Hlavní navigace

Fio banka 2019: platba přes Google Pay, okamžité platby i bezkontaktní výběry

15. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Fio banka si pro klienty připravila řadu novinek. Některé spustí ještě letos, jako například bezkontaktní výběry z bankomatu. Na jiné si budete muset počkat do nového roku, jako například na Google Pay. V plánu jsou ale i další novinky.

V sobotu 17. listopadu oslaví Fio banka 25 let od vzniku společnosti. Přesně 17. listopadu 1993 byla totiž do obchodního rejstříku zapsána společnost Fio holding. Nejen ku příležitosti oslav tak banka chystá spoustu novinek.

Některé novinky spustí banka ještě do konce roku 2018, na jiné si budeme muset počkat do příštího roku. Podívejme se tedy, co banka chystá.

Bezkontaktní výběry z bankomatů

Této novinky bychom se mohli dočkat do konce roku. Aktuálně banka operuje se 175 bankomaty, přičemž všechny převedla během roku 2018 pod svůj processoring. Bankomaty jsou podle banky již připraveny na možnost bezkontaktních výběrů, ale zatím chybí ještě administrativní úkony. Fio banka musí získat potřebné certifikace a potvrzení, aby mohla službu začít nabízet.

Podle slov banky jde ale o formality a do konce roku 2018 budete moci z jejích bankomatů vybírat bezkontaktně.

Fio banka dále plánuje i své vlastní vkladomaty. Těch se ale dočkáme nejdříve v druhé polovině roku 2019.

Účty pro mladistvé

Do konce roku bychom se také mohli dočkat účtů pro mladistvé. Fio banka chce dát větší zodpovědnost teenagerům nad 15 let. Nově jim proto nabídne možnost zřídit si tzv. účet pro mladistvé, v rámci kterého budou moci aktivně spravovat a využívat vlastní bankovní účet skrze internetové bankovnictví.

Účet ale bude mít i své limity. Veškeré operace prováděné na účtu budou muset být do limitu 15 000 Kč měsíčně.

Mobilní aplikace na všechno

Během roku 2019 se jako klienti banky můžete těšit na novou mobilní aplikaci. Půjde v podstatě o renovaci té stávající. Kromě nového vzhledu ale nabídne i řadu nových funkcí.

Idea banky je taková, že s novou verzí mobilní aplikace byste měli být schopni vyřídit totéž co přes internetové bankovnictví. Odpadla by vám tím tedy situace, kdy přes mobilní bankovnictví můžete obsloužit jen část účtu a na určité funkce se musíte přihlásit ze stolního počítače do klasického internetového bankovnictví.

Inovovaná mobilní aplikace přinese mimo jiné také správu trvalých příkazů.

Spuštění Google Pay a Apple Pay

Ačkoli se to může zdát jako krátká doba, Google Pay je v České republice už téměř rok. O jeho spuštění jsme vás informovali v článku Android Pay je v Česku. Startuje se čtyřmi bankami. Tehdy jste mohli službu využít u J&T Banky, mBank, MONETA Money Bank a Komerční banky, a to ještě pod názvem Android Pay. V únoru 2018 se ale Google rozhodl sjednotit svoje platební nástroje pod jednu značku, a tak firma službu přejmenovala.

Doposud však ke 4 zmíněným žádná další banka nepřibyla. To se ale v roce 2019 změní, jelikož Fio banka plánuje Google Pay pro své klienty spustit. Forma platby bude jednoduchá, skrze aplikaci si tokenizujete svou platební kartu a následně zaplatíte mobilním telefonem.

Co se týče Apple Pay, tak je vše spíše v rovině otázek. Záleží totiž na tom, kdy se společnost Apple rozhodne rozšířit své služby plateb mobilem i na Českou republiku. Jak jsme vás informovali v zářijové aktualitě, mělo by se tak stát na konci roku 2018 nebo začátkem roku 2019. Až poté, co Apple své služby spustí, mohou na ni banky navázat.

Okamžité platby

Dalším velkým tématem jsou okamžité platby. O těch jsme vás podrobně informovali v článku Banky začnou testovat okamžité platby. Pro všechny budou až příští rok.

V praxi budou okamžité platby fungovat na principu, kdy vy odešlete peníze z jedné banky do druhé a tyto peníze se připíšou na daný účet okamžitě. Celý projekt se už blíží k uvedení do provozu a Česká národní banka už poskytla bankám k testování systém, ve kterém budou okamžité platby probíhat.

V současné době tak v bankách probíhá testovací režim a možná i pilotní provoz skupiny vybraných jedinců. Ostrého startu pro všechny klienty se ale u bank dočkáte nejdříve v roce 2019.

Fio banka ohlásila, že okamžité platby spustí v prvním čtvrtletí roku 2019. Služba velice pravděpodobně nebude bezplatná, ale podle slov banky se chce při stanovení poplatku držet toho, že je nízkonákladovou bankou, a tak by měl být poplatek spíše symbolický.

Okamžité platby také budou mít svůj limit, kolik peněz je touto metodou možné poslat, a to 400 000 Kč. Tento limit je denní a aktualizuje se vždy po půlnoci. Důvodem je ochrana klienta před phishingovými útoky.

Mezi jakými bankami ale bude možné okamžité platby provádět, je otázkou. I když totiž jedna banka spustí okamžité platby, musí být i banka příjemce v systému okamžitých plateb, jinak služba fungovat nebude.

Spotřebitelské úvěry

Jednou z posledních ohlášených novinek je inovace spotřebitelských úvěrů, která nastane v průběhu roku 2019. Fio banka chce nabízet klientům takové portfolio spotřebitelských úvěrů, aby pokrylo veškeré životní situace, které klienta mohou potkat. Jinými slovy, abyste všechny úvěry mohli realizovat jen u Fio banky. 

Banka bude více digitální

S tím souvisí i přechod banky k digitalizaci. Banka totiž chce, abyste v budoucnu i sjednání úvěru a veškeré administrativní úkony s tím spojené mohli vyřídit přes internet a nemuseli navštívit pobočku, pokud nebudete chtít.

Klienti banky si totiž často stěžují, že se na jejích pobočkách dlouho čeká. A ačkoli banka plánuje v příštím roce spustit okolo 5 nových poboček, chce klientům umožnit se pobočce i zcela vyhnout, pokud si to budou přát.

Investujete? Nově bude stačit jen internetové bankovnictví

Poslední novinkou je sjednocení přístupu k investování v bance. Pokud u ní máte účet a zároveň investujete v RM-SYSTÉMU, musíte v současné době vždy investovat skrze aplikaci E-broker. V roce 2019 chce ale banka svým klientům nabídnout možnost E-brokera vynechat a spravovat investice přes internetové bankovnictví.

V internetovém bankovnictví tak přibude záložka s investováním a vše bude možné obsloužit skrze jeden účet.

skoleni_15_4

Jakub Kohák v reklamních spotech končí

A na závěr trochu odbočíme z produktových novinek, které vás čekají. V reklamních spotech Fio banky se dlouho objevoval herec Jakub Kohák a řada klientů jej má s bankou spojeného, stejně tak jako například MONETU Money Bank s kocourem nebo Air Bank s příjemným a nepříjemným bankéřem.

To se ale od nového roku změní. Jakub Kohák se totiž v nových reklamách objevovat nebude a Fio banka vsadí na jinou formu reklamní kampaně. Je to i logické. Jak jsme vás informovali v listopadové aktualitě, celebrity a známé osobnosti nejsou tím hlavním tahákem, který by Čechy přesvědčil o tom, aby si produkt nebo službu zakoupili. Zajímavé jsou totiž jen pro 2 % Čechů. Většina se naopak rozhoduje podle jiných kriterií, jako je cena, doporučení známého nebo kladná osobní zkušenost s poradcem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).