Hlavní navigace

Expobank jde do digitálního byznysu. Nakoupíte s ní bitcoiny a investice do startupů

24. 10. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Veronika Doskočilová
Expobank spustila novou platformu, v rámci které umožní nakupovat bitcoiny, drahé kovy, sjednávat si pojištění a investovat do start-upů. Do budoucna má ale více plánů. Jak celá platforma funguje?

V úterý 23. října 2018 oznámila Expobank inovaci svých služeb. Spustila totiž digitální platformu, v rámci které chce poskytovat služby nejen svoje, ale i vybraných partnerů. Myšlenka je taková, že založením jednoho účtu u banky získáte přístup k nákupům kryptoměn, sjednání pojištění, investicím a dalším službám, které neposkytuje banka samotná, ale její partneři. Expobank se tím chce profilovat jako bank as a platform, tedy banka jako platforma, která slouží k poskytování a využívání i jiných služeb. Tak se pojďme podívat, jak to vypadá v praxi.

Účet jako digitální platforma

Abyste se do této digitální platformy dostali, musíte si zřídit speciální NEO účet, který k tomuto účelu banka zřídila. Po jeho zřízení a aktivaci se vám otevřou brány k partnerům, které má Expobank nasmlouvané, a tím i ke službám, které partneři nabízejí.

Založení účtu není nic složitého a celý proces je možné vyřídit online bez návštěvy pobočky.

Co kategorie, to jeden partner

Banka chtěla spojit tradiční služby poskytované bankou a nové inovativní služby, které poskytují většinou fintech společnosti a ke kterým mnoho bank přistupuje s rezervou.

Expobank by časem ráda poskytovala služby, které pokryjí veškeré oblasti života běžného klienta. Zatím projekt odstartovala se 4 partnery, kteří zastupují 4 oblasti:

  • Allianz pojišťovna coby zástupce poskytovatele pojištění,
  • Česká mincovna coby zástupce prodejce drahých kovů,
  • Fundlift jakožto zástupce investic do start-upů,
  • WBTCB jakožto zástupce prodejce bitcoinů.

Do budoucna banka počítá se zavedením dalších služeb a tím i připojení dalších partnerů. Ovšem už v jiných oblastech, než v těch výše uvedených. Banka má jednotlivé služby rozdělené do kategorií a pro každou kategorii chce poskytovat služby pouze jednoho partnera, kterého sama vyhodnotí jako nejlepšího na českém trhu.

Jinými slovy, skrze tuto novou platformu si pojištění nesjednáte od jiné pojišťovny než Allianz, bitcoiny nekoupíte jinak než přes WBTCB a tak dále. Banka tím chce zamezit nepřehlednosti, kdy by například v oblasti cestovního pojištění nabízela více nabídek několika pojišťoven. Sama se proto rozhodla, že vybraná pojišťovna je nejlepší na trhu a o jiné nestojí.

Co si u koho můžete koupit

U Allianz pojišťovny si zatím můžete sjednat jen cestovní pojištění. Banka ale do budoucna umožní sjednání i dalších pojištění jako autopojištění, pojištění majetku atd. Skrze Českou mincovnu můžete nakupovat zlaté a stříbrné investiční slitky, investiční mince a různé dárky. Do budoucna má pak banka připraveno i zlaté spoření.

V rámci Fundliftu můžete investovat do start-upů a získat cenné papíry, a to buď ve formě dluhopisů, investičních certifikátů, nebo přímo podílů ve firmě.

A skrze WBTCB můžete nakoupit a prodávat bitcoiny.

Účet v praxi

V praxi pak situace vypadá tak, že se v NEO účtu proklikáte například na cestovní pojištění, kde vám platforma nabídne jednotlivé varianty.

Cestovní pojištění Allianz pojišťovny poskytované na platformě NEO účtu.
Autor: Veronika Doskočilová

Cestovní pojištění Allianz pojišťovny poskytované na platformě NEO účtu.

Vy si následně vyberete, kam pojištění chcete, na jak dlouho, jak vysoké pojistné krytí chcete a vyplníte údaje o sobě.

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.
Autor: Veronika Doskočilová

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.
Autor: Veronika Doskočilová

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.
Autor: Veronika Doskočilová

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.
Autor: Veronika Doskočilová

Vyplnění objednávky cestovního pojištění.

Následně vám platforma ukáže rekapitulaci objednávky, a pokud souhlasíte a kliknete na „zaplatit pojištění“, vygeneruje vám SMS klíč, kterým celou transakci potvrdíte.

Rekapitulace objednávky.
Autor: Veronika Doskočilová

Rekapitulace objednávky.

Co tím získá klient?

Nabízí se otázka, co tím získáte vy jako klient, pokud se rozhodnete digitální platformu využívat. Určitou výhodu pro vás může představovat úspora času a určitá praktičnost. Bezpochyby je jednodušší se přihlásit do internetového bankovnictví a tam najednou vyřídit své platby, nakoupit investiční zlato či nějaký ten bitcoin a rovnou si i sjednat cestovní pojištění na dovolenou.

Odpadne vám tím nutnost registrovat se přímo u ostatních partnerů, abyste jejich služby mohli využívat. A tím tedy odpadá i nutnost pamatovat si další a další hesla, jelikož máte na vše jeden účet.

Při nákupu služeb pak máte snazší platbu, protože nemusíte překlikávat z rozdělané objednávky do internetového bankovnictví nebo na platební bránu, abyste platbu dokončili, ale NEO účet vám automaticky vygeneruje platbu, kterou akorát potvrdíte SMS kódem.

Podle banky je také výhodou menší počet kliknutí. Spočítala totiž, že když si budete chtít sjednat cestovní pojištění, zabere vám to v průměru 12–16 kliknutí. Skrze NEO účet byste to ale měli zvládnout na 8 kliknutí.

Když se řekne A, mělo by se říci i B

Na druhou stranu vše není jen skvělé a úžasné. Za prvé, v každé kategorii budete mít k dispozici jen jednu možnost. Pokud tedy jedete na dovolenou a chcete cestovní pojištění, můžete si ho skrze platformu sjednat jen u Allianz pojišťovny. Pokud preferujete jakoukoli jinou pojišťovnu, tady vás neobslouží.

O výběru pojišťovny rozhodla banka, a byť je podle ní Allianz pojišťovna nejlepším partnerem na trhu, jak se říká, co člověk, to názor. A objektivně se prostě nedá říci, jaká pojišťovna je nejlepší. Banka se rozhodla podle nějakých kriterií, ale ta vaše rozhodovací kriteria mohou být jiná. 

Za druhé, banka neručí za obchody, které skrze partnery provedete. Pokud nakoupíte bitcoiny nebo investujete do start-upů, platí to, co platilo vždycky. Vaše vklady nejsou ničím a nijak kryté, jde o vysoce rizikovou investici, a pokud proděláte, peníze vám nikdo nevrátí.

Tím v žádném případě neodrazujeme od nákupu kryptoměn či investic do začínajících projektů. Naopak, podpora nových projektů je krásná věc, a pokud se vám nějaký líbí, je určitě dobře, že se rozhodnete svého favorita podpořit. Je ale potřeba počítat s tím, že to vůbec nemusí dopadnout dobře a investovat tak jen tolik, aby vás ztracená částka neohrozila, pokud byste o ni přišli. Tedy – investovat jen tolik, kolik vám nebude chybět.

Kolik to stojí?

Předně zdůrazňujeme, že za využití služeb partnerů přes zmíněnou platformu žádné poplatky neplatíte. A cena služeb je stejná, jako kdybyste si ji sjednali u partnera napřímo. Pokud byste tedy chtěli koupit například investiční slitek zlata, zaplatíte stejnou cenu přes platformu i na stránkách České mincovny.

Jak se ale říká, nic není zadarmo. Platíte za využívání NEO účtu. Založení je bezplatné a první dva měsíce využívání rovněž. Poté je účtován poplatek 100 Kč měsíčně.

Multibanking v nedohlednu

Nabízí se také otázka, proč nejsou do platformy zařazeny i další banky. PSD2 již téměř rok běží a řada bank aktivně pracuje na otevření se pro jiné banky a napojení ostatních bank ke svému internetovému bankovnictví. Expobank se touto cestou nevydala a v blízké budoucnosti to ani neplánuje. Má to v plánu, ale tato oblast nepatří do jejích hlavních priorit.

Vyplatí se, nebo nevyplatí?

Tuhle otázku si musí položit každý sám. Při rozhodování je dobré zohlednit například to, že cena služeb je totožná, jako kdybyste šli k jednotlivým partnerům napřímo. Na druhou stranu výhodou je, že vše obsloužíte přes jedno internetové bankovnictví a už se nikam jinam nepřihlašujete.

skoleni_15_4

Pro někoho bude jistě nevýhodné, že si v dané kategorii nemůže vybrat z více variant. Jiný klient naopak ocení, že banka udělala výběr a nabídla mu, co sama považuje za nejlepší na trhu. Časem navíc přibudou další partneři v dalších kategoriích.

A na konci je potřeba si pak položit otázku, jestli vám nabízené služby jednoduše stojí za 100 Kč měsíčně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).