Hlavní navigace

GE Capital Bank: počítač nebude zadarmo

8. 3. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na sklonku loňského roku GE Capital Bank v tichosti představila své internetové bankovnictví. Dnes přichází s projektem zcela novým, který nastoupí s plnou parádou. Jeho součástí není sice počítač zdarma, přesto mohou klienti své PC získat za výhodných podmínek. Jsou ale opravdu tak výhodné, jak banka tvrdí?

Zatím nejmladší produkt internetového bankovnictví představila GE Capital Bank v listopadu roku 2001 – Internet Banku. Tento nováček sice umí pouze základní operace, které však prý potřebuje převážná většina klientů. Koncem března by ale měl být doplněn na standardní internetové bankovnictví, jak je známé z ostatních bank (kromě zahraničního platebního styku bude umět snad vše).

Čím chce oslnit?
GE však dnes přichází s něčím novým, co prý nemá na českém Internetu obdobu. GEnius, jak je produkt nazván, shrnuje vše, co nový uživatel Internetu potřebuje – od poštovního účtu, přes portál, až po internetové účetnictví. Se založením běžného účtu GEnius totiž klient získá e-mailovou schránku jmeno.prijmeni@genius.cz (čímž jistě stoupne sebevědomí uživatelů) a přístup k účtu prostřednictvím Internetu. Vše je řízeno „portálem“, ze kterého může přímo vstoupit i na vybrané internetové služby.

Běžný účet GEnius je zaměřen na nováčka a tomu jsou přizpůsobeny i bankovní služby – s cílem maximální jednoduchosti se omezují na přehled transakcí a jednoduché platby. Automatickou součástí je internetová platební karta s volitelným limitem.

Vstup na účet je až zarážejícně jednoduchý – stačí uživatelské jméno a statické heslo dlouhé minimálně osm znaků a obsahující velká i malá písmena a čísla. V době, kdy ostatní banky užívají rozličné certifikáty (ty užívá i GE pro svůj první Internet banking), kalkulátory, mobilní telefony či dokonce čipové karty, lze pojmout pochybnosti o bezpečnosti tohoto účtu. Banka však věří svému monitorovacímu zařízení, které z důvodu bezpečnosti nespecifikovala.

Bezpečnost účtu má i další prvky. Základním je maximální denní limit operací 10 000 Kč a možnost pouze plateb na účet, čili lze pochybné operace vystopovat. Od poloviny října bude zprovozněna služba zasílání SMS zpráv při každém pokusu o přihlášení na účet, čímž bude mít majitel přehled o případném tunelování účtu a bude mu moci včas zabránit. Přenos dat po síti je samozřejmě kódován.

Speciální nabídka
Banka hodlá nejen vybavit stávající klienty internetovým bankovnictvím, ale chce také získat klienty nové. Po úspěšných akcí s „mobilem zadarmo“, kdy se stala největším poskytovatelem GSM bankingu v Česku, se sice nevrhla do akce „počítač zadarmo“, ale zvolila méně nákladnou cestu. Ve speciální nabídce získá klient počítač společnosti AutoCont v ceně 23 976 Kč na splátky na úvěr bez akontace a bez úroků.

Ani kuře nehrabe zadarmo, a tak ani dva roky splácet počítač nebudete zadarmo. Nejprve musíte zaplatit „aktivaci“ ve výši 999 Kč, pak získáte běžný účet GEnius, službu Internet Banking (která má mít co nevidět širší možnosti než GEnius) a samozřemě nárok na „bezplatný úvěr“.

Ovšem ani pak to nebudete míte úplně zadarmo. Měsíční poplatek při vedení speciální nabídky stanovila GE CB na 99 Kč. V tom lze rozpoznat vedení účtu GEnius (50 Kč) a Internet Banku (30 Kč), zbylých 19 Kč však jednoznačně zařadit nelze. Prý kooperace tří společností (GE Capital Bank, GE Capital Multiservisu a AutoContu) něco stojí. A banka všechno zařizuje, tak má nárok na odměnu. Navíc musíte „odebrat“ i Internet Banku, o kterou nemusíte mít zájem.

Aktivační poplatek 999 Kč lze též chápat jako navýšení a oněch 19 Kč měsíčně jako jistou formu úroku. Lze to přirovnat k akci „mobil zdarma“, kde byl vstupní poplatek stanoven navíc rozdílně podle typu získaného mobilního telefonu – viz článek Honzy Simkaniče „Kolik stojí mobil zadarmo“.

Poohlédl jsem se též po cenách počítačů v AutoContu a musím konstatovat, že nabízené PC AutoCont PREMIO GEnius (Celeron 1 GHz, 128 MB SDRAM, HDD 10 GB, VGA SIS, Faxmodem 56 k, CD ROM, audio, repro, Monitor 15 " Relisys TE555 a Windows XP Home) je nabízen za cenu srovnatelnou s ostatní nabídkou společnosti.

Jak si stojí mezi konkurencí
Internetové bankovnictví v ČR již nabízí deset bankovních domů. Jejich nabídky se liší v mnoha ohledech, ale přesto mají jedno společné – připojují klienty k účtu prostřednictvím Internetu. Některé banky internetové bankovnictví již plně integrovaly do běžných účtů, proto i jeho vedení nabízejí zcela zdarma, jiné ho vidí jako nadstavbový produkt, čemuž odpovídá i poplatková politika.

Kolik si která banka účtuje za vedení internetového bankovnictví, ukazuje následující tabulka (cena za vedení účtu není zahrnuta).

dan_z_prijmu

Tabulka č. 274

Banka

Produkt

Vedení IB

Citibank Citidirect 200 Kč
Česká spořitelna Internet Banking 10 Kč
ČSOB ČSOB Internetbanking 24 zdarma
eBanka Internetové bankovnictví zdarma
GE Capital Bank Internet Banka 30 Kč
GE Capital Bank GEnius 50 Kč
HVB Czech Republic Online Banking 50 Kč
Komerční banka Mojebanka 49 Kč
Raiffeisenbank Internetové bankovnictví 50 Kč
Union banka I-banka 100 Kč
Živnostenská banka NebBanka zdarma




Oprava: Internetové bankovnictví GEnius lze pořídit i samostatně k účtu – v takovém případě stojí 30 Kč měsíčně. (11. 3. 2002, 10:09)

Citibank – vedení účtu včetně internetového bankovnictví, které je zdarma (23. 05. 2002, 21:5­5)

Otevřete si konto GEnius?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).