Hlavní navigace

Formulář ošetřovné pro OSVČ za duben, vyplňujte online

11. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
OSVČ mohou opět žádat o ošetřovné, tentokrát za duben 2020. Formulář byl spuštěn, stačí jen začít podávat žádosti. Uvnitř textu formulář a otázky a odpovědi.

Kdo může žádat

Osoba samostatně výdělečně činná (dále jen „OSVČ“) na hlavní činnost, která na základě mimořádného opatření vlády ČR proti šíření infekce COVID-19 nemůže vykonávat svoji podnikatelskou činnost z důvodu péče o:

  • Dítě/děti, které/která navštěvuje/navštěvují školu nebo jiná dětská zařízení, která byla uzavřena na základě usnesení vlády České republiky o přijetí krizového opatření v souvislosti s šířením infekce COVID-19 a je/jsou mladší 13 let, nebo
  • nezaopatřené dítě/děti maximálně do věku 26 let, které/která je/jsou závislé/závislá na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o sociálních službách“), pokud nemůže/nemohou navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19, nebo
  • osobu/osoby, která/které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je/jsou závislá/závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, která/které byla/byly umístěna/umístěny dočasně do domácí péče z důvodu uzavření zařízení sociální péče, kde jinak pobývá/pobývají, na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19.

Důležitá data

  • Datum zahájení příjmu žádostí: 1. 5. 2020 od 11:00 hod.
  • Datum ukončení příjmu žádostí: 31. 5. 2020 do 23:59 hod.

Nezapomeňte na potvrzení ze školy

K žádosti nezapomeňte přiložit

  • potvrzení o uzavření školy či jiného dětského zařízení, resp. zařízení poskytujícího sociální služby.

Na potvrzení musí být jméno a příjmení dítěte/osoby, jakou školu/zařízení navštěvuje a datum, od kdy je uzavřena/uzavřeno. Bez potvrzení vás MPO vyzve k jeho doložení a výplata se tím prodlouží.

Jak podat žádost

Datová schránka

Přihlaste se do své datové schránky a nahrajte vygenerovaný PDF soubor spolu s dalšími přílohami, které jste ve formuláři uvedli, a odešlete do datové schránky Ministerstva průmyslu a obchodu:

  • ID datové schránky: wnswemb
  • Předmět: fpdub

Poštou

PDF soubor vytiskněte a spolu s dalšími přílohami zašlete na adresu Ministerstva průmyslu a obchodu.

skoleni_15_4

Poštovní adresa:

„fpdub“
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Na Františku 32
110 15 Praha 1

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).