Hlavní navigace

euroMěšec: Duben ve znamení EU

1. 4. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pouhý jeden měsíc nás dělí od vstupu do Evropské unie. Měšec z toho zmodral již nyní. Zmodráme za měsíc všichni? Co všechno se změní a co zůstane při starém? Plyne nám z Evropské unie více výhod nebo povinností? Vše, co vás zajímá o Evropské unii, se dozvíte v euroMěšci.

Něco se děje. Není to jen aprílový žertík. Vstupujeme do Evropské unie. Přesně za jeden měsíc se stane Česká republika řádným členem největší integrované Evropy od napoleonských dob. Přináší to s sebou řadu výhod, ale i povinností, které se snaží vážit politici i odborná veřejnost.

Vstup do Evropské unie ovlivní každého z nás. Někoho více, jiného méně, ale každého. Nejviditelnější změnou bude květnová úprava DPH – snížení základní sazby na 19 % a přesunutí řady položek (rozumějte „téměř všech“) ze snížené sazby. Změn bude ale mnohem více a není možné je shrnout v jediném článku. Proto pro vás vydáváme euroMěšec - seriál článků o Evropské unii a změnách, které se dotknou každého z nás.

euroMěšec je vyústěním řady článků, které na Měšci vycházely od poloviny loňského března, kdy se blížilo rozhodování občanů v referendu o vstupu do Evropské unie. Schválením vstupu a (což se tak příliš nezdůrazňovalo) zavázáním se k přijetí jednotné evropské měny série článků neskončila, naopak nyní, v předměsíc vstupu, vás zasypeme hustšími kapkami.

euroMěšec přinese v průběhu nadcházejícího měsíce informace o změnách, které nás od května letošního roku čekají. Každý den (s výjimkou svátků, víkendů… znáte to) na Měšci vyjde jeden článek s tématikou Evropské unie. Všechna témata budou laděna prakticky – tedy v duchu toho, co nás jako občany přistupující země čeká a nemine.

Nenechte si diktovat, co v euroMěšci bude, a napište nám, o čem byste si chtěli přečíst! redakce@mesec.cz

Již zítra se vypravíme s Petrem Bukačem do centra Evropské unie, v příštím týdnu se podíváme, jak obejít přechodné období zamezení volného pohybu pracovníků v Německu a Rakousku, dále vám řekneme, jaké profese jsou v Evropské unii nejžádanější a mají tudíž nejvyšší plat, jak se přihlásit na prestižní evropské školy a kolik nás to bude stát…

dan_z_prijmu

Evropská unie ovlivní náš život také změnami v DPH… jak zaplatit nejnižší daň? Budeme moci cestovat do Evropy bez cestovního pojištění… ale s jakými riziky? Budeme si moci založit běžný účet bez poplatků v Anglii i jinde… ale jak? Na tyto záludné otázky a na mnoho dalších vám postupně přineseme odpovědi.

Dnes jsme vstoupili do Evropské unie!!! Nevěříte? Pak čtěte a čtěte pozorně!

euroMěšec vás bude provázet celý měsíc před vstupem do Evropské unie. Ale nebojte se, ani pak vás neopustíme. Měšec tu bude i nadále a stále bude přinášet články o tématech, která vás trápí a zajímají.

Souhlasíte se vstupem ČR do EU?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).