Hlavní navigace

Francouzský parket ztratil 0,9 %, když investoři po volbách vybírali zisky

9. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vítězství proevropského Emmanuela Macrona ve francouzských volbách bylo investory očekáváno a tak nepřineslo žádné výrazné pohyby na akciových trzích. Investoři se tak zaměří na nové indikátory, které by po silných pátečních datech z amerického trhu práce potvrdily pokračující ekonomický růst.

Západoevropské akcie dnes zahájí růstem.

V Evropě dnes dopoledne zveřejní Německo zprávy o průmyslové výrobě, obchodní bilanci a běžném účtu. Průmysl ve Francii by měl částečně vykompenzovat svůj výrazný propad z února, kdy příznivé počasí omezilo produkci energií. Itálie na trh pošle statistiku maloobchodních tržeb. Odpoledne vyjde v USA index optimismu malých firem a indikátor zdraví trhu práce JOTLS. Pozornost investorů se však zaměří především na pátek, kdy ve Spojených státech budou zveřejněna dubnová data o maloobchodních tržbách.

Ze známějších jmen dnes budou reportovat hospodářské výsledky společnosti Walt Disney, Mitsubishi, Toyota Motor, Deutsche Telekom, E. ON, Commerzbank nebo Continental.

Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit výrobci základních materiálů Evonik a snížili doporučení na Držet italské největší bance Intesa Sanpaolo a plynárenské společnosti Italgas.

 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie včera bez velké volatility zakončily na svých otevíracích úrovních blízko historických maxim. Vítězství pro evropského Emmanuela Macrona ve francouzských volbách bylo investory očekáváno a tak nepřineslo žádné výrazné pohyby na akciových trzích. Investoři se tak zaměří na nové indikátory, které by po silných pátečních datech z amerického trhu práce potvrdily pokračující ekonomický růst. Nejlépe se včera za oceánem dařilo energetickým společnostem, které si připsaly 0,7 % a technologickým titulům s 0,4% zisky. Na opačném konci se ocitly akcie producentů materiálů, které odevzdaly 0,9 %.

Asijským akciím se v nočním obchodování příliš nedaří, když snižování zadlužení způsobilo výprodeje na čínských trzích, a poklesy akciových trhů vymazaly přes 500 mld. USD. V Japonsku akcie také ztrácely, i když pouze mírně, když oba hlavní indexy klesaly do 0,2 %. Daří se dnes zatím jen hongkongským akciovým trhům, které přidávají okolo 0,5 %.

skoleni_15_4

Evropské trhy po zvolení Emmanuela Macrona ztratily, největší skepse zavládla na pařížském parketu. Na evropských burzách skončilo dvoutýdenní období růstu, kdy evropské akcie přidaly skoro 4 % a francouzský index CAC40 skoro 8 %. Investoři vybírali zisky poté co vítězství Macrona již měli zakomponované ve svých očekáváních.

O2 Czech Republic

Dnes je první den obchodování akcií společnosti O2 Czech Republic bez nároku na dividendu. Společnost plánuje vyplatit dividendu 21 CZK na akcii, což odpovídá 7,2% výnosu. Očekáváme, že by cena akcií společnosti mohla reagovat mírným poklesem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).