Hlavní navigace

Exekuce za žárovku. Firma vyhrožuje i několikrát týdně, na začátku byla změna dodavatele

3. 8. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Místo levnějších energií problémy s inkasní agenturou. Tak skončily tisíce lidí, jejichž smlouvy teď prověřují státní úřady. Za „dárek“ ke smlouvě mají po jejím vypovězení zaplatit 2900 korun.

Hrozby exekucí, a to i několikrát za týden. Takový může být konec sjednání „výhodné“ smlouvy s novým dodavatelem energií. Společně na výhružné SMS zprávy či dopisy upozornily Česká obchodní inspekce a Energetický regulační úřad. 

Na oba úřady se obrací stále více lidí, kterým byla vystavena sankce od dodavatele energií či zprostředkovatelské společnosti. Výhružné SMS či doporučené dopisy, kterých může přijít i několik za jediný týden, nerozesílá samotný dodavatel, ale inkasní agentura. Dodavatel však stojí za původní pohledávkou.

Agentury se přitom snaží vzbudit dojem, že pohledávku začnou vymáhat okamžitě po uplynutí 48 hodin formou exekuce. Takový postup je však podle úřadů v praxi nereálný. Lidé se mají pokusit zachovat chladnou hlavu a proti vymáhání se bránit.

Žárovka za 2900 korun

Máte 48 hodin na zaplacení dluhu ve výši 2900 Kč a zaslání dokladu o úhradě, vystavujete se riziku vydání platebního rozkazu a následné exekuci. I taková může být dohra LED žárovek „zdarma“, nebo následek telefonátu, kdy spotřebitel odsouhlasí změnu dodavatele a uzavře tak smlouvu o dodávkách energie. Citovaný text je z konkrétní SMS, kterým dluh vymáhá společnost Creditexpress a jde o pohledávku dodavatele energií Bohemia Energy. Server Měšec.cz ji má k dispozici:


Autor: Redakce

Zaplaťte do 48 hodin.

Server Měšec.cz se v Bohemia Energy ptal, zdali celé věci rozumí správně, když ji vykládá takto – společnost láká k přestupu od jiných dodavatelů dárkem v podobě LED žárovky zdarma a v případě, že si spotřebitel přestup rozmyslí, chce po něm vysokou sankci – 2000 Kč za žárovku a 900 Kč za náklady vymáhání. Když to pak spotřebitel nezaplatí, tak tuto pohledávku firma předá inkasní agentuře, která dluh vymáhá velmi agresivně.

Podle mluvčí společnosti Hany Novotné Bohemia Energy při sjednání dodávek energií nabízela možnost využít benefit v podobě získání úsporných LED žárovek za zvýhodněnou cenu. „Pokud zákazník tento benefit využil a poté se rozhodl energie od naší společnosti neodebírat, byl dle smluvních podmínek povinen uhradit plnou nedotovanou kupní cenu těchto LED žárovek. O této skutečnosti byli zákazníci vždy poučeni, vše je uvedeno rovněž v podmínkách kupní smlouvy i v nejčastějších dotazech, které tvoří přílohu kupní smlouvy,“ říká Novotná.

„V případě, že zákazník smluvně sjednanou cenu za LED žárovky nezaplatil, snažíme se každý případ řešit individuálně a až v krajním případě přistupujeme k vymáhání pohledávky tak, jako u jiných nesplněných závazků vůči naší společnosti,“ pokračuje Novotná.

Bohemia Energy se prý vzhledem k negativním zkušenostem, které LED žárovky vyvolaly, již před časem rozhodla tento „doplňkový benefit“ dále nenabízet. Kolik LED žárovek firma takto prodala? A u kolika z nich lidé nakonec smlouvu vypověděli a Bohemia Energy pohledávku za nimi předala inkasní agentuře, protože odmítli zaplatit sankci? Na to už odpověď nedorazila.

Firmu teď každopádně čeká šetření ze strany regulátora. Užívání podobných nátlakových metod považujeme za nepřípustnou formu komunikace se zákazníky. Zadržovat klienty pod pohrůžkou vysokých pokut nebo rovnou exekucí do zdravého konkurenčního prostředí nepatří. ERÚ proto v uplynulých týdnech zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií, ke kterým byly nabízeny právě ony rizikové LED žárovky, říká Vladimír Outrata, člen Rady Energetického regulačního úřadu.

Trik se žárovkami nepoužívala jen Bohemia Energy, ale i někteří další dodavatelé energií. Například server iDnes.cz píše o společnosti Lama Energy. Nejčastěji šlo o žárovky, které byly při podpisu smlouvu za korunu a při vypovězení za 2000 korun.

Mimosoudní řešení sporů České obchodní inspekce se setkává i s případy, kdy jsou spotřebitelé vystavováni dokonce pravidelnému nátlaku a výhrůžné SMS zprávy o hrozící exekuci jim chodí prakticky obden. A to i přesto, že LED žárovky vrátili a postupují v souladu s právním stanoviskem ČOI, dodává ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Nenechte to být

Lidem, kteří se do této situace dostanou, radí úřady, aby věc nenechali ležet a řešili ji. Jestliže podle vás společnost nemá na pokutu či úhradu služeb nárok, sdělte jí to a požadujte prokazatelnou, nejlépe písemnou odpověď. Pokud nezareaguje, obraťte se s problémem s dodavatelem na ERÚ. Způsobuje-li potíže zprostředkovatel, obraťte se na ČOI. V případě, že si nejste jistí, kontaktujte jeden z úřadů, podnět si případně předají, říká Jiří Fröhlich, mluvčí inspekce.

Konkrétně u požadavku na uhrazení vysoké ceny za LED žárovku zástupci ČOI doporučují požadovanou extrémně vysokou cenu nehradit. Nicméně je v případě ukončení smlouvy o dodávkách energií povinností spotřebitele žárovky vrátit. Není-li již dobře možné žárovky nepoužité a nepoškozené vrátit, je spotřebitel povinen nahradit podnikateli obvyklou cenu žárovek, případně cenu, o kterou se jejich hodnota oproti ceně obvyklé snížila. Obvyklou cenou není cena určená ve smlouvě, ale cena obvyklá v prodejní síti, říká Fröhlich.

Exekuce není tak rychlá

U zmíněné SMS zase platí, že inkasní agentura se sice snaží vzbudit zdání, že k exekuci dojde v řádu dní, pokud ne rovnou hodin, v praxi to ale tak jednoduché není.

Vedení exekučního řízení je možné na základě pověření soudu, který zkoumá, zda věřiteli plyne právo na úhradu určité částky z exekučního titulu. Exekučním titulem je nejčastěji vykonatelný rozsudek soudu, popř. jiné vykonatelné rozhodnutí orgánu veřejné moci. Nedisponuje-li věřitel exekučním titulem, čemuž tak zjevně je v těchto případech, jsou výhrůžky exekučním řízení předčasné a vůči spotřebitelům je takový postup přinejmenším zarážející, říká Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory ČR.

skoleni_15_4

V závislosti na konkrétních okolnostech může být rozesílání těchto sdělení, vydává-li se v nich někdo za osobu oprávněnou provádět exekuční řízení, kvalifikováno jako přestupek, k jehož projednání má pravomoc ministerstvo spravedlnosti. Za takový přestupek může ministerstvo udělit pokutu až do výše 200 000 Kč, dodává Plášil. Na ministerstvo spravedlnosti se ale v této věci doposud nikdo neobrátil. Proto se jí nezabýváme, říká Lucie Machálková z tiskového oddělení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v reakci na tyto a další podobné případy chystá ve spolupráci s ČOI a ERÚ změnu zákona, která posílí práva spotřebitelů. Kromě jiného by měla zakázat podomní prodej energií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).