Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku "High-tech" produkty jsou v Česku na špici od TESLA JUNIOR - jedine HIGH TECH vyrobky jsme paradoxne vyrabeli jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2006 23:46

    TESLA JUNIOR (neregistrovaný)
    jedine HIGH TECH vyrobky jsme paradoxne vyrabeli jen a pouze za komunistu, nyni maximalne slouzime jako montovna sice HIGH TECH vyrobku, ale s nizkou pridanou hodnotou. Pro zaryte odpurce komunismu a slepe privrzence ODS. Za komunistu jsme vyrabeli nejlepsi pasivni radary na svete (Nyni firmu ERA PARDUBICE koupili americane, muzeme se vsadit za jak dlouho firma bud zkrachuje anebo se utlumi), nemluve o nejlepsich podzvukovych stihacich letounech z AERA VODOCHODY, takovych vyrobku by se nasla cela rada.... no jde videt ze vymyvani mozku funguje dokonale.
  • 14. 12. 2006 9:35

    Radek (neregistrovaný)
    Když jsme za "komančů" byli na tom tak technicky dobře, proč se firmy, které byly technologicky vyspělé, neudrželi na konkurenčním trhu? Že by to s nimi nebylo tak růžové, jak popisujete? A proč komunistický režim ekonomicky zkolaboval? (O lidském kolabsu ani nehovořím.)
  • 14. 12. 2006 9:35

    Radek (neregistrovaný)
    Ještě pro vaši informaci: Nejsem příznivcem žádné politické strany. Mám svůj vlastní názor, který se občas blíží názorům jedné, občas jiné partaje.
  • 14. 12. 2006 11:57

    TESLA JUNIOR (neregistrovaný)
    zeptejte se vladni garnitury, proc prodala firmu ERA PARDUBICE americanum, zeptejte se ministru CSSD, proc byl stornovan prodej radaru CINE ? mate predstavu kolik stoji komplex VERA ? (pasivni vojensky radar) - cca 200 mil USD, CINA mela zajem o koupi 6 kusu= 1,2 mld USD a jednalo by se o skutecny HIGH TECH vyrobek MADE IN CZECH ERPUBLIC. Proc si myslite ze jsme vstoupili do NATO ? Myslite si opravdu ze zapadni spojenci by kvuli male zemi, o ktere ani nevi kde se nachazi riskovali svoje zivoty ?? Samozrejme slo o likvidaci vyspeleho zbrojniho prumyslu na uzemi ceskoskolvenska, a co udelal HAVEL jako prvni kdyz se dostal k moci ? zklikvidoval vojensky prumysl. Vazeny pane, nejsem zastance komunismu, naopak, ale vytaci mne umyslne zkreslovani faktu. Ceska republika zadne HIGH TECH vyrobky nevyrabi a nikdy vyrabet nebude, maximalne budeme neco montovat, takze se jedna o prumyslovou degradaci. Takze odpoved na vas otazku je jednoducha, dane firmy se neprosadily, i kdyz vyrabely opravdu high tech vyrobky protoze byly cilene zlikvidovany politickou garniturou.Pokud ale verite ze PRAVDA a LASKA zvitezi tak holt kazdy mame svoji pravdu :)
  • 14. 12. 2006 12:37

    LK (neregistrovaný)
    S tímto názorem částečně souhlasím. Kapitalismus je totiž primárně o penězích se všemi výhodami, ale i nevýhodami z toho plynoucími. Pamatuji si, jak krátce po pádu socialismu otec spolupracoval s rakouskou firmou a jak byl rozčarován. Zatímco při soukromé návštěvě za zrušenou oponou byli lidé milí a jednou dám dokonce i jen tak dali čokoládu, když jsme z toho východu, rakouská firma se je snažila oškubat neskutečným způsobem (zkoušeli dodat méně kvalitní materiál, než bylo nasmlouváno apod.).
    Republika tenkrát žila v takové veselé euforii, že ten ideál lidské společnosti se nachází na západě, takže to byly docela šoky. No a když otec s ředitelem (vycházeli spolu skvěle) zmíněné rakouské společnosti řešil tyto problémy, natvrdo se mu dostalo odpovědi, že business je business a nemá nic co do činění s dobrými vztahy v osobním životě.
    Pro nás to bylo tenkrát takové dobré varování, že ne vše, co je z východu, je tak špatné, jak se prezentuje a ne vše ze západu je ta dobré, jak si myslíme. Takže za Věrou, NATO i EU opravdu nevidím "tu krásně čistou snahu pomoci chudákům odněkud z východu", ale napakovat si na něčí neznalosti kapsu (likvidací konkurence, otevřením trhu apod.). Třeba jsem v tomto moc pesimista, ale obávám se, že ne.
  • 14. 12. 2006 12:57

    Jarmila (neregistrovaný)
    Mám přesně tytéž zkušenosti. my blbci taky rozprodali úplně všechno, i Plzeňský pivovar, Mattonku a kdeco. Co jsme za to získali? Montovny? Cožpak my v Čechách, my na tom byli o fous líp, ale zeptejte se Slováků, kde byla většina zbrojního průmyslu, jak se do dneška dívají na Havla. Byl to právě Havel, co jim tam přivezl obrovskou nezaměstnanost, ze které se budou těžko vzpamatovávat, a můžeme jim desetkrát dokola opakovat, že jsme jim za první republiky pomohli vybudovat průmysl, když jsme jim ho po r. 1989 zase téměř kompletně zlikvidovali. Proč si myslíte, že se od nás oddělili? Protože jejich problémy nebyly v Praze s jejím pragocentrismem vidět a Havel s Klausem měli jiné starosti než prudce rostoucí nezaměstnanost na Slovensku. Ani jsem se nedivila, když Slováci házeli po Havlovi při jeho návštěvě v Bratislavě shnilá rajčata. Být Slovák, hodím si taky.
  • 28. 8. 2007 22:14

    007 (neregistrovaný)
    tamara je přežitek studene valky dnes se hodi jen pro civilni sektor naši dobři přatele z usa uš vědi jak funguje a vi že ho maji i sovětšti nepřatele tak použivaji na zničeni nepřitele pasivni mod jen gps mpozici mista kde se nachazi cil a vlastni letouny teměř nic nevyzařuji v aktivnim boji se opět spolehaji na radary družic ktere zasobuji daty letouny jen v horkych chvilich zapnou vlastni radary s fazovym vychylovanim paprsku jen na několik mikrosekund takže po nějake minutě jsou zase nezjistitelni taže mějte radi amiki jinak s tou naši patou koloni zapadu to dopadne špatně.
  • 15. 12. 2006 12:24

    Patrik Chrz
    není důležité umět vyrobit (to dnes po více/méně pokusech zvládne každý) ale umět PRODAT! Historie techniky je plná "pomníčků", kdy horší technologie převálcovala lepší jen proto, že výrobce té lepší jí neuměl prodat (Beta proti VHS, SCSI proti IDE, atd).
    A prodat jsme (ne)uměli ještě víc, než vyrobit. Dokud byl náš trh uzavřený, tak se prodalo prakticky všechno (to dobré i to špatné), v momentě, kdy se otevřel, tak lidé "hladoví" po západních věcech houfně opouštěli domácí výrobky a kupovali zahraniční, často jen proto, že byly lépe zabalené (pamatujete ještě na obaly za "komančů"), nebo lépe vypadaly, nebo je prostě někdo uměl lépe prodat.
    Např. reproduktory jsme dělali opravdu na špici a i dnes patří k tomu nejlepšímu. Nebo se u nás vyrábí třeba kožené zboží Mont Blanc, které si pak kupují lidé za pěkně "mastné" ceny.
  • 15. 12. 2006 13:32

    TESLA JUNIOR (neregistrovaný)
    samozrejme ze mate pravdu pane, vyrobit umi skoro kazdy na planete, i ti cinsti venkovane, kteri tak usilovne za Mao Cetunga tavili zelezo. Nicmene tohle pravidlo plati pro standarntni prumyslove vytrobky ci sluzby, ne o opravdu HIGH TECH vyrobky, tam poptavka prevysuje nabidku. Dukazem byl prodej radaru VERA CINE, kupci prijeli sami a projevili obrovsky zajem, jenomze pak zasahla neviditelna ruka trhu a ERA dostala pres prsty. Nechci tady dokazovat na jednom prikladu ze je vsehcno v dnesni dobe spatne, jenom opravdu napsat clanek ze CR vyrabi HIGHT TECH vyrobky je opravdu skandalni. Za prve montovat neznamena vyrabet a kdyz uz neco i dokonce vyrabime tak se jedna prevazne o stanadartni prumyslove vyrobky,stroje atd. Ja osobne si pod pojmem HIGH TECH predstavuji predevsim zbrane respektive vojenske systemy. Vzdyt prece motorem vyvoje v 20 stoleti nebyla soutezivost kapitalismu,(kdyby byla tak se dockame absurdit pana EDISONA a jeho stejnosmerneho proudu ze :)), nybrz druha svetova valka resp. valka studenta. nejdrive se vymyslely zbrane a pote se poznatky prenesly do praxe. Tudiz opakuji jiz napsane, za komunistu sme vyrabeli spickove vyrobky a vyrobky tragicke kvality: Oboji se prodalo, nicmene dnes jiz vyrabime jen a pouze standartni vyrobky prevazne se jedna jen o montaze. Ono i vychvalovana SKODOVKA odebira komponenty od VW a pritom zas tak moc toho nevyviji. Takze misto toho abychom se po revoluci stali technologickym leadrem stredni evropy, na coz sme meli kapacity jak lidske tak prumyslove tak sme prumyslove degradovali na lacinou dilnu evropy. Vsichni vime kdo za to muze, a absurdita cele veci je tam ze hlavni strujce teto degradace je dneska prezidentem. No nic podme delat neco prinosneho pro spolecnost a nemarneme cas na internetu :) a nezapomente LASKA A PRAVDA ZVITEZI !!!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).