Hlavní navigace

Evropa i Česko ke konci roku šláply na plyn, HDP překonávají očekávání

14. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropské oživení ke konci minulého roku zrychlilo. Tak jako by nic neznamenala poslední špatná čísla z maloobchodu a slabší prosincový průmysl.

Německá ekonomika ke konci roku zrychlila a mezikvartálně rostla o 0,4 % q/q, a to především díky zahraničnímu obchodu. Svižné exporty vykompenzovaly slabou domácí spotřebu – maloobchodní tržby propadly v prosinci o více než 2,5 %.

skoleni_15_4

Ve Francii podnikatelské nálady naháněly investorům v posledních měsících hrůzu, ale realita nakonec vypadá růžověji. Francouzský HDP také nakonec skončil lehce nad očekáváním trhu růstem 0,3 % q/q. I tak ale výkon francouzské ekonomiky zůstává slabý – v uplynulém roce rostla na rozdíl od Německa jenom ve dvou kvartálech a celkově si připsala také pouze 0,3 % meziročně.Takto slabý růst nedokázal zabránit nárůstu nezaměstnanosti, která se ve Francii na konci minulého roku vyšplhala těsně pod 11 % – na 16letá maxima.

Pravým překvapením ale byl český HDP. Ten vystřelil ke konci minulého roku vzhůru jako raketa o 1,6 % mezikvartálně – nejrychlejší růst od podzimu roku 2007. Detailní struktura k dispozici ještě není, ale za růstem stály v prvé řadě investice do dopravních prostředků. Může se jednat o reakci na intervence ČNB, kdy podniky ve snaze využít levnějších cen uspíšily ke konci roku investice do vozových parků. Tento pozitivní efekt ale v dalších kvartálech pravděpodobně rychle odezní. Je třeba mít také na paměti, že se jedná o první dohad HDP, který zpravidla ČSÚ výrazně reviduje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).