Hlavní navigace

Eurodolar ztrácí pozitivní vazbu na akciové trhy

18. 12. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tak jak jsme očekávali, poslednímu obchodnímu týdnu v roce budou dominovat zprávy z politické scény USA, kde se den co den jedná o tom, kterak zabránit dříve schválenému utažení rozpočtové politiky

Eurodolar ztrácí pozitivní vazbu na akciové trhy

 Hrozba pádu z fiskálního útesu v lednu 2013, kdy by měly být výrazně seškrtány výdaje a naběhnout vyšší daně se zdá být aktuálně zase o něco nižší, když Republikáni přišli s kompromisním návrhem, kterak zvýšit daně (pro horní 2 %) a přitom si zachovat tvář. Demokratický prezident Obama zdá se na kompromisní řešení slyší, což si trhy s rizikovými aktivy vyložily velmi pozitivně a hlavní americký akciový index posílil o více než procento.

Naopak velmi nelibě nesly “dobré” zprávy bezpečné americké vládní dluhopisy, které citelně ztratily. Například americký desetiletý vládní dluhopis ztratil včera na ceně cca 0,8 %, přičemž dluhopis s třicetiletou splatností dokonce dvojnásobek. Takové ztráty budiž jemným varováním pro ty, co tento rok masivně vydělávali na držbě bezpečných vládních dluhopisů, přičemž ze setrvačnosti předpokládají, že se těmto instrumentům bude dařit již navždy.

dan_z_prijmu

Kromě nepřehlédnutelného výprodeje amerických vládních dluhopisů stojí za zmínku i jiný fenomén, který může být rovněž pro řadu investorů a spekulantů překvapením, neboť boří obchodní návyky zažité z posledních několika let. Podíváme-li se totiž na prosincovou korelaci kurzu eurodolaru s akciovými trhy, zjistíme, že je prakticky nulová, resp. dokonce záporná. V posledních letech jsme přitom byli zvyklí na něco úplně jiného – vysokou kladnou korelaci akciových indexů s měnový párem EUR/USD (přibližně 0,5).

Ta vyplývala z toho, že dolar s ohledem na nulové úroky Fedu hrál roli bezpečného přístavu a tak zpevňoval, když se akcie hroutily. Nyní se tato vazba rozvolnila, neboť trhy již začínají větřit, že americké (reálné) úrokové sazby by se v případě (příznivé) dohody nad fiskálním útesem mohly pohnout vzhůru. Rozumný fiskální konsensus v USA tak může být překvapivě rajskou hudbou jak pro dolar, tak pro akciové trhy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).