Hlavní navigace

Extrémní sporty na dovolené si připojistěte!

13. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

To, co vy považujete za bezrizikový sport, nemusí za bezrizikový považovat vaše cestovní pojišťovna. Který sport připojišťovat nemusíte, který připojistíte všude a který vám připojistí jen některá pojišťovna? A za kolik? Jsou sporty, které vám nikdo nepojistí!

Zima je za námi a pomalu se blíží letní dovolená. Až si budete balit, neměli byste zapomenout na cestovní pojištění. Pokud plánujete dovolenou aktivní, měli byste vědět, který sport je pojištěn, aniž byste si museli sjednat doplňkové pojištění sportovní činnosti, a který je nutné si připojistit.

Odpověď není jednoznačná. Pohled pojišťoven na to, co je a co není rizikovým sportem, se liší. Pokud dovolenou budete trávit na pláži a občas si zahrajete fotbal nebo plážový volejbal, nemusí vás připojištění příliš znepokojovat. Rekreační provozování běžných sporů, jako je např. kopaná, plážový volejbal, plavání, turistika či stolní tenis, je kryto běžným cestovním pojištěním a nevyžaduje zvláštní připojištění. To platí u všech pojišťoven. Ale…

Co lze připojistit

Každá pojišťovna rozděluje nebezpečné sporty do různých kategorií, většinou podle rizikovosti, a podle toho se také odvíjí cena připojištění. Někdy jsou ve sportech, které je potřeba připojistit, i ty, které vy byste například za nebezpečné nepovažovali. Proto si rozmyslete, jaké sporty budete pravděpodobně v zahraničí zkoušet, a raději si je připojistěte. Některé pojišťovny považují za rizikové i takové sporty, jako je aerobik, atletika, squash či cyklistika.

Vodní sporty

Připojištění budete potřebovat, pokud budete surfovat, provozovat yachting, rafting či plachtění nebo sjíždět divokou řeku. Ovšem pozor, není to pravidlo – rafting sice máte možnost pojistit, ale ne všude. Pojistí vám ho Česká pojišťovna, Generali pojišťovna, UNIQA pojišťovna, Evropská cestovní pojišťovna, KooperativaČSOB Pojišťovna. Pokud jste milovníky raftingu, neuspějete u pojišťovny Allianz. Ta má tento sport v seznamu sportů, které nepojišťuje.

A jak je to s potápěním? Pokud budete pouze „šnorchlovat“, nemusíte se znepokojovat. Nezapomeňte se ale pojistit, pokud se chystáte na potápění s dýchacím přístrojem. Pokud budete dodržovat bezpečností předpisy, pojišťovny vám tento sport připojistí.

Lákají-li vás motorové sporty na vodě, není potřeba odjíždět bez pojištění. Motorové sporty nepojišťuje každá pojišťovna, ale ty na vodě ano.

Létání (rogalo, paragliding, parasailing, …) a bungee jumping

Létání je oblast, ke které přistupují pojišťovny dosti odlišně. Například Generali pojišťovna vám žádný druh létání nepojistí, ať už se jedná o rogalo, bezmotorové a motorové létání, parasailing, paragliding či seskok padákem. Letecké sporty a paragliding vám nepojistí ani Allianz. Létání v balonech či seskoky padákem z letadla se nelíbí ani České pojišťovně. Evropská cestovní pojišťovna parasailing i paraglaiding v rámci připojištění nabízí, bezmotorové a motorové létání nikoli. Pojišťovna Kooperativa vám zase pojistí rekreační létání bezmotorovými letadly, balony, rogaly, parasailing i seskok s padákem. Za příplatek můžete létání, paragliding a parašutismus provozovat pojištění také u ČSOB Pojišťovny. U pojišťovny UNIQA lze připojistit jak parasailing, tak parašutismus, závěsné létání, paragliding a plachtění a létání všech druhů.

Bungee jumping není zakázán jen někde. Nepojistí vám ho Allianz, ČSOB Pojišťovna, UNIQA a Česká pojišťovna. Naopak uspějete např. u pojišťoven Generali a Evropská cestovní pojišťovna.

Hory v zimě i v létě a speleologie

Máte rádi vysokohorskou turistiku a horolezectví? Můžete si je připojistit. Horolezectví nepojišťuje pojišťovna Allianz a Evropská cestovní pojišťovna. Pokud se jedná o horolezectví nad 5000 m n. m., nelze pojistit ani u Generali. Vysokohorská turistika nad 2500 m n. m. je podle pojišťovny UNIQA nebezpečným sportem, ale je možné ji připojistit, horolezectví nikoli. Pojišťovna Kooperativa má turistiku a horolezectví zahrnuty mezi sporty „připojistitel­nými“, ovšem nelze pojistit osoby, které se účastní výprav do míst s extrémními klimatickými nebo přírodním podmínkami, nebo expedice, např. polární výpravy. Česká pojišťovna pojistí jak vysokohorskou turistiku, tak horolezectví. Horolezectví je však považováno za extrémně rizikový sport, a proto si připlatíte až pětinásobek základní sazby.

Speleologie rozhodně nepatří mezi oblasti, které by pojišťovny běžně pojišťovaly. Pokud ovšem dodržujete všechny bezpečnostní předpisy pro speleologii, Generali pojišťovna vám ji připojistí. Připojistit se můžete také u pojišťovny UNIQA.

Lyžování máme sice už za sebou, ale rozhodně není na škodu připomenout, které sporty můžeme provozovat pojištěni. Lyžování či snowboarding vám pojistí každá pojišťovna. Pokud se však vydáte mimo vyznačené trasy, nastává problém. Lyžování mimo vyznačené trasy odmítá pojistit Generali, Allianz, UNIQA i Česká pojišťovna. Naopak sjednat si pojištění na lyžování či snowboarding mimo vyznačené sjezdovky máte u Evropské cestovní pojišťovny i ČSOB Pojišťovny.

V některých pojišťovnách není vyloučeno ani pojištění rychlobruslení, jízdy na bobech, sportovních saních… Na tyto méně obvyklé sporty se raději při sjednávání cestovního pojištění v pojišťovně vždy přeptejte.

Skialpinismus pojišťovny samozřejmě za rizikový sport považují. Skialpinisté, kteří si chtějí připojištění u našich největších pojišťoven sjednat, nepochodí. Pojišťovny ho řadí do skupiny „nelze pojistit“.

Bojové sporty

Některé pojišťovny se nebrání ani pojišťování bojových sportů. Například Generali, Česká pojišťovna, UNIQA a Kooperativa je zahrnují do pojistitelných, naopak Allianz do nepojistitelných.

dan_z_prijmu

Míčové sporty, jízda na koni, cyklistika a ostatní

Považujete cyklistiku nebo jízdu na kolečkových bruslích za naprosto bezpečný sport? Některé pojišťovny mohou váš názor sdílet, jiné nemusí. Mezi sporty, které je potřeba připojistit, může být i tenis, squash, cyklistika, jízda na kolečkových bruslích, aerobik, atletika, jízda na koni nebo basketbal či volejbal. Pro rozdělení těchto sportů mezi rizikové a bezrizikové platí: co pojišťovna, to jiný pohled. Až si půjdete sjednat pojištění, zeptejte se raději, zda není potřeba si léčebné výlohy připojistit i na tyto běžné sporty.

<chart id=„11“></chart>

Kolik si připlatíte

O kolik zaplatíte více, pokud se chcete připojistit? Záleží na tom, o jaký sport se jedná (pojišťovny je rozdělují podle rizikovosti), a také na tom, kam jedete. Pojištění ve vzdálenějších částech světa vás vyjde samozřejmě dráž než například pojištění v rámci Evropy. Příplatky za rizikové sporty se pohybují v desítkách korun na den.

Provozujete na dovolené rizikové sporty?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).