhem cen.

Navrhovaná cena společně s výsledkem diagnostiky.
Autor: Veronika Doskočilová

Navrhovaná cena společně s výsledkem diagnostiky.

Ty byly nejvyšší, co jsme zatím viděli.

Varianta Cena Doba opravy
Standardní zpracování 4235 Kč 9–11 pracovních dní
Přednostní zpracování 6353 Kč 3–4 pracovní dny
Expresní zpracování 8470 Kč do 48 hodin
Ekonomické zpracování 3812 Kč 5–7 týdnů

Nabídku jsme tedy odmítli. To samozřejmě šlo, ale čekalo nás nepříjemné překvapení. Za zaslání disku zpět bychom museli zaplatit 195 Kč + DPH (234 Kč). O tom jsme nevěděli, jelikož na svozovém místě nás na naše dotazy několikrát ujistili, že za poslání tam i zpět nic platit nebudeme a můžeme si disk znovu vyzvednout na svozovém místě.

Cena se nám navíc zdála velmi vysoká, jelikož samotná cesta do Plzně a zpět stojí autobusem 160 Kč a vyplatilo by se zajet si pro disk osobně. Společnost nám ale sdělila, že převáží zásilky v zabezpečených boxech, a proto se cena vyšplhá.

Rozhodli jsme se vzít si čas na rozmyšlenou a promyslet, jestli zaplatíme cenu za odvoz, nebo si pro disk dojedeme a spojíme to například s výletem. Když jsme se společností po týdnu ozvali s verdiktem, že chceme disk zaslat a peníze uhradíme, odpověděli nám e-mailem, že záležitost již byla vyřešena dva dny předtím telefonickou formou a disk byl již odeslán. To nás překvapilo, se společností jsme nejednali.

Na dotaz nám bylo odpovězeno, že jelikož jsme byli na svozovém místě ujištěni o tom, že nebudeme nic platit, zasílají nám flash disk zpět bez poplatku a následně učiní opatření k tomu, aby byli zákazníci na svozovém místě informováni správně.

To nás překvapilo a potěšilo. Chyba byla de iure na naší straně. Uvěřili jsme mluvenému slovu a neověřili si informace na webu společnosti, kde jsou ceny inzerované jasně a přehledně. Svozové místo navíc zajišťuje úplně jiná společnost, přes kterou zásilky pouze přecházejí. Firma se ale zachovala více než vstřícně a nic po nás platit nechtěla. Následující den jsme si balíček převzali.

Balíček, ve kterém nám poslala společnost ELSIN zpět náš flashdisk.
Autor: Veronika Doskočilová

Balíček, ve kterém nám poslala společnost ELSIN zpět náš flash disk.

Balíček, ve kterém nám poslala společnost ELSIN zpět náš flashdisk.
Autor: Veronika Doskočilová

Balíček, ve kterém nám poslala společnost ELSIN zpět náš flash disk.

Někdo za 1600 Kč, někdo za 42 000 Kč

Jako čtvrtou variantu jsme zvolili společnost DATARECOVERY. Ta rovněž nabízí svoz bez poplatku, ale na infolince nám sdělili, že kurýr by přijel až další den a disk by se do společnosti dostal až následující den po odevzdání kurýrovi, a tak jsme zvolili možnost doručit disk osobně na provozovnu.

Na provozovně jsme opět museli vyplnit formulář, který vysvětloval, v jakém stavu médium je, případně jaké dokumenty má společnost při diagnostice hledat.

Dokument, který je potřeba vyplnit, aby byl flash disk přijat na diagnostiku.
Autor: Veronika Doskočilová

Dokument, který je potřeba vyplnit, aby byl flash disk přijat na diagnostiku.

Po vyplnění jsme dostali protokol, který stvrzuje, že jsme zde médium nechali.

Následně jsme obdrželi protokol, který stvrzuje, že naše vadné médium bylo do diagnostiky přijato.
Autor: Veronika Doskočilová

Následně jsme obdrželi protokol, který stvrzuje, že naše vadné médium bylo do diagnostiky přijato.

Pracovnice, která od nás flash disk přebírala, nás ujistila, že do 48 hodin bude diagnostika hotová (počítáno samozřejmě v rámci pracovních dnů, nikoli svátků a víkendů). To firma dodržela. Do 48 hodin nám zavolala a informovala nás o rozsahu poškození a ceně.

Nechali jsme si vše zaslat i do e-mailů a cena nám upřímně vyrazila dech, jelikož šplhala do desetitisíců.

E-maily od společnosti DATARECOVERY ohledně ceny za záchranu dat.
Autor: Veronika Doskočilová

E-maily od společnosti DATARECOVERY ohledně ceny za záchranu dat.

Pro přehlednost uvádíme návrhy cen v tabulce.

Varianta Fixní poplatek Cena za záchranu dat Kompletní cena Doba trvání
ECONOMY 7260 Kč 5445 Kč 12 705 Kč 5–6 měsíců
STANDARD 7260 Kč 14 520 Kč 21 780 Kč cca 24 pracovních dní
EXPRES 50 10 890 Kč 21 780 Kč 32 670 Kč 3–5 pracovních dní
EXPRES 100 14 520 Kč 29 040 Kč 43 560 Kč 2–3 kalendářní dny

Za opravu ve standardním režimu bychom zaplatili 21 780 Kč a trvala by přibližně 24 pracovních dní. Z celkové částky tvoří 7260 Kč nevratný fixní poplatek a 14 520 Kč je cena za záchranu dat.

Na dotaz, proč jsou ceny tak vysoké, nám bylo odpovězeno, že se odvíjí od míry poškození, doby trvání opravy, použitých prostředků atd. I tak jsme namítali, že cena je více než desetinásobná oproti cenám uvedeným na internetu. Ty jsou prý ale pouze ilustrační.

Dostali jsme ještě jednu nabídku. Sami můžeme určit cenu, kterou oprava nesmí překročit, a firma následně nastíní, jak dlouho by oprava trvala. Navrhli jsme tedy cenu 4500 Kč s DPH za komplet veškeré služby.

Firma nám odepsala, že nejnižší varianta je 5445 Kč za záchranu dat + 7260 Kč nevratný fixní poplatek.

E-maily od společnosti DATARECOVERY ohledně ceny za záchranu dat.
Autor: Veronika Doskočilová

E-maily od společnosti DATARECOVERY ohledně ceny za záchranu dat.

Oprava by trvala 5–6 měsíců. S díky jsme odmítli. Pro flash disk jsme se zastavili a dostali jsme protokol o tom, že oprava nebyla provedena.

Protokol o převzetí flask disku.
Autor: Veronika Doskočilová

Protokol o převzetí flash disku zpět.

Za 1700 Kč s nejistým výsledkem

Jako další variantu jsme zvolili společnost DATAMEDIC. V té nám udělali diagnostiku flash disku na počkání. Posadili jsme se a během 5 minut nám pracovník společnosti byl schopen říci, co s diskem je. Podle diagnostiky je poškozené samotné médium. Do určité doby se všechna data zapisovala bez potíží a od určitého zápisu má disk problém se čtením dat. Možná je vina na opotřebení flashky.

Pracovník se nás ptá, o jaké dokumenty máme zájem, a poté znovu mizí pokračovat v diagnostice, aby nám mohl říci, jaká je šance na záchranu a kolik by oprava stála.

Po chvíli se však vrací s nepovzbudivým výsledkem. Naše původní data už na disku bohužel nejsou. Naděje tu ale je. Vzhledem k tomu, že jsme data na disk pouze nevkládali, ale i jsme v těchto souborech pracovali, jsou na disku zapsané mezisoubory, tzv. „temp“. Ty se dají vyextrahovat, protřídit od těch nečitelných a ty čitelné prověřit, jestli v nich naše data nejsou. Jiná šance není.

Ptáme se, čím chyba mohla vzniknout, a dozvídáme se, že každá flashka má v sobě nadefinovaný určitý počet zápisů, který zvládne. Po překročení se systém zhroutí a zkolabuje. Levné či reklamní flash disky jsou nastaveny např. na 600 zápisů. Ty dražší i na 3000 zápisů.

Pokud pracujete se soubory přímo na flash disku, rychleji ho tím opotřebováváte a tím dříve se zničí. Naopak jen ukládání dat je nejlepší způsob.

Kvalitní flash disky poznáte podle rychlosti čtení a zápisu. Vyšší hodnoty ukazují na kvalitnější součástky a tím i delší trvanlivost.

Standardně probíhá oprava v této společnosti tak, že zákazník platí za to, že se z média zachrání např. 90 % dat. Pokud v průběhu záchrany něco selže a nepodaří se to, neplatí zákazník nic. U nás je ale dopředu jasné, že soubory už na disku nejsou. Můžeme tedy zaplatit za to, že vyextrahují zbytky, přetřídí je a dají nám přetříděné čitelné soubory. Z těch si pak sami doma musíme najít, jestli jsou tam naše data či nikoli. Za tuto akci bychom zaplatili 1694 Kč.

Samozřejmě se také může stát, že technici nenajdou jediný čitelný soubor. To se dozví až v průběhu. My ale zaplatíme v každém případě.

Bereme si čas na rozmyšlenou a jdeme zkusit další společnost.

My už data nevidíme

Tentokrát jsme šli do TDP-Ontrack Data Recovery. Tam si od nás flash disk převzali s tím, že do 24 hodin nás budou kontaktovat s výsledkem a návrhem ceny.

Protokol o převzetí flask disku.
Autor: Veronika Doskočilová

Protokol o převzetí flash disku.

Oprava následně probíhá tak, že zachráněná data dají na jejich vlastní flash disk, ten nám zapůjčí, my z něj data přendáme a vrátíme jim jej.

Druhý den nám ale pracovník společnosti zavolal a oznámil nám, že bohužel naši zakázku vyřídit nemůže. Na diagnostice se zjistilo, že data již na disku uložena nejsou a není tudíž co zachraňovat. Nenabídli nám ani variantu, že zachrání mezisoubory a můžeme si zkusit vybrat. Pro flash disk jsme si tedy přišli a na další společnosti jsme se již neobraceli.

Výsledek

Pro přehlednost uvádíme výsledné ceny v tabulce:

Společnost Přehled cen
Datahelp 2299 Kč
MyBlueDay! 1500 Kč
Data 112 4235 Kč
DATARECOVERY 21 780 Kč
DATAMEDIC 1694 Kč
TDP-Ontrack Data Recovery Odmítnutí služby z důvodu absence dat na disku

O data jsme nakonec přišli

Poté, co jsme si disk převzali od společnosti DATARECOVERY, se již dalším společnostem nepodařilo na disku data najít. Buď se u zmíněné společnosti poškodily na diagnostice, nebo už byl disk natolik opotřebovaný a namáhaný, že na další diagnostiku již neměl kapacitu.

Nám zbyla jediná možnost – nechat si zachránit mezisoubory a podívat se, jestli obsahují data, která tak citelně postrádáme. Za takto předem nejistý výsledek nám ale cena přišla vysoká, a tak jsme se s daty rozloučili.

dan_z_prijmu

Poučení

Nejjednodušší je takovým situacím předcházet a zálohovat svá data, abyste v případě ztráty jednoho média měli data uschovaná i jinde. Velice dobře v tomto mohou posloužit i cloudová úložiště. Pokud zálohujete data na flash disku, rozhodně na něm data neupravujte, nepracujte s nimi, a pokud potřebujete s daty pracovat, vždy si soubory nejdříve překopírujte např. do notebooku, tam udělejte vše potřebné a pak data zkopírujte zpět na flash disk. Tímto jej šetříte a prodlužujete jeho životnost. Počítejte také s tím, že čím levnější médium, tím rychleji se opotřebuje a riziko ztráty dat tím stoupá.

Rozhodnete-li se pro záchranu dat, neváhejte obejít několik společností. Jak je vidět, ceny se mohou lišit diametrálně a za co chce jeden 1500 Kč, za to si druhý řekne 40 000 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).