Hlavní navigace

Fiskální útes na pořadu dne

10. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Uplynulý týden byl co do vyjednávání ohledně tzv. fiskálního útesu jen ztrátou času

Uplynulý týden byl co do vyjednávání ohledně tzv. fiskálního útesu jen ztrátou času. Alespoň tak jej vnímá Boehner, jež patří mezi hlavní vyjednavače za republikány a tedy mezi hlavní obhájce zachování stávající daňové politiky pro bohaté a agresivnějších škrtů ve zdravotnictví a v sociální oblasti. O víkendu se Boehner sešel s Obamou přímo v Bílém domě a opět jednali o možnostech, jak zabránit hrozící fiskální krizi. Po jednání ovšem ani jedna ze stran nevydala tiskové prohlášení, a tak investoři zůstávají v nejistotě a nadále doufají, že republikáni spolu s demokraty do konce letošního roku naleznou alespoň dílčí shodu.

V neděli bylo v Číně zveřejněno několik významných makrodat, a to spotřebitelská inflace (2 % yoy, oč. 2,1 % yoy), průmyslová inflace (-2,2 % yoy, oč. –2 % yoy), průmyslová produkce (10,1 % yoy, oč. 9,8 % yoy) a maloobchodní tržby (14,9 % yoy, oč. 14,6 % yoy). Dobrá data z průmyslu a maloobchodu však byla mírně zastíněna horším vývojem exportu za listopad. Zahraniční poptávka po čínském zboží je stále relativně slabá, což se odrazilo na meziročním růstu exportu pouze o 2,9 % při očekávání 9% yoy nárůstu. Celkově nová data z čínské ekonomiky svědčí o jejím mírném zotavení, na což dnes reagoval i čínský index Shanghai Composite růstem o více než jedno procento až na lokální maxima.

I Japonsko reportovalo významné makrodata, a sice HDP za třetí čtvrtletí letošního roku. V mezikvartálním srovnání došlo k poklesu HDP o 0,9 %, čekal se pokles o 0,8 %. V meziročním srovnání HDP kleslo o 3,5 %, oproti očekávanému poklesu o 3,3 %.

Řecký program odkupu vládních dluhopisů pokračuje podle plánu a už byly do něj přihlášeny bondy za takřka 30 mld. EUR. Vyplývá to z neoficiálních zdrojů několika významných médií. Pokud by se Řecku opravdu podařilo odkoupit bondy v objemu 30 mld. EUR, bylo by dosaženo stanoveného cíle a celkový dluh Řecka by se, po odečtení nové půjčky od ESM ve výši 10 mld. EUR, snížil o 20 mld. EUR. Na nové, sic neoficiální, informace dnes reagují řecké dluhopisy růstem.

skoleni_15_4

Dnes očekáváme:

Dnešní den nepřinese žádná významná makrodata. Dočkáme se pouze dílčích čísel z Itálie (HDP) a Německa (export)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).