Hlavní navigace

Názor k článku Exkluzivní smlouvy u realitek: Ne vždy musíte platit pokutu od Jirka_ - Dobrý den, mohl bych se Vás zeptat, z čeho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2013 13:01

    Jirka_ (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    mohl bych se Vás zeptat, z čeho vyvozujete, že ujednání o smluvní pokutě za porušení smluvní povinnosti (např. ve výši provize) je neplatné z důvodu obcházení zákona? :)
    Situace, kterou ve svém článku popisujete, odpovídá tomu, že je sjednána výhradní (exkluzivní) zprostředkovatelská smlouva. Tento druh zprostředkovatelské smlouvy obsahuje povinnost prodávajícího nepřevést předmětnou nemovitost na osobu, která není opatřena zprostředkovatelem. Tato smluvní povinnost je samozřejmě zajištěna smluvní pokutou. V případě, kdy prodávající nemovitost prodá sám bez přičinění zprostředkovatele, poruší tuto povinnost a zprostředkovateli vznikne nárok na smluvní pokutu.
    Toto není žádné obcházení zákona. Nelze zaměňovat a směšovat provizi se smluvní pokutou (ikdyž bude smluvní pokuta ve výši provize).
    Nepovažuji za vhodné a moudré tvrdit lidem, že porušení smluvní povinnosti, která je zajištěna smluvní pokutou, nebude mít pro ně žádné následky...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).