Hlavní navigace

Fed přestane tancovat twist a kvantitativně se dále uvolní

12. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po delší době se do centra pozornosti dostane americká centrální banka (Fed), neboť dnes ukončí dvoudenní zasedání výbor rozhodující o nastavení měnové politiky (FOMC) a jeho předseda Ben Bernanke předstoupí před novináře, aby je seznámil s tím jak to jeho kolegové aktuálně “vidí”.

Globální finanční trhy musí být v pohotovosti ještě před Bernankeho tiskovkou, protože pro ně budou velmi důležité i detaily zveřejněné v komentáři k jednání FOMC, jež bude odhalen ještě před Bernankeho tiskovkou. V komentáři se totiž dozvíme, čím Fed nahradí dosavadní politiku nakupování vládních dluhopisů na dlouhém konci výnosové křivky a jejich prodejem na konci krátkém. Od této politiky si Fed sliboval (což se mu také dařilo), že sníží delší úrokové sazby, což se mělo projevit v růstu cen aktiv a následně i poptávky (což už je těžší prokázat). Fed by měl tuto politiku – v angličtině nazývanou “operation twist” – nahradit dnes již v podstatě standardním nástrojem měnové politiky, kterým jsou nákupy dluhopisů do bilance centrální banky (tzv. kvantitativní uvolňovaní).

dan_z_prijmu

Trhy jsou aktuálně nastaveny tak, že očekávají, že Fed začne nakupovat vládní dluhopisy za 45 mld. USD měsíčně, přičemž nespecifikuje, kdy s touto velmi expanzivní politikou skončí. Měsíční investice Fedu do dluhopisů by tak mohly dosáhnout 85 mld. dolarů, neboť již dnes americká centrální banka nakupuje dluhopisy navázané na hypoteční trh za 40 mld. dolarů měsíčně. Oněch 85 miliard je přitom velmi slušná sumička jdoucí měsíc co měsíc do trhů aktiv, takže globální finanční trhy by měly být s takovou politikou spokojeny.

Jediným důvodem proč nepanuje všeobecná extáze z investic Fedu, je aktuálně hrozba pádu americké ekonomiky z tzv. fiskálního útesu. V první polovině příštího roku totiž hrozí americké ekonomice utažení rozpočtové politiky v řádu stovek miliard dolarů. Či jinak řečeno zatímco Fed má velkou snahu přitápět dále pod kotlem, rozhádaní američtí zákonodárci spolu s prezidentem budou dolévat studenou vodu, takže se nikdo nakonec moc neohřeje.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).