Hlavní navigace

Hanuš Thein, Wüstenrot: Úvěrovat družstva a SVJ je pro nás snadné díky popularitě stavebka

26. 6. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Stavební spoření není jen pro občany. Stavební spořitelny umí úvěrovat i bytová družstva a společenství vlastníků jednotek. Jak to probíhá a jaké jsou trendy? (ROZHOVOR)

Stavební spořitelny jsou vnímány spíše jako cesta pro řešení vlastního, soukromého bydlení či jeho rekonstrukci. Stavebky ale přitom mají jako klienty i právnické osoby. Jak si v této oblasti stojí Wüstenrot? Jaké máte klienty z řad právnických osob?

Wüstenrot poskytuje úvěry především pro Společenství vlastníků jednotek (SVJ) a pro bytová družstva (BD), a to již od roku 2004. Do současné doby jsme poskytli více než 8000 úvěrů těmto právnickým osobám a troufám si říct, že máme v této oblasti opravdu velké zkušenosti. Nyní jsme se rozhodli vyzkoušet několik pilotních projektů i v dalších segmentech trhu právnických osob, ať už to jsou firemní hypotéky nebo developerské projekty.

Co od vás právnické osoby potřebují za služby?

Nejčastějším požadavkem našich klientů (BD, SVJ) je poskytnutí úvěru na rekonstrukci/revitalizaci bytového domu.

A vklady využívají?

Ano, někteří si dále chtějí uložit a zhodnotit finanční prostředky, které jim leží na běžném účtu. V tomto případě mohou využít našich vkladových produktů, jako je termínovaný vklad nebo i stavební spoření.

Jak probíhá skóring družstva či SVJ, když potřebuje od Wüstenrot půjčku?

Základním faktorem pro vyhodnocení schopnosti splácet úvěr je stabilita příjmů, což v případě BD a SVJ znamená výše příspěvku do fondu oprav.

Obdržíte dokumenty a ty vyhodnocujete. Co v nich sledujete?

Pro prvotní vyhodnocení schopnosti splácet potřebujeme získat jednak údaje o příspěvcích do fondu oprav (splátka úvěru může být až do 80 % příspěvků do fondu oprav) a dále informace o neplatičích a vyčíslení výdajů spojených s fondem oprav (splátky jiných úvěrů, půjček).

V některých městech se začíná otáčet trend vlastnit nemovitost a lidé volí spíše nájemní nebo družstevní bydlení vlivem vysokých kupních cen. Stoupá počet žádostí o úvěrování ze strany spoluvlastníků bytových domů či družstev? Dalo by se to očekávat.

Ano, v poslední době registrujeme více poptávek ze strany klientů na financování družstevního bydlení. Konkrétně se jedná o financování koupě bytových domů do družstevního vlastnictví nově vzniklým BD. Oproti minulým obdobím se poptávka ztrojnásobila. Naším cílem je klientům poskytnout řešení, které bude odpovídat na potřeby trhu. Proto již takový produkt máme a úspěšně ho nabízíme.

Hanuš Thein, výkonný ředitel pro obchod a marketing skupiny Wüstenrot (06/2019)
Autor: Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.

Hanuš Thein, výkonný ředitel pro obchod a marketing skupiny Wüstenrot (06/2019)

Založíme si družstvo za účelem pořízení nemovitosti k bydlení. Jaký je další postup pro získání úvěru od Wüstenrotu? Nemáme v podstatě žádnou finanční historii.

Jsme schopni poskytnout úvěr nově vzniklému BD na koupi nemovitosti, a to až do výše 80 % LTV. Úvěr musí být zajištěn zástavním právem k nemovitosti a vyžádáme si další podklady dle konkrétního případu.

Jak dlouho bude trvat, než se dozvíme, zda nám půjčíte a kolik?

Doba zpracování, při dodání veškeré dokumentace, činí 15 pracovních dní.

Když si prověřujete družstva, jak vnímáte trend tzv. virtuálních družstev? Není to pro vás jako banku znak rizika oproti družstvu, které sídlí v místě bytových jednotek?

Každý klient, který u nás žádá o úvěr, je důkladně prověřen z hlediska historie, struktury, účetních výkazů apod. U nově vzniklých „virtuálních“ BD je vyhodnocení schopnosti splácení úvěru složitější, protože nemáme třeba účetní výkazy. Přesto jsme připraveni, za určitých podmínek, těmto subjektům úvěr poskytnout.

Jaký je současný trend v oblasti úvěrování? Převažují stále fyzické osoby?

V současné době samozřejmě stále převažuje financování fyzických osob a asi tomu v nejbližších letech nebude jinak.

Váš odhad v nejbližších pěti letech?

Na základě dosavadního vývoje na trhu hypotečních úvěrů lze předpokládat, že zájem o družstevní a nájemní bydlení bude postupně stoupat. Myslím, že na tento trend budou muset banky reagovat a přijít s novými produkty, které tuto poptávku uspokojí.

Na co si SVJ a družstva nejčastěji půjčují peníze?

Nejčastějším účelem úvěrů pro BD/SVJ je stále rekonstrukce bytových domů. Když se podíváme na stáří bytového fondu v České republice, přesahuje u bytových domů padesát let. I v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie má Česko spíše starší bytový fond. Prostor na vylepšování bydlení tady proto stále je.

Kolik si tak na rekonstrukce půjčují?

Průměrná výše úvěru činí u nás zhruba 3,5 milionu korun s délkou splatnosti v rozmezí 20–25 let.

Stále přetrvávají úvěry na zateplení a nové výtahy? Je to už takový „úvěrový hit“.

Ano, nejčastěji se jedná o zateplení obvodového pláště, rekonstrukce střechy, výměnu oken a rekonstrukce výtahů.

U stavebních spořitelen a obecně u úvěrů na bydlení vždy byla u fyzických osob nízká čísla neplatičů, protože nikdo nechce přijít o střechu nad hlavou. Tato psychologie stále funguje. Stále to platí?

Procento neplatičů je, alespoň u nás, opravdu minimální, a to ještě s pozitivním trendem. Myslím, že pokud se jedná „o střechu nad hlavou“, je pro lidi skutečnou prioritou, aby o své bydlení nepřišli. Máme v mentalitě, že chceme nemovitosti vlastnit, a tomu odpovídá i zodpovědnost za řádné splácení.

A pokud jde o čísla vašich klientů z řad BD a SVJ?

V případě právnických osob se dá počet neplatičů od roku 2004 až do současné doby spočítat na prstech jedné ruky.

Jak se vám daří získávat právnické osoby – klienty (SVJ, družstva) vůči stávající konkurenci na trhu? Uvedu praktický příklad: naše družstvo si šlo pro úvěr na rekonstrukci automaticky do banky, kde má vedený účet, aniž by zjišťovalo další podmínky na trhu.

Jen velmi málo BD/SVJ se spokojí pouze s nabídkou od „své banky“, ale požadují více nabídek, nebo si alespoň nechají zpracovat alternativní nabídku. Naši vlastní poradci či poradci našich obchodních partnerů, kteří nás mají v portfoliu, dokáží kvalifikovaně zpracovat a posoudit s klientem výhodnost jednotlivých nabídek.

Ale na konec přece stejně vyhraje nejnižší úroková sazba.

Ve většině případů není všechno otázka výše úrokové sazby. Kromě úrokové sazby je potřeba vyhodnotit např. poplatky spojené s úvěrem, garanci úrokové sazby po celou dobu splatnosti, konstantní splátku po celou dobu splatnosti, lhůty spojené s čerpáním apod.

Tím míříte na služby vašich poradců, že?

Důležité je naslouchat klientovi a ušít nabídku na míru jeho potřebám. Proto velmi doporučuji konzultovat nabídky s kvalifikovaným poradcem a myslím, že ve všech parametrech a v jejich kombinaci máme klientům co nabídnout.

Platí pořád věta, že Češi mají stavebko rádi a počítají s ním i z pohledu právnických osob?

Stavební spoření je nejoblíbenější produkt a z pojištěných produktů má i nejlepší zhodnocení. Jeho význam nyní narůstá i vzhledem k regulaci úvěrů, kdy klienti, kteří si budou chtít v budoucnu vzít úvěr na bydlení, ať už ze stavebního spoření, nebo hypotéku, budou muset mít naspořeny vlastní prostředky, zpravidla ve výši 20 %. Stavební spoření, podporované dobrým úročením a státní podporou, je nejlepší způsob, jak si vlastní prostředky naspořit. Koneckonců 3,3 milionu platných smluv o stavebním spoření je důkazem popularity stavebka v Česku.

Takže do družstev a SVJ vstupujete v podstatě přes jejich členy, kteří stavebko znají a mají na sobě vyzkoušené.

skoleni_15_4

Je to tak, už se tolik neví, že stavební spoření bez státní podpory mohou mít i BD/SVJ. Ale díky tomu, že jednotliví členové zpravidla stavebko jako fyzické osoby mají, je lehčí tento produkt nabídnout i právnickým osobám.

Děkuji Vám za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).