Hlavní navigace

Evropská centrální banka nejspíše sníží úrokové sazby

5. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Draghi na tiskovce potvrdil, že se neuvažuje o dalším snížení sazeb, alespoň tedy ne v nejbližších měsících.

• Včerejší zasedání ECB nepřineslo nijaké zásadně nové informace. Draghi na tiskovce potvrdil, že se neuvažuje o dalším snížení sazeb, alespoň tedy ne v nejbližších měsících. Pokud by se situace v EMU dále zhoršovala a především pokud by to dovolil vývoj inflace, mohla by ECB opět zasáhnout v průběhu prvního pololetá příštího roku. Draghi potvrdil, že ECB je připravena zahájit odkup státních dluhopisů, pokud by to některý z členských států EMU potřeboval a požádal by o to. Britská centrální banka (BoE) tento měsíc také ponechal měnovou politiku beze změny. Přestože se objevují příznaky oživení a Británie by se ve třetím čtvrtletí mohla dostat z recese, je stále možné navýšení objemu dluhopisů v rámci probíhajícího kvantitativního uvolňování. Důvodem je slabost oživení a rizika plynoucí jak z domácí fiskální restrikce tak z dopadů evropské dluhové krize.

• Tovární zakázky v USA se v souladu s očekáváním meziměsíčně výrazně propadly, ale propad by l přeci jenom poněkud mírnější než očekával konsensus. Stejně jako u už dříve zveřejněných objednávek zboží dlouhodobé spotřeby i u továrních zakázek byl klíčový propad objednávek letadel.

• U nás dnes budou zveřejněny maloobchodní tržby, měly by potvrdit trvající slabost poptávky domácností. Dopad na trh by měl být pouze omezený.

• V Německu budou zveřejněny zajímavé tovární zakázky, které by měly potvrdit relativní slabost německé ekonomiky. Údaj sice bude zajímavý z hlediska vývoje německé ekonomiky, ale výraznější a trvalejší dopad na trh se čekat nedá.

• Pozornost se ovšem soustředí především na údaje z amerického trhu práce. Očekává se poměrně solidní přírůstek pracovních míst (o něco více než 100 000), což by ovšem mělo stačit zhruba na udržení aktuální míry nezaměstnanosti. Zprávy z americké ekonomiky z poslední doby jsou lehce pozitivní a mírně pozitivně překvapil také údaj o vytvořených pracovních místech v soukromém, sektoru od organizace ADP, takže existuje naděje na pozitivní překvapení. Data z trhu práce jsou sice pozorně sledována vždy, tentokrát však k jejich důležitosti přispívá blízkost prezidentských voleb a také kvantitativní uvolňování Fedu, jehož cíle je snížit nezaměstnanost.

dan_z_prijmu

• Záznam z posledního jednání FOMC ukázal, že Fed směřuje k navázání svého výhledu na udržení velmi uvolněné měnové politiky na makroekonomický parametr. Konkrétně by se mohlo jednat o specifickou hodnotu míry nezaměstnanosti, na kterou by musela klesnout. Zatím se ovšem členové FOMC nebyli schopni shodnout na detailech. Šance, že se podobného posunu dočkáme v dohledné budoucnosti je však evidentně vysoká. FOMC se dále zabýval riziky spojenými s kvantitativním uvolňováním. Členové jednali o možných reakcích na případnou nestabilitu na finančním trhu nebo růst inflace a shodli se, že v takovém případě bude možné parametry kvantitativného uvolňování upravit.

• Podle řeckého premiéra Samarase Řecko nebude mít bez mezinárodní finanční pomoci po listopadu dostatek finančních prostředků.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).