Hlavní navigace

Názor k článku Exkluzivně: První česká bezkontaktní karta PayPass. Nebudete už chtít hotovost od JArda - Promiňte, špatně jsem pochopil Vaši otázku, protože byla...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2011 18:29

    JArda (neregistrovaný)

    Promiňte, špatně jsem pochopil Vaši otázku, protože byla špatně položena. Na té kartě totiž nejsou žádné peníze, které bych mohl stáhnout. Ta karta je jen číslo, kterým se představuje terminálu/ban­komatu. Pokud to číslo stáhnu a "nahraji" na svojí kartu, získám klon Vaší karty a s tím mohu kdekoliv platit stejně, jako kdybych Vám ji vytáhl z kapsy/kabelky. Tady je to ale záludnější, že vy tu kartu máte a dával jste si dobrý pozor, aby Vám ji nějaký zlobr neokopíroval. A přesto se Vám to může stát kdykoliv, když se bude zlobr pohybovat někde ve Vaší blízkosti.
    Princip způsobu platby je pořád stejný, jen se karty vyvíjejí. Dnes máme místo magnetického proužku kontaktní čip, v této kartě je bezdrátový. Platbu bez autorizace PINem by mohli banky povolit i nyní: malá platba - zasunete kartu do čtečky a platba se provede i bez zadání PINu. I ofline platba by nyní byla možná: terminál si zapamatuje platbu a do karetního centra ji odešle až někdy později, až se připojí kvůli nějaké jiné platbě s nutností autorizace. Tady vůbec není podstatné, jestli číslo karty získáte z magnetického proužku nebo kontaktního či bezkontaktního čipu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).