Hlavní navigace

Francouzské volby překvapily výsledkem “podle plánu”

24. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle prvních odhadů se zdá, že francouzské prezidentské volby nepřinesly alespoň v prvním kole velké překvapení. A možná, že to je samo o sobě největším překvapením.

Poté co v roce 2016 šokovalo nejprve svým výsledkem referendum o setrvání Británie v EU a pak americké prezidentské volby, se výsledek prvního kola prezidentských voleb až překvapivě dobře shoduje s předvolebními průzkumy. Na prvním místě skončil středový reformní a pro-evropský Emanuel Macron a s ním postoupila do druhého kola Marine Le Penová z Národní fronty.

dan_z_prijmu

Pro trhy by to měla být relativně dobrá zpráva hned z několika důvodů. Za prvé, předvolební průzkumy se nijak zásadně nemýlily a nepodceňovaly podporu extrémních kandidátů (Le Penové a Mélenchona). Lze jim tedy relativně věřit i pro odhady do druhého kola. A v těch se zdá být Emanuel Macron pro Marine Le Penovou daleko silnějším soupeřem, než by byl eventuálně pravicový Francois Fillon. Průzkumy veřejného mínění (pokud jsou podobně kvalitní jako pro první kolo) ukazují dlouhodobě náskok Macrona před Le Penovou ve druhém kole o cca 30 procentních bodů – to je daleko za hranicí statistické chyby… Jak pravice (Fillon), tak levice (Hamon) navíc hned otevřeně podpořily do druhého kola Emanuela Macrona. V neposlední řadě Emanuel Macron představuje z pohledu trhů zajímavou kombinaci byznysově-přívětivých reforem (trh práce) a na rozdíl od Fillona o něco umírněnější rozpočtové restrikce – takové, která bezprostředně nemusí vést k nijak silnému “šlápnutí na brzdu”.

Trhy by pravděpodobně měly z počátku reagovat na jeho vítězství v prvním kole pozitivně a napětí na francouzském a italském dluhopisovém trhu by mělo polevit. Stejně tak by se mohl alespoň krátkodobě zamlouvat výsledek prvního kola euru. Druhé kolo voleb je na programu relativně brzy – 7. května – a napětí by se mohlo na trhy vrátit pouze za předpokladu, že by se výrazněji začal smazávat rozdíl mezi Le Penovou a Macronem nebo pokud by Le Penová získala na svoji stranu někoho skutečně výrazného – například Jean Luca Mélenchona.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).