Hlavní navigace

Evropská unie by mohla zasahovat do rozpočtů zemí eurozóny

26. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Evropská unie by mohla získat rozsáhlé pravomoci přepisovat rozpočty jednotlivých zemí společné měnové unie. S touto šokující informací dnes přišel deník Financial Times.

Ten na svých stránkách uvedl, že takový návrh bude pravděpodobně předmětem diskuze ostře sledovaného summitu, který se bude konat koncem týdne v Bruselu.

Finanční deník se ve své publikaci odvolává na koncept, za kterým dle všeho stojí čtyři spoluautoři. Šéf Evropské komise José Barroso, unijní prezident Herman Van Rompuy, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a také Jean-Claude Juncker, ministr financí eurozóny. Někteří funkcionáři ale upozorňují, že práce na dokumentu stále pokračují, i když měl být zaslán představitelům eurozóny již v pondělí v noci.

Zmiňovaný návrh je součástí ambiciózního fiskálního plánu, který Berlín údajně připravuje jako podmínku pro případný posun jednání o emisi společných dluhopisů eurozóny.  Kdyby byl takový koncept skutečně schválen, Belgie by získala další pravomoci v podobě oprávnění upravovat rozpočty zemí porušujících fiskální pravidla.

Korekce národních bilancí, které by Brusel mohl u zemí porušujících rozpočtová pravidla provádět, by byly v pracovním materiálu sice nazvány jenom jako „návrhy“, avšak jejich nepřijetí problematickou zemí by mohlo být potrestáno uvalením finančních sankcí.

O výše zmíněných návrzích úprav rozpočtů by hlavní město Belgie, jako novodobé evropské ministerstvo financí, nerozhodovalo samo. O nastíněných korekcích rozpočtů zemí porušujících dluhová pravidla by pak následně hlasovaly všechny členské země.

Uvedený koncept dohody není ve společné měnové unii žádnou novinkou. Členové eurozóny se již v roce 1997 podpisem Paktu stability a růstu dohodli na koordinaci jejich rozpočtových politik. Cílem této úmluvy bylo zabránit ohrožení eura vysokými veřejnými dluhy a případnými vysokými schodky státních bilancí. Zkušenost ukázala, že tato smlouva je nedostačující, jelikož nedodržení jejích podmínek není podrobeno přísným sankcím.

skoleni_15_4

Zdá se, že náčrt nového kontraktu tentokrát již obsahuje tvrdší postihy pro viníky. Je ale otázkou, jak budou závazky od zemí, které samy nemají dostatečné prostředky na financování svých vlastních potřeb, vymáhány. Dalším problémem by mohlo být společné hlasování všech členských států o úpravách rozpočtů problematických zemí, protože tím by se celý proces sanace bilancí jenom prodlužoval. Na druhé straně budou návrhy Bruselu podléhat alespoň nějaké dodatečné kontrole ze strany hlasujících států.

Kromě fiskálního plánu, budou lídři na vrcholném summitu jednat také o návrzích na vznik bankovní a politické unie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je analytičkou finančních trhů společnosti BOSSA.CZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).