Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Finanční podvody na internetu od Robert - Jsem celkem rád, že tento článek vznikl. Dokonce...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2009 11:33

    Robert (neregistrovaný)
    Jsem celkem rád, že tento článek vznikl. Dokonce mi je jedno, že jsou zde nepřesnosti...

    Hodlám ho využít ke "vzdělání" několika svých známých. Na příkladech je totiž dobře patrný model jak oblbnout lidi. Nachytat se podle mne může každý, nejde o to jak zkušení jste browsdálkové a uživatelé počítače. Tím, že o těchto historických podvodech člověk ví, může snadněji prokouknout podvod na něj chystaný. Nebo přerušit kontakt v okamžiku kdy pocítí riziko, které už není schopen akceptovat.

    P.S.: Čekal jsem že v diskusi někdo uvede něco nového, něco co článek nepřináší. Třeba i něco mimo prostředí Internetu.
    Co se Internetu týká třeba něco o eBay a zásilkových službách. Slyšel jsem, že v balíku může kromě objednaného zboží dorazit ledasco.
  • 26. 11. 2009 12:45

    Patrik Chrz
    Co se Internetu týká třeba něco o eBay a zásilkových službách. Slyšel jsem, že v balíku může kromě objednaného zboží dorazit ledasco.
    Tak takové zjevné podvody, kdy místo mobilu dorazí cihla jsou na eBay poměrně vzácné. Stačí nakupovat u prodejců co už mají nějakou historii.
    O něco horší je to již se stavem zboží - např. u zboží použitého není vždy úplně přesně přiznán jeho stav, popř. je nyní hodně rozšířený nešvar falešných paměťových médií (paměťová karta / flash disk je deklarován jako médium s větší kapacitou, než ve skutečnosti je. Obvody jsou upraveny tak, aby nebylo na první pohled nic poznat a médium správně funguje do té doby, než se pokusíte využít celou kapacitu. Data na něj sice nahrajete, ale od určité části je již nedostanete zpět) a vůbec falzifikátů všeho možného i nemožného - aktuálně "letí" např. falzifikáty sluchátek. "Já" jsem byl z několika set obchodů podveden jen jednou (to "já" je v uvozovkách proto, že zboží jsem sice kupoval já, ale nikoliv pro sebe, riziko a škodu tedy nesl někdo jiný) - šlo o nákup vláčku. I zde nedorazila cihla, ale šlo o něco na bázi falzifikátu - ukázalo se, že raritní model se zeleným proužkem je ve skutečnosti jen přebarvený běžný model s hnědým proužkem (nebo obráceně, modelová železnice není můj koníček). Škoda asi 500 EURo. Prodejce se hájil tím, že "takto to koupil" a peníze vrátit nehodlal a nepomohla ani stížnost na eBay. Nakonec to skončilo dohodou (i když těžko to nazývat dohodou, když nebylo na výběr), že budeme mít 10 % slevu na další nákupy. Škoda tak nakonec nebyla až tak velká, ostatní nákupy byly v pořádku, jestli se podařilo "umořit" vše už nevím, člověk, pro kterého jsem nakupoval už nyní jede na vlastní konto, já pro něj dělám jen převody do zahraničí.
    No a pak pár takových těch "drobností", kdy tu a tam bylo něco ulomeného, prasklého atd. Škody na eBay se dají minimalizovat při platbou přes PayPal, který poskytuje ochranu pro kupujícího. Znamená to ale vyšší náklady (ztráta na kurzu) a v Německu a Rakousku není platba přes PayPal příliš rozšířena, alespoň ne mezi soukromými prodejci (z těch "mých" je to asi tak 1 z 10) a pokud PayPal berou tak často za (další) příplatek.
    Ovšem rozdíl v ceně je tak velký, že se to i přes občasnou škodu vyplatí. Popř. není jiná šance jak některé věci sehnat.
  • 26. 11. 2009 13:15

    Bodie (neregistrovaný)
    Patriku vrat se radsi k tem vlackum, to o tech pametovych mediich jsi celt kde?
  • 26. 11. 2009 13:30

    Rado1 (neregistrovaný)
    teraz neryp.
    dali sa kupit X GB flashky z Ciny, ktore PC detekoval ako X GB, ale v reale mali par stoviek MB
  • 26. 11. 2009 14:06

    Flasi (neregistrovaný)
    Sám jsem si takový mp3 přehrávač na e-bay koupil. Deklarovaný jako 4 GB, reálná velikost paměti 2 GB. Z diskuze jsem to věděl předem a koupil to proto, že i za 2 GB to byla super cena. Jsem to přeformátoval na 2 GB a fungoval. Než po několika měsících dojel na šíleně špatnou kvalitu zpracování. Ale to je jiná kapitola :-)
  • 26. 11. 2009 14:08

    Bodie (neregistrovaný)
    Nemám nejmenší tušení, proč používáte ve stejné diskusi mou přezdívku. To nemáte žádnou fantazii?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).