Hlavní navigace

Fortuna: Predikce hospodářských výsledků za 1Q 2014

6. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Fortuna zveřejní výsledky svého hospodaření za první tři měsíce letošního roku ve středu 7. května před začátkem obchodní seance na pražské burze.

Reportovaná čísla by měla být zásadně ovlivněna únorovým konáním Zimních Olympijských her v Soči. Právě tato významná sportovní událost se bude zásadním způsobem podílet na očekávaném růstu přijatých sázek o 16,7 % y/y na 164,8 mil. EUR.

Tahounem tohoto růstu by měla být hlavně Česká republika, což je nadále s přehledem pro Fortunu nejvýznamnější region. Očekáváme, že zde došlo k nárůstu objemu přijatých sázek o 24 % y/y na 91,5 mil. EUR. Slušnou výkonnost by si ale měly držet i Slovensko (+10 % y/y na 43,7 mil. EUR) a Polsko (+6 % y/y na 21,8 mil. EUR). Vzhledem k tomu, že společnost vydává rozložení přijatých sázek podle regionů již jen na roční bázi, nebudou bohužel tyto naše odhady nijak více zpřesněny.

Silný nárůst objemu přijatých sázek se s nejvyšší pravděpodobností neprojeví na hrubých výhrách. Marže této úrovně totiž očekáváme pouze na 20,5 %, což znamená o 3,2 pb méně než v 1Q loňského roku. Na marže z 1Q 2013 působil pozitivně vybíraný manipulační poplatek za podání on-line sázky, který je však nyní již zrušen. V mezikvartálním srovnání by měly být marže spíše stabilní.

Výnosy by měly v meziročním srovnání vykázat horší výkonnost. Očekáváme pokles o mírných 0,6 % y/y na 28,6 mil. EUR. Příčinou je vyšší odvod srážkové daně (5 mil. EUR, vs. 4,5 mil. EUR za 1Q 2013) s tím, jak rostl objem přijatých sázek v Polsku a hrubých výher na Slovensku.

skoleni_15_5

Úroveň EBITDA by dle našeho očekávání měla poklesnout o 8,8 % y/y na 10,3 mil. EUR vlivem vyšších nákladů na marketing a růstem ostatních nákladů (zejména v souvislosti s vývojem nových služeb). Provozní zisk po odečtení odpisů či čistý zisk Fortuna v lichých kvartálech nezveřejňuje.

Během letošního roku by se dle předpovědí managementu měl zvýšit objem přijatých sázek o 13,7 % y/y na 645 mil. EUR. Takto silný růst není vzhledem k pořádání významných sportovních událostí, jako byla Zimní olympiáda či nadcházející MS ve fotbale nereálný. Naopak vidíme potenciál k překonání tohoto výhledu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).