Hlavní navigace

Expanze průmyslu vytváří nová pracovní místa

6. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Už jsme si v podstatě zvykli na to, že situace na českém trhu práce se soustavně zlepšuje a postupně se začíná – sic stále ještě pomalu – odrážet i v růstu reálných mezd zaměstnanců.

A jak už naznačilo včerejší komuniké z jednání bankovní rady, budou to zřejmě nakonec mzdy, které mohou „rozhodnout“ o dalším směru měnové politiky a síle české koruny.

Trendy na českém trhu práce se podle očekávání v prvním čtvrtletí nijak výrazně neměnily. Míra nezaměstnanosti podle výběrových šetření pracovních sil se snížila až na 4,4 %, což je nejlepší výsledek za první čtvrtletí od roku 1998. Zároveň aktuálně v české ekonomice pracuje nejvíce lidí v historii sledování, tedy od roku 1993. Podle sezónně očištěných údajů statistického úřadu totiž přesáhl počet zaměstnaných 5,1 milionů.

Hlavní zásluhu na zlepšování situace na trhu práce má především zpracovatelský průmysl, kterému se v posledních letech daří výrazně růst, a to jak ve srovnání s ostatními odvětvími naší ekonomiky (je vlastně stále motorem celé ekonomiky), tak i v porovnání s průmysly dalších zemí EU. Tuzemské firmy dokázaly „vytěžit“ z rostoucí evropské poptávky takřka maximum. I když velká část úspěchu jde za automobilkami, nelze si nevšimnout i dalších úspěšných oborů.

Výrazný zájem o nové zaměstnance vedle průmyslu měly i služby, naproti tomu ve stavebnictví se firmy zaměstnanců spíše zbavovaly. Loňský boom stavebnictví je takřka minulostí s tím, jak odezněly zakázky spojené s dočerpáváním evropských fondů a nyní se stavebnictví – snad s výjimkou bytové výstavby – potýká s nedostatkem práce.

dan_z_prijmu

Předpokládáme, že s klesající nezaměstnaností se postupně a ve větší míře začne tento pozitivní trend promítat i do vývoje mezd, který byl v posledních letech utlumený. A to nejen z pohledu samotného reálného růstu, ale i s ohledem na vývoj mzdových nákladů v ostatních zemích – zvláště těch méně úspěšných západoevropských. Mohl by se tak časem naplnit předpoklad ČNB, který by se následně odrazil i v tolik vyhlížené vyšší inflaci.

Pro další čtvrtletí předpokládáme další zlepšování situace na trhu práce a tedy možná pokles až na 4 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).