Hlavní navigace

Názory k článku Finančně gramotnou generaci si musíme teprve vychovat

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 6. 2016 4:52

    Tarzan

    Zatím tu je jen generace poslušných otroků ale až otevřou oči a zjistí jak to tu opravdu funguje ...
    Přečtěte si knihu Co nesmíte vědět,napsal Michael Morris .

  • 6. 6. 2016 7:01

    Honzas (neregistrovaný)

    Ta knížka je sbírka různých informací a konspirací z internetu. Autor se evidentně držel hesla, kdo dřív příjde, ten dřív mele. Takže neriskoval čas nutný k hlubšího studiu témat.
    Autor je Němec. Na youtube najdete několik videí, kde je prezentována cesta, jak osvobodit Evropu od zlé Ameriky. Principem je, aby tomu veleli Němci. Tvoří přece střechu Evropy (DACH = D Nemecko, A Rakousko, CH Švýcarsko)...

  • 6. 6. 2016 9:25

    jsk (neregistrovaný)

    To jo,. nicméně soukromé banky jsou největší zlo, stejně jsou vždy sanovány z veřejných prostředků, náklady na stát, zisky soukromníkům.
    V USA vydali daňoví poplatníci na záchranu bank tisíce miliard dolarů a přitom stát nezískal žádné mejtkové podíly. takže takový komunistický kapitalismus, prostě silnější vítezí, to ostatní jsou jen kydy apologetiků všech možných lumpáren.

  • 6. 6. 2016 8:10

    Jarmila (neregistrovaný)

    Kecy odshora až dolů.
    1. Šetřit se dá, ale musí být z čeho.
    2. Skutečnost, že spousta rodin nemá rezervy, vyplývá z bodu 1.
    3. Pokud někdo přijde o práci nebo je dlouhodobě nemocný, propadá se pomalu do chudoby. Sociální síť, která by ho měla podpořit, aby se dostal z nejhoršího, nefunguje. Nejhorší je, když pak rezignuje a začne žít ze dne na den.
    4. Rozpočet se dá na nějakou dobu stlačit, ale ta doba nesmí být příliš dlouhá, pak je to na úkor kvality života (zažila jsem jako samoživitelka a již nikdy více).
    5. Celá slavná finanční gramotnost není nic jiného, než že výdaje nesmí převyšovat příjmy. Naše babičky to uměly, aniž se to učily ve škole, získaly ji na základě vlastních životních zkušeností. Viděla jsem dokonce i učebnice, jenže byly zbytečně složité a přecpané odbornými výrazy až k nesrozumitelnosti.
    6. Pokud si vydržujeme vrstvy lidí, kteří nikdy pracovat nebudou, a cpeme jim horem dolem, aby se chudáci neměli tak špatně, je něco špatného ve státě Českém. Ty zdroje ale odebíráme těm, kteří pracují. Je špatně, když se nefachčenka maji stejně nebo dokonce i lépe než ti, do dělají, ale bohužel za malý plat (a kecy o tom, že se měli ve škole učit, bych vynechala, ptž. někdy se do té situace dostanou nezaslouženě, např, žena nesežene lépe placenou práci z důvodu péče o děti).

  • 6. 6. 2016 8:40

    zdena (neregistrovaný)

    Naprostý souhlas, k bodu 5. - buď na to máš nebo ne - i za našich babiček některé byly s hospodařením na štíru.

  • 6. 6. 2016 9:20

    (neregistrovaný)

    Zase Jarmilčina moudra...

    Údajné kecy o vzdělávání nejsou kecy, Jarmilko. Obyčejný jouda je líný, hloupý, bez sebereflexe a vyloženě šťastný, když se ukončí jen formální vzdělávací proces, natož aby si z vlastní vůle ve volném čase rozšiřoval znalosti a vylepšoval dovednosti.

    Také Jarmilka je obyčejný jouda, proto začne okamžitě "argumentovat" okrajovými nebo jasnými "příklady". Proto se Jarmilka pustila do pojišťování, třebaže nemá osobnostní předpoklady, aby aktivně prodávala.

    FG budou vyučovat lidé, kteří jsou sami finančně negramotní (třebaže jinak vystupují jako lidé chytří až moudří), proto si domů zvou finanční pseudoporadce. On totiž předmět "finanční gramotnost" je jen pokus, jak zaměstnat hordu přebytečných lidí, kteří ho mají připravit a vyučovat.

    Tohle je totiž hlavní problém, to že lidstvo je přemnožené a automatizace vzrůstá. Konkurence roste, mnohdy jsou trhy přesycené, ale lidi se nemění. Pořád jsou leniví, důvěřiví, tak trochu hloupí.

  • 6. 6. 2016 10:12

    Jarmila (neregistrovaný)

    Pojišťovák nejsem, ale mám obavy, že se celá slavná výuka finanční gramotnosti zvrhne na prodej nejrůznějších finančních produktů, protože přece musíme šetřit na důchod (který stejně nebude, protože stát nastaví parametry tak, aby si důchodci moc nevyskakovali a odůvodní to tím, že jich je moc), pak se musíme zabezpečit, abychom neonemocněli, pak musíme zabezpečit děti - to všechno jsou přece úžasné situace pro prodej finančních produktů! Můžeme to ještě zkombinovat tím, že na co šetřit, když si na to můžeme půjčit a na problém bude zaděláno. Je to jen můj dojem, že pojištění nechrání tak, jak by mělo? Proč by mělo chránit, když jsme pojištění přetavili na výdělečný byznys. Na jednu stranu je správné, že se pojištovny snaží odhalovat pojistné podvody, ale na druhou stranu jsou pojistné smlouvy plné výluk a kliček, aby se plnit nemuselo, což taky není zrovna košer.

    Já mám někdy dojem, že se snažíme vzdělání jakéhokoli typu spíš potlačit, než rozvinout. Když vidím, jak stát připravuje tzv. inkluzi, ježí se mi všechny chlupy na těle. Učňovské školství jsme už zazdili, teď je třeba pokračovat dál a z národa udělat jen tupé stádo, civící v telce na Ulici nebo OVRZ (= Ordinace v Růžové zahradě). Už nám nestačí bezbřehá podpora našich tuzemských nefachčenků, které nedovedeme donutit, aby pracovali, ještě si je slavnostně přivezeme z Afriky i odjinud. Jen pokračujme, pokračujme, ano, bude líp!

  • 6. 6. 2016 10:43

    czhunter (neregistrovaný)

    MY se snažíme vzdělání potlačit?

    A proč to děláte? Laskavě s tím přestaňte, ať už jste ti "vy" kdokoliv.

  • 6. 6. 2016 16:07

    Jarmila (neregistrovaný)

    Máte dojem, že nároky na maturanta jsou vyšší než před 25 roky?
    Máte dojem, že výuka učňů je kvallitnější? Ja teda ne. Tím, že školství proleze každý jouda, se úroveň výuky nezvýší.

  • 6. 6. 2016 9:45

    Patrik Chrz

    Zásadní problém vidím v tom, že většina lidí se o finance nezajímá. Oni nechtějí řešit nějaký rozpočet, nějaké rezervy a nejen dlouhodobé, ale dokonce ani krátkodobé plánování. Když jim řeknu, jak mohou z bank získat desítky tisíc správným využíváním různých produktů, tak dostanu většinou odpověď "to je moc složité" nebo "to mi za to nestojí".

    Občas se na mne někdo obrátí se žádostí o radu - a většinu z toho tvoří rady "kde si půjčit", častěji však "kde si půjčit, když už mi nikdo půjčit nechce". A když si půjčují, většinou se zajímají hlavně o výši měsíční splátky (nějaké RPSN je absolutně nezajímá).

    Lidé jsou schopni si půjčit na telefon, který stojí více, než je jejich měsíční výplata a vzít si na to úvěr na 3 roky, který budou splácet ještě v době, kdy už telefon nebude v záruce a kdy ho už možná ani nebudou mít.

    Velké naděje do výuky finanční gramotnosti nevkládám. Není to jen o znalostech, je to hlavně o vztahu k penězům (ne nadarmo se říká, že "chudoba je stav mysli"). Spíše mám obavu, aby se to nezvrtlo ve výuku, jak je nutné mít životní pojištění a všelijaké další vysokoprovizní produkty, které "se slevou" budou prodávat partnerské firmy.

  • 6. 6. 2016 10:17

    xls (neregistrovaný)

    Tohle je bohužel důsledek debilizace celé společnosti. Lidi jsou prostě líní se zabývat tím, jak věci fungují, jejich podstatou. A stejně jako ve financích je to i v jiných oborech. A bude to čím dál horší.

    Z druhé strany, když člověk není líný přemýšlet, tak se finance vyřeší "samy".

  • 6. 6. 2016 11:54

    Ten příklad s telefonem byl moc hezký (neregistrovaný)

    ale podle mě s finanční gramotností nic do činění nemá. Vidím to na osobnostní problém. Tady bych volil spíš psychologa, jestli to pokročilo tak psychiatra :-)

  • 6. 6. 2016 13:09

    P2010 (neregistrovaný)

    nějaké rezervy a nejen dlouhodobé

    Zkusenost je takova, ze o dlouhodobe uspory (ulozene v penezich) se zde obvykle vzdy prislo. Protoze v dohledne dobe cca 20 let je dalsi valka jiz prakticky nevyhnutelna, je treba myslet na trochu jine veci.

    Cely problem je tu ale popsan uz jasne, jestlize za 25 let "vyvoje" jsou zde stale 1/4 platy za stejne odvedenou praci jak na "zapade", ovsem ceny vetsiny veci i nekterych sluzeb vyssi nez tam, tak je asi neco spatne.

    Banky a dalsi instituce dnes nemaji naprosto zadny zajem zhodnocovat vklady klientu, podporeny navic lzivymi udaji o nizke inflaci (pritom zdrazuje vse kazdy rok o desitky procent). Zatimco pujcit lidem o kterych predem vedi, ze pujcku splatit nemohou, to jim jde dobre.

    Pak jsou tu samozrejme priklady te hlouposti, viz ta pujcka na zpravidla technicky podradny telefon predrazeny jen diky modnimu statusu. Tam samozrejme nelze mit zadne slitovani a takova zkusenost je pro daneho jedince vlastne nutna, aby pochopil. Nekteri nepochopi ani tak, pak je to tezke, ovsem zde by mela nasledovat i odpovednost druhe strany takovym lidem proste dalsi penize nepujcovat. Kdyz ono je to ale tak lakave ...

    K poslednimu odstavci, ano v to by se to tu patrne zvrhlo. Protoze vyuka "selskeho rozumu" se zda byt cim dal tim vice nezadouci.

  • 6. 6. 2016 14:19

    czhunter (neregistrovaný)

    Co ja na Samsungu Galaxy S7 Edge+ "technicky podřadného" ?

    Ceny "všeho" se rozhodně o desítky procent ročně nezvyšují.
    Třeba takové nájmy a splátky hypotéky - typicky nejvyšší výdaj domácnosti - jsou téměř stejné, nebo často i nižší než před 5 lety (vlastně začaly stoupat až ke konci loňského roku, po dlouhých 6 letech).

    Jinak před 25 lety byly české platy na 1/8 západních.
    Dnes jsou na té 1/4.
    To je sice špatné, ale zdaleka ne TAK špatné, jak to bylo dřív.

  • 6. 6. 2016 14:41

    xf (neregistrovaný)

    Vtipné. Ty neporovnáváš výši platů, ale účinky Klausovi devalvace s účinky Singerovi devalvace. Jedno administrativní nařízení pravicového (!) politika, s druhým administrativním nařízením pravicového (!) úředníka. (A ještě chybně.)

  • 6. 6. 2016 17:02

    P2010 (neregistrovaný)

    Co ja na Samsungu Galaxy S7 Edge+ "technicky podřadného" ?

    Android :-)

    Jinak před 25 lety byly české platy na 1/8 západních.

    Ano, jen pitna voda stala 80x mene, totez elektrina a dalsi zakladni sluzby. Nemluve o tom, ze se plno veci dnes vyplati nakupovat v zahranici.

  • 6. 6. 2016 14:37

    xf (neregistrovaný)

    Jo, občas je to až překvapivé. Mám kamaráda, co měl koncem 90-tých let jako první z lidí coo nám plat přes stotisíc základu, prémie... ale zároveň to byl nejvíc zadlužený člověk, co jsem znal. A trvalo mu to několik let, nežli si sedl a popřemýšlel, že opravdu není nutné jen na úrocích (karty a podobné drahé půjčky) za rok zaplatit celý měsíční plat, a všechny dluhy konsolidoval do jednoho rozumně úročeného.

    Ale tohle by se mělo vyučovat ve škole jen jako příklady, třeba s tím mobilem. Jako množiny. Jako část příštího mobilu nebudu mít, když si na ten dnešní půjčím. Polovinu. Tedy že u třetího mobilu budu bez mobilu.
    Vyučovat triky prodejců, třeba že mobil u (údajně) "splátek bez navýšení" je dražší, nežli stejný u konkurence, kde se platí v hotovosti. Pro chlapce: na kolik večeří ročně bude moci "zdarma" pozvat slečnu, když bude mít účet v ústavu X, a ne Y.
    Všechno je to jen martematika, jen ji naučit děti správně používat.

  • 6. 6. 2016 16:22

    Nox (neregistrovaný)

    Nemuze byt kazdy odbornik na vsechno. Jinak souhlasim, vetsina lidi je schopna travit spoustu casu vymyslenim vydaju, ale odmitaji venovat cas prijmum.

    Tohle ja nechapu hlavne u tech, co pujcuji. Dat penize do ruky nekomu, kdo je evidentne nezodpovedny, aby to prosustroval a pak doufat, ze mu jeste bude co vzit? Kdyby se me nekdo ptal pred par lety, rekl bych mu, ze takovy byznys preci nemuze fungovat, to je jako snazit se zasypat ocean. Ale evidentne to funguje.

    Skola je v principu propaganda - kdyz statni skola, tak statni propaganda, u soukrome by to zase smerovalo ke spolupracujicim firmam, tady se nic cekat neda. Navic to neni zrovna nejlepsi zpusob, jak lidi neco opravdu naucit, viz vysledky vyuky soucasnych predmetu a jejich znalost v populaci. Navic treba me osobne skola dost veci znechutila, nektere asi dozivotne.

    Navic dodam, ze realna financni gramotnost by take znamenala rict lidem: Jsi nula s holou zadnici, tak ses narodil, tak budes zit a tak i umres (krome statisticky zanedbatelnych vyjimek). Tvoje budoucnost a smysl zivota je generovat bohatym a mocnym zisk a statu dane. Pokud by to tak nebylo, nikdy by ses nenarodil.

  • 6. 6. 2016 11:48

    DrVopylecVokurka (neregistrovaný)

    je do jisté míry nesmysl, takový mýtus, který umožní spoustě lidem, prodávat "teplou vodu" a živit se na tom formou školení. S jistou nadsázkou si dovolím tvrdit, že základem finanční gramotnosti jsou tři jednoduchá pravidla a sice 1) prodejce čehokoliv vždy zákazníkovi více nebo méně lže (aneb předkládané informace ověřuj, ověřuj ověřuj), 2) příjem musí být vždy větší než výdej (vždy, vždy, vždy), 3) nikdy nepodepisuj ani nesjednávej to čemu nerozumíš. Víc potřeba není. Jaký má smysl umět vypočítávat jestli mi výhodná investice z CONSEQU vydělá ročně -9 nebo -9.2 %, jestli výnos z toho nového hypersupergiga fondu je 0.1% nebo 0.2% procenta nad inflaci? Analogicky - na to, aby mi auto přinášelo užitek (bylo spolehlivé, málo žralo, a finančně nenáročné) tak také nepotřebuji být automechanik a 3krat týdně ho v garáži rozebírat. Ovšem jestli mi prodejce při prodeji lhal a sliboval, že spotřeba bude 5l/100km a ona je 30l/100km to je pak věci jiná. To je normální podvod. To samé v bankovnictví. Pokud je u investice napsáno, že výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích a že riziko si nese klient sám (aniž by to mohl jakkoliv ovlivnit) tak takový produkt je čistou spekulací a nemůžete na něm cokoliv seriózně plánovat a může se jmenovat klidně "Spokojené stáří", ale ve finále je to obyčejný podvod, hra se slovy. Samozřejmě propočítávát to teoreticky můžete zprava, zleva ale jak to bude nikdo neví a všechny výpočty jsou k ničemu.

  • 6. 6. 2016 12:22

    Flasi (neregistrovaný)

    Bod 3 je krásný. Akorát zcela nereálný.
    Vezměte si smlouvu s bankou o běžném účtu. A teď si jako představte, že tam před sebou máte i všechny další dokumenty na které ta smlouva odkazuje. A to včetně zákonů.
    A teď smlouvu na elektřinu, plyn a vodu.
    A smlouvu na telefon.
    A teď nějaké pojistky, POV, na byt, na blbost.

    Nepochybuji, že je hodně lidí, kteří si MYSLÍ, že těm všem termínům a jejich vztahům rozumí.
    Nepochybuji, že je velmi málo lidí, kteří tomu všemu doopravdy rozumí.

    Běžní lidé (včetně těch co vystudovali jinou VŠ než právní) prostě musí podepisovat věci, kterým doopravdy nerozumí - pokud tedy nechtějí žít v jeskyni. A spoléhat se na to, že druhá strana je seriozní a nemá tam nachystanou žádnou likvidační past.

  • 6. 6. 2016 13:23

    Patrik Chrz

    Napadlo mě, jak to napsat ještě výstižněji - je potřeba, aby lidé získali k penězům vztah. Pak se už sami postarají, aby jim zbytečně neutíkaly.

    Jenže vztahu k něčemu naše školství naučit neumí. Naopak mi přijde, že to umí spíše znechutit. Kdo díky hodinám hudební výchovy získal vztah k hudbě? Já si ze školy pamatuji tzv. výchovné koncerty a divadelní představení, které člověka akorát otrávily. Až po mnoha letech jsem začal objevovat, že existují i divadla, kam může člověk jít rád (a ne pomalu za trest) a odkud odchází dobře naladěn (a ne znuděn/zpruzen).

    Podobným způsobem se nyní chce řešit dětská obezita - zvýšením počtu hodin tělesné výchovy. Takže děti budou zavřené ve škole ještě o nějakou tu hodinu déle a ty, které opravdu potřebují se hýbat, nechají rodiče osvobodit, protože budou mít za učitele magora, který si myslí, že každý může uběhnout stovku za 10 sekund a když ne, je schopen jim dát na vysvědčení za 3 nebo i za 4, což si rodiče samozřejmě nenechají líbit.

  • 6. 6. 2016 13:36

    az (neregistrovaný)

    Aby lidé měli k penězům vztah - to mohlo fungovat dříve, když byly peníze "hmatatelné", ale dneska, kdy už to jsou většinou jen abstraktní čísílka někde v bance...

  • 6. 6. 2016 13:58

    P2010 (neregistrovaný)

    Penize prece nejsou cil (tedy alespon pro nektere), je to prostredek jak si koupit spokojenost.

    Ucit by se melo predevsim to, ze kvuli penezum nema clovek ze sebe nechat delat blbce. Coz je nakonec zdroj vsech problemu. Lide casto marni cas spatne ohodnocenou praci jen proto, aby si za tuto neodpovidajici odmenu poridili nejakou zbytecnost. Ta jim nakonec celou frustraci nijak nekompenzuje.

    Pritom prave ten zbytecne promarneny cas ma casto daleko vetsi hodnotu. A to je prave ten vztah k penezum.

  • 6. 6. 2016 13:27

    DrVopylecVokurka (neregistrovaný)

    opravdové detailní, pochopení je asi nemožné. Na druhou stranu, ve spoustě případů to není ani nutné, pokud mám před sebou věc, které principiálně nerozumím jak funguje nebo jsou podmínky zcela jednostranně vychýleny v můj neprospěch co se např. týče lhůt, smluvních pokut, ceny a jiných tak to zkrátka nesjednávám. A takových si dovolím tvrdit je většina, zvlášť u tzv. finančních produktu". Máte ale pravdu, že elementární důvěra až víra je nutná, pokud člověk nechce skončit jako knihomol nebo právní vědec. Dřívě byla "jistota", že Vás státní, polostátní instituce nebudou chtít odrbat, dneska to bohužel také přestává platit, na což pak doplácí starší generace, která je v tomto mnohem důvěřivější.

  • 20. 6. 2016 9:57

    David Vozák (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    stežejní, co se musí naše společnost prostě naučit, je vytvářet si rezervy a dále je zhodnocovat. Podle našich zkušeností téměř 65% dospělých lidí nemá základní přehled v nástrojích na zhodnocování úspor. Polovina lidí neví, co je podílový fond a jak v kostce funguje. Důvodem je právě zanedbávané finanční vzdělání.

    Přeji pěkný den
    JUDr. David Vozák, www.abivia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).