Hlavní navigace

HDP nemile překvapil centrální banku. Podpoří znovu ekonomiku?

16. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Data o HDP nemile překvapila ČNB. To zvýšilo spekulace o tom, že centrální banka dále podpoří ekonomiku.

Z makroekonomických dat byl během uplynulého týdne nejdůležitější údaj o HDP za Q312, jehož předběžný odhad byl zveřejněn ve většině evropských zemí. Číslo za Českou republiku ale přineslo zklamání, když se ekonomika dále propadla o 0,3 % q/q, v meziročním vyjádření pak byl její výkon o 1,5 % nižší. Tuzemské hospodářství tak již pátý kvartál v řadě kleslo. Recese tak nadále pokračuje. Pro náš celoroční odhad HDP (-0,8 %) představují zveřejněná čísla riziko směrem dolů. Nicméně důležité budou i případné revize. Z tohoto pohledu si budeme muset počkat do 7. prosince, kdy budou data upřesněna včetně struktury. Na našem výhledu se nic nemění. Ve zbytku letošního roku a na začátku toho příštího očekáváme stagnaci ekonomiky. Za celý příští rok by HDP mělo vzrůst o 0,3 %.

Data o HDP byla nemilým překvapením i pro centrální banku, která očekávala růst o 0,2 % q/q. To jen zvýšilo spekulace na trhu, že ČNB dále podpoří ekonomiku. V tomto duchu vyzněl i komentář guvernéra Miroslava Singera, který uvedl, že banka bude možná muset kolem poloviny příštího roku ještě uvolnit měnovou politiku. Hlavním cílem ČNB nadále zůstává inflace a v této souvislosti byla i zmíněna. V poslední době se totiž objevují názory ze strany především zahraničních analytiků, že ČNB postupně začíná opouštět inflační cílování, zatímco právě jediným a primárním cílem centrální banky nadále zůstává inflace. Současná vysoká inflace je ovlivněna růstem cen zboží nákladového charakteru, zatímco poptávková inflace se nachází na nule. Pro centrální banku je stěžejní vývoj měnověpolitické inflace (očištěné o daňové změny) a ta by se měla již během listopadu dostat pod dvě procenta a v dalších měsících postupně klesat. V závěru roku 2013 by pak měla přijít další razantní decelerace pod 1,5 %, a to by si mělo vyžádat další uvolnění měnové politiky, aby inflace výrazně nepodstřelovala inflační cíl.

dan_z_prijmu

HDP a komentář M. Singera se odrazily na oslabení koruny. Ta během týdne vůči euru ztratila zhruba půl procenta a stala se nejztrátovější měnou v regionu. Kurz CZK/EUR se posunul nad hranici 25,50. Při pohledu více do historie je patrné, že koruna oslabuje zhruba od poloviny října, kdy dosáhla lokální maxima na 24,70. Za měsíc tak domácí měna ztratila 3,25 %. Přestože nemůžeme zcela vyloučit, že koruna bude v oslabování nadále pokračovat, nevidíme zde důvody pro další výraznější oslabení. Stávající úroveň se nachází s velkou rezervou nad rovnovážnou úrovní i nad očekávaným kurzem ČNB pro příští rok (v průměru 25,20 CZK/EUR). Za současného vývoje se nám tak zdají být přímé intervence na trhu nepravděpodobné. Vzhledem k tomu, že koruna za poslední měsíc výraznější technickou korekcí neprošla, je určitá konsolidace pravděpodobná. Oblast podpory se nachází mezi 25,20 – 25,30 CZK/EUR.

V příštím týdnu nebudou z domova zveřejněny žádné indikátory. Domácí finanční trhy tak budou pod vlivem vývoje v zahraničí.   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).