Hlavní navigace

Fio, družstevní záložna: Recenze a zkušenosti

8. 2. 2008
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

Nebankovní štika mezi bankovními dravci nebo jen dobře nastavený marketingový tah? Fio záložna se dostala do povědomí bezplatnými službami. Otázkou je, co vůbec dokáže nabídnout kromě slova zadarmo.

Vydržela tucet let

Historie Fio, družstevní záložny se datuje do roku 1996 a patří mezi několik málo úspěšných družstevních záložen, které prošly divokým obdobím konce devadesátých let. Fio záložna je součástí holdingu Fio Group a do stejné skupiny patří i Fio burzovní společnost a RM-SYSTÉM. Historii, další působení a provozní výsledky Fio záložny lze na internetu snadno dohledat, já se zaměřím na služby, které poskytuje.

První nebyla, ale první zůstala

V nedávné tiskové zprávě se Fio záložna chlubila desetiletým výročím internetového bankovnictví v Čechách a že to byla právě Fio záložna, která jako první spustila internetové bankovnictví. Není to úplně pravda, ale dnes si už může dovolit takto chlubit. Původní vítěz je totiž mrtvý. První internetové bankovnictví v České republice spustila v roce 1997 Rodinná družstevní záložna SFP, jenže ta je dnes v konkurzu a zařadila se mezi záložny, které svoje hospodaření nezvládly. Fio záložna spustila internetové bankovnictví v dubnu 1998 jako druhá finanční společnost a v květnu vstoupila na trh tehdejší Expandia Banka a v jistém slova smyslu provedla revoluci internetového bankovnictví. Internetové bankovnictví Fio záložny funguje dodnes a nedávno prošlo mírnou renesancí.

Kdo má podle vás nejlepší internetové bankovnictví?

Původní stránky Rodinné družstevní záložny

RDZ_2

Žádost o internetové bankovnictví RDZ

RDZ_1

Bankovní poplatky odstartovaly

Fio záložna vstoupila do širšího povědomí až v lednu 2006, kdy oficiálně oznámila, že obdržela od České národní banky platný bankovní kód a spouští novinku: běžný účet s kompletním platebním stykem zdarma, je-li zadaný elekronicky. V té době vrcholila diskuze o bankovních poplatcích a krok záložny se začal významně rozebírat v internetových diskuzích. Až o pár měsíců později procitli marketingoví pracovníci skupiny Fio a začali (hlavně v Praze) propagovat svůj účet i v reklamních letácích. Ovšem klienti bank citliví na poplatky a mající přístup k internetu rychle pochopili šanci ušetřit, a záložně od ledna 2006 začaly významně stoupat počty členů a děje se tak dodnes. Počet členů Fio záložny se nedá samozřejmě srovnat s mBank, která se již za pár týdnů působení chlubí desetitisíci otevřených účtů. Fio se může pochlubit „jen“ necelými 9 tisíci členy – ovšem ve srovnání s necelými třemi tisíci členy v lednu 2006 je to téměř 200procentní nárůst. Vzhledem ke stále přetrvávajícím obavám ze záložen je to rozhodně úspěch.

Družstevníci nejsou tuneláři

Pojem družstvo ve finanční oblasti je téměř synonymem pro pochybnou společnost a starší občané si ještě vybaví i kolchozníky v zemědělských družstvech. Přitom družstevní bankovnictví má velmi dlouhou tradici. Stačí se podívat k našim německým sousedům a můžete si dát soutěž, zda napočítáte více „normálních“ německých bank, anebo družstevních. Dvě německé družstevní banky přitom působí i na našem území: Raiffeisenbank im Stiftland má v Česku tři pobočky a přes hranice prostřednictvím českých bankéřů působí i žitavská Volsbank Lobau-Zittau.

Když zadarmo je opravdu zadarmo

Na banky navyklí klienti zpočátku byli nedůvěřiví, že by mohlo být něco v bankovnictví skutečně zadarmo. Ale záložna nelhala a základní služba zůstala nezměněna dodnes. Běžný účet, který je ovládaný přes internetové bankovnictví ve Fio záložně nestojí ani korunu, jde-li o běžné odchozí a příchozí tuzemské platby.

Platební karty umí

Téměř po roce Fio záložna začala prostřednitvím ČSOB vydávat vlastní platební karty. Slovem vlastní je myšleno, že karty mají design Fio záložny (karty ČSOB nabízela i dříve). Jde o čipovou debetní kartu Maestro a je rovněž vydána zdarma. Pro zájemce o embosované karty včetně zlatých variant nebo elektronickou kartu Visa lze přes Fio záložnu požádat o vydání platebních karet podle nabídky a ceníku ČSOB. S tím souvisejí i jedny z mála poplatků, které u Fio záložny uvidíte: za karetní transakce se účtují sazby podle ceníku ČSOB. Zjednodušeně, výběry z tuzemských a slovenských bankomatů s logem ČSOB stojí 6 Kč, výběry z ostatních jsou za 30 Kč. Platební kartu Fio záložny lze použít i pro službu cashback v Hypernovách a Albertech.

Základní platební karta Fio, družstevní záložny

Fio karta

Přítelkyně hotovosti

V diskusních fórech často srovnávajících mBank s Fio záložnou si někteří střadatelé stěžují na absenci hotovostních operací u mBank. Zde je výhoda Fio záložny – záložna má v České republice v této chvíli 7 míst s pokladnou (Praha, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové, Brno, Olomouc, Ostrava). Další výhodou je celkem 59 poboček, které záložna získala začleněním RM Systému do Fio Group. Hotovost lze na účet záložny vložit i prostřednictvím pokladen ČSOB, stačí jen použít sběrný účet záložny. Budete sice chudší o poplatky ČSOB, ale jde to. S výběrem hotovosti lze počítat na jmenovaných sedmi pobočkách anebo si můžete nechat záložnou vystavit šek a s ním jít na pokladnu ČSOB (např. u velkých částek).

Úvěry jen s omezením

Jestliže síla Fio záložny je v platebním styku, tak mezi její slabiny patří úvěry. K účtu můžete získat kontokorent, ten je však zpoplatněn a má dvě varianty. První, levnější, stojí 1 % z poskytnutého úvěru minimálně 100 Kč a získáte sazbu 14,3 % p.a. To je velmi slušná sazba. Pro srovnání, Česká spořitelna má úrok 15,9 %, GE Money Bank 17,9 a Komerční banka dokonce až 19,8 %. Druhá varianta je dražší, stojí 4 % z úvěrového rámce, minimálně 100 Kč. Odměnou je úroková sazba 8,3 % p.a. Takto nízkou sazbu neseženete ani u spotřebitelských úvěrů a Fio záložně může konkurovat pouze Waldviertler Sparkasse, která umí nabídnout i 8 %. Druhá varianta je vhodnější pro ty, kteří mají občas hlouběji do kapsy a potřebují si peníze půjčit, ušetří tak na úrocích, které jsou u první varianty vyšší. Kontokorentní úvěry mají u Fio pohyblivou sazbu, takže se úroky časem zvyšují i snižují podle situace na trhu. Například před dvěma lety byla vrchní sazba 15,9 % p.a., nyní je 14,3 % p.a.

S ostatními úvěry je to horší. Hlavním úvěrovým produktem Fio záložny je úvěr na obchodování s cennými papíry prostřednictvím Fio, burzovní společnosti. Fio záložna umí poskytnout i podnikatelské úvěry, tam musíte počítat s vyšší sazbou, než je u bank. Pro občany nejsou úvěry Fio záložny běžně dostupné. Záložna samozřejmě umí profinancovat například koupi bytu, domu, či auto, ale nejde o standardní službu a tyto případy se řeší velmi individuálně a převážně pro stávající a zaběhnuté klienty s dobrou historií. S úvěrem proto raději nepočítejte.

Co vám chybí na službách Fio záložny?


Fio konto, zabiják termíňáků

Novinka v podobě spořicího účtu Fio konto, které záložna začala nabízet teprve v poslední lednový den tohoto roku, je bez skrývání odpovědí na současný stav spořicích účtů na trhu. A bylo to už potřeba. Úrokové sazby Fio záložny paradoxně na záložnu nepatřily mezi nejvyšší. Kromě několika spořicích produktů v podobě speciálního běžného účtu či prémiového vkladového listu, které měli lepší úroky návdavkem za omezení disponovánís vklady, byly na tom úroky Fio záložny bledě. Proto bylo a stále je nejčastější kombinací aktivních klientů Fio záložny varianta transakčního účtu u Fio a spořícího účtu v ING Bank (a dnes už možná i mBank). S příchodem Fio konta tak záložna může omezit přebíhání šetřílků, zároveň Fio konto znamená do budoucna konec termínovaných vkladů a speciálních účtů. To potvrzuje i Ján Franek, prokurista: „ Současný trend je mít peníze na spořicích účtech se slušným úrokem a přitom mít možnost je kdykoliv vybrat. Tomuto trendu se musela přizpůsobit i naše záložna, takže lze do budoucna očekávat, že naši klienti postupně z termínovaných vkladů přejdou na Fio konto.“ Já jen dodám, že tento předpoklad se dá očekávat u mladších klientů, ti starší určitě termínované vklady neopustí.

Fio konto je spořicí účet úročený sazbou 3,1 % p.a. Můžete k němu dostat čipovou debetní kartu Maestro s logem záložny. Převody provádíte pouze na jediný stanovený účet do kterékoli tuzemské banky, nebo na jakýkoli účet uvnitř Fio. Změnu nastaveného účtu pro převody můžete provést snadno přes internet, ale projeví se z bezpečnostních důvodů až následující den. Výbornou funkcí je, že Fio konto si mohou stávající klienti záložny zřídit sami přímo v prostředí internetového bankovnictví a je funkční okamžitě – má vlastní číslo a běžný bankovní kód záložny 2010.

Silný internetový konkurent

Co chybí Fio záložně ve službách, dohání v kvalitě internetového bankovnictví. Kdo byl zvyklý na internetové bankovnictví eBanky, nepotřebuje úvěry, stavební spoření a další přidané služby, nýbrž chce spolehlivý transakční účet, bude velmi spokojen. Možnosti internetového bankovnictví Fio jsou velmi slušné a na záložnu nevídané. Máte-li platební kartu a připojení na internet, půjdete na pobočku Fio jen při obnově platební karty.

Přihlášení

Fio_1

Přes internetové bankovnictví snadno zadáte běžné příkazy k úhradě, hromadné platby, nastavíte povolení inkasa a SIPO, můžete ovládat, zakládat a rušit termínované vklady, tisknout výpisy nebo si nastavit parametry pro oznámení o platbách. Za příchozí SMS informující o pohybech platíte 2 Kč, e-maily jsou zdarma.

Příkaz k úhradě

FIO_6

Pohyby na účtu

Fio_2

Silnou stránkou internetového bankovnictví Fio záložny je jeho přehlednost a jednoduchost (což je přesný opak webových stránek celé skupiny Fio). Neomezená historie pohybů na účtu uspokojí každého, kdo se rád hrabe v minulosti. Můžete si nechat zobrazit i grafický přehled pohybů během zadaného intervalu. Fio záložna v lednu vyslyšela prosby svých klientů a přidala i možnost tisku potvrzení o platbě, možnost nastavit šablony pro opakování plateb či informování svých klientů prostřednictvím vnitřních zpráv.

Přehled zadaných plateb

FIO_3

Internetové bankovnictví Fio umožňuje upravovat parametry v přehledech. Můžete si libovolně nastavit, co a kde se má zobrazovat v přehledu transakcí.

Úprava parametrů

FIO_7

Družstevní pendolino: lepší, než jste čekali

Platby uvnitř záložny se provedou a připíšou okamžitě, tj. vnitřní platby fungují zcela totožně jako u eBanky/Raif­feisenbank nebo mBank nepřetržitě. Standardní odchozí platba je zadarmo a na účet v jiné bance se připíše podle pravidel banky příjemce, nejpozději ve formátu D+2.

Příchozí tuzemské platby se připisují D+1, tj. následující den. Příklad: Platba odeslaná v pondělí z Komerční banky se ve Fio záložně připíše následující úterý okolo 16:30 hodin.

Záložna umí odesílat a přijímat expresní, resp. prioritní platby. Přijatou prioritní platbu připíše tentýž den opět okolo 16:30. V opačném směru lze odeslat tři typy zrychlených plateb. Prioritní platba stojí 50–100 Kč podle doby zadání a připíše se tentýž den na účet příjemce. Zrychlená platba stojí 1,50 Kč a připíše se nejpozději druhý den, u některých bank však ještě v tentýž den. Třetí možností je platba přes sběrný účet Fio záložny v ČSOB. Stojí 2 Kč a je vhodná pro rychlé platby do ČSOB, připíšou se tentýž den.

Kdo má lepší nabídku v oblasti tuzemských plateb zdarma?


Platby probíhají naprosto korektně, příjemce vidí název vašeho účtu, lze zadávat i poznámku s diakritikou (zobrazuje se bez problémů). Platbu si můžete pojmenovat podle sebe a tento název platby se zobrazí na výpisu z účtu, ne však příjemci platby.

Fio záložna však neumí platby inkasovat, tj. z Fio nemůžete zadat příkaz k inkasu z jiného účtu v bance ve prospěch účtu ve Fio. Není jediná, neumí to více bank, ale na rozsah jejího internetového bankovnictví je to škoda a bylo by dobré tuto službu doplnit.

Bezpečnost

Peníze jsou v záložně bezpečné stejně, jako v bankách a přesně tak pojištěny. Pokud jde o internetové bankovnictví, Fio záložna používá k podepisování příkazů externí program s využitím podpisového certifikátu. Tím, že podpis není součástí prohlížeče či aplikace, je bezpečnost výrazně vyšší. Je otázkou, zda je dobře nebo špatně, že platnost podpisového certifikátu lze nastavit např. na 50 let, ale nemusíte aspoň každý rok certifikát obnovovat. Pro přihlášení k účtu se používá volitelný a měnitelný login a heslo, opět měnitelné. Využít můžete i grafickou klávesnici.

Jaké používáte zabezpečení internetové bankovnictví?


Spuštění podpisové aplikace

Fio_podpis_1

Kontrola zadaných parametrů

Fio_podpis_2

Potvrzení platby

Fio_podpis_3

Tajemství zahraničních plateb

Platby do zahraničí jsou u Fio lahůdkou, tajemstvím i zklamáním. Vše si vysvětlíme.

Zklamání

Přes internet můžete velmi snadno zadat jakoukoliv zahraniční platbu, ale Fio nemá zjednodušený formulář pro eurové platby v rámci Evropské unie. Pro odesílání plateb využívá Fio svoji korespondenční banku – ČSOB. Platby se odesílají jako standardní zahraniční platby, tj. za vyšší poplatek, který si naúčtuje ČSOB. Jenže poplatek je i na straně Fio záložny, takže platíte dvakrát. Opačně to funguje podobně. Příchozí platba se připíše na eurový nebo dolarový účet do ČSOB, ta platbu zpoplatní a následně se připíše do Fio záložny. A to je kámen úrazu. Fio záložna nemá vlastní SWIFT nebo mezinárodní bankovní kód BIC, takže příchozí i odchozí zahraniční platby jdou přes ČSOB jako korespondenční banku. Chcete-li ve Fio záložně přijímat zahraniční platby, musíte jako příjemce uvést Fio záložnu (ne sebe!) a její číslo účtu v ČSOB. Do poznámky se uvede vaše číslo účtu ve Fio záložně a teprve v tomto tvaru lze platbu odeslat. Pokud odesílatel platby provede chybu, anebo jako příjemce platby uvede vás, platba se vrátí a jemu se naúčtují sankční poplatky za chybně uvedeného příjemce platby. V opačném směru při odesílání zahraniční platby příjemce vidí jako odesílatele platby Fio záložnu, a ne vás.

Tajemství

Redakce Měšce však přišla na způsob, jak lze zahraniční platbu ve Fio záložně přijmout zdarma. Máme vyzkoušeno, že ve Fio záložně lze zdarma přijmout platby z německých bank zaslané v eurech jako běžné standardní EU platby s uvedením IBAN. Fio záložna sice oficiálně IBAN neuvádí, ale ten lze vygenerovat na webových stránkách České národní banky.

Při odeslání platby jsme postupovali takto: uvedli jsme skutečného majitele účtu ve Fio záložně a vygenerovaný IBAN. Fio záložna nemá SWIFT, ale v databázi společnosti S.W.I.F.T. SCRL, která provozuje tento informační systém, jsme objevili kód Fio burzovní společnosti. Ten má tvar FIBPCZP1XXX, a přestože je u něj uvedeno, že není zapojený do sítě SWIFT, použili jsme ho při zkušební platbě. Německá banka příkaz akceptovala a zahraniční platba se do Fio záložny připsala z jakéhosi neidentifikova­telného účtu vedeného u ČSOB. Žádný poplatek za příchozí zahraniční platbu se nestrhnul ani z Fio záložny, ani z ČSOB. Při opakování platby platba opět úspěšně došla bez poplatku. Rozdíl zde přesto je: zatímco běžná zahraniční platba zadaná podle správných parametrů na sběrný účet Fio přišla za dva pracovní dny, při použití kódu SWIFT Fio, burzovní společnosti, se platba připsala až za 8 dnů. Ale zadarmo, a to je rozhodující. Bonbónkem je, že o této alternativě platby nevěděli ani představitelé finanční skupiny Fio.

Ale všechno tak jednoduché nebylo. Problém s platbou byl na straně polských bank. Ani jedna příkaz neakceptovala s uvedením, že se nejedná o banku, ale o finanční společnost, takže platbu nelze provést.

Lahůdka

Účet ve Fio záložně je československý. A to doslova. Fio záložna má svoji slovenskou pobočku Fio, sporitelné družstvo, a tato pobočka je od loňského září oficiálním účastníkem slovenského platebního styku prostřednictvím Národné banky Slovenska. To znamená, že má přidělený i slovenský bankovní kód 8330.

Příklad: Váš účet u Fio vedený v České republice má tvar 123456789/2010. Ovšem tentýž účet je zároveň účtem slovenským, stačí jen přehodit kód banky: 123456789/8330.

Co to znamená? Váš účet u Fio záložny umí odesílat i přijímat platby ze Slovenska a na Slovensko. Pokud potřebujete přijmout platbu ze Slovenska, stačí, když odesílateli sdělíte první část čísla svého českého účtu, ale se slovenským kódem banky. Odesílatel se vůbec nedozví, že peníze putují do České republiky, pro něj je to odeslání platby v rámci Slovenska. Fio automaticky provede konverzi z SKK na CZK a příchozí platbu připíše na účet. Ovšem účet u Fio můžete mít vedený i v SKK, EUR a USD, takže nemusí ke konverzi vůbec dojít. Pro konverzi měn používá Fio záložna kurzy ČSOB.

Když na Slovensko chcete platit, funguje to obráceně. V internetovém bankovnictví nemusíte zadávat zahraniční platbu, ale zvolíte si příkaz pro tuzemskou platbu. Při rolování bankovních kódů po poslední české bance začínají banky slovenské. Stačí jen zadat číslo účtu, kód banky a je to. Ostatní parametry platby jsou totožné jako u českého platebního styku. Na Slovensko se spolehlivě přenáší variabilní symbol, specifický symbol i text pro příjemce s diakritikou. Unikátní je, že tyto česko-slovenské platby jsou rovněž zdarma. Skutečně nezaplatíte ani korunu. Fio záložna je tak jednoznačným favoritem pro ty, kteří potřebují platit na Slovensko anebo jako Slováci pracují v České republice a chtějí mít jen jeden účet.

Stačí jen vybrat slovenský kód banky

FIO_5

To stále není vše. Slovensko se v současné době připravuje na vstup do eurozóny, kdy od 1. 1. 2009 by se na Slovensku mělo platit eurem. To znamená, že slovenské banky a další účastnící platebního styku budou muset provádět eurový platební styk v celé eurozóně za cenu tuzemských plateb. A na slovenskou pobočku Fio záložny se to samozřejmě vztahuje také. Pokud začínáte tušit, že od ledna 2009 by Fio záložna mohla, nabídnou zdarma eurový platební styk v rámci celé eurozóny, není to sci-fi. A že vstup do eurozóny byl jeden z důvodů, proč záložna začala na Slovensku působit, připustil i Ján Franek. Co by zavedení takovéto služby mohlo znamenat například pro firemní klienty? Tisíce ušetřených korun měsíčně na poplatcích za zahraniční platby. Slovenská pobočka je důkazem, že Fio záložna má před sebou vyzývavé plány a ještě o ní uslyšíme.

Svěřili byste peníze Fio, družstevní záložně?


Konec záložny, nastupuje Fio Bank

Nebojte se, Fio záložna ještě nekončí. Nadpis tohoto odstavce je jen slovní hříčkou. Ale ne nereálnou. Že Fio záložna má ambice stát se bankou oznámila oficiálně na tiskové konferenci. A tyto ambice už má čtyři roky. Proč se chce záložna stát bankou je jednoduché. Zatímco v současné době vedle sebe působí minimálně dvě společnosti (Fio burzovní společnost a Fio družstevní záložna), pomyslná Fio banka by mohl působit jednotně, nabízet obchodování s cennými papíry, platební styk, úvěry, kurzovní obchody a další finanční služby. Klient banky tak má podepsanou jen jednu smlouvu, zatímco v současné době musí mít smluv několik, chce-li využívat různé služby v rámci celé finanční skupiny Fio. Když vezmeme v úvahu počet obchodních míst, „Fio Bank“ by už nebyla malým outsiderem a ostatní bankovní hráči by ji museli začít vnímat vážně. Dalším důvodem je i lepší jméno banky, než záložny. „Musíme si přiznat, že v Česku je záložna stále jen záložna a banka má lepší pozici“, souhlasí Ján Franek. To je rovněž hlavním důvodem úspěchu mBank hned po jejím startu – má dokonce méně služeb než Fio záložna, ale je bankou, a to je její výhoda.

Je lepší, když z Fio záložny bude banka?


Přeměna na banku nenastane hned. Současná legislativa totiž neumožňuje, aby se ze záložny mohla stát banka, takže se stále vyvíjejí scénáře, jak by k přeměně došlo. Jednou z verzí je, že členové záložny by se zároveň stali akcionáři banky, tj. stávající majoritní vlastnící Petr Marsa a Romuald Kopún by nadále měli v bance majoritu. V každém případě však Fio záložna bude muset právně ukončit svoji činnost, vyplatit své členy a zaniknout, aby mohla dát život bance (pokud se nezmění zákon). Tato právní bitva klienty moc nezatíží, ti ji pocítí spíše jen změnou hlavičky na výpisu či na webových stránkách.

Novinky 2008

Pro právnické osoby chystá Fio záložna tzv. vícenásobný podpis. Ten zaručí, že příkaz připraví např. asistentka, zkontroluje finanční ředitel a majitel podepíše. Fio zavede rovněž autentizací SMS. Nebudou povinné, jen jako alternativa. Pro podpis příkazu tak budete moci využít autorizační SMS nebo podpisový certifikát. Stačí si vybrat podle preference. Samozřejmě bude možné nastavit i jen jednu variantu.

Konkurence přibude eBance/Raiffe­isenbank. Jednou z novinek Fio bude i transparentní účet. Který uvítají především neziskové organizace. Jde o účet, jehož majitel dobrovolně souhlasí se zveřejněním pohybů na účtu na internetu. Od konce března půjde vkládat a vybírat hotovost i na většině z 59 poboček finanční skupiny Fio.

skoleni_15_4

Fio záložna po dvouleté stagnaci opět ukázala, že je stále konkurentem pro ostatní banky, které zde působí, včetně mBank. Prozatím nedokáže nabídnout ucelené úvěrové produkty, nezná ani pojem bankopojištění, ale její síla je v jednoduchém, rychlém a spolehlivém platebním styku, v dobře úročených spořicích účtech a v dobré provázanosti s ostatními dcerami v rámci Fio Group. Spokojený byl provozovatel portálu Bankovní poplatky.com Patrik Nacher, když se ptal pana Franka, na čem tedy záložna vydělává, když je vše zadarmo? Odpověď byla prostá: „Vyděláváme na úrokovém a kurzovém rozdílu,“ odpověděl Ján Franek.

Jde vylepšit něco, co je zadarmo? Fio záložna ukázala, že to jednoznačně jde a stále existují další prostory pro vylepšení. A to bude i příští směr českého bankovnictví. V České republice nyní máme dvě finanční instituce, které ukazují, že lze nabídnout kvalitní servis za nulovou, nebo nízkou cenu. mBank zatím má služby omezené, ale od dubna hlásí další revoluci. Fio vystrčilo drápky a minimálně zasadilo do hlav svých klientů brouka, zda má smysl odcházet k polské konkurenci. A pro ostatní klienty, které už nebaví platit za běžné věci poplatky, jsou zde dvě velmi dobré alternativy, jak se poplatkům z větší míry vyhnout. Přestože jsou tyto výhody omezeny na lidi s internetovým připojením, buďme za Fio záložnu a mBank rádi.

Měly by být poplatky spojené s běžným účtem a transakcemi zdarma?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).