Hlavní navigace

Názor k článku Exkluzivně: První česká bezkontaktní karta PayPass. Nebudete už chtít hotovost od Patrik Chrz - Ona je to tak trochu hra s nulovým...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2011 13:43

    Patrik Chrz

    Ona je to tak trochu hra s nulovým součtem. Obchodník, který karty přijímá tak na tom vydělá na úkor toho, který je nepřijímá . V momentě, kdy budou karty přijímat všichni, tak jsou zase na začátku, jen s tím rozdílem, že platí 1 až 4 % výpalné bance.
    Jak už jsem psal, záleží na výši marže u zboží. Tam, kde je marže 100+ % (oblečení) se vyplatí cokoliv, co zvedne obrat i jen o 10 %. Tam kde jsou minimální marže (ceniny, některé počítačové komponenty) si to obchodník musí opravdu rozmyslet, protože asi 100 % nárůst obratu nemusí v konečném důsledku znamenat nárůst zisku.
    Akorát že takto lidé rozfrcají i to, co by jinak uspořili či utratili za dlouhodobé statky.
    Ve svém důsledku to nakonec stejně utratí, ať oni, nebo dědicové. Takže ano, platba kartou vede ke změně struktury nákupů (větší podíl drobného zboží a služeb (které se dají pořídit "z jedné výplaty"), zejména potraviny, zábava, elektronika), ale dlouhodobě nemají vliv na celkový objem utracených peněz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).