Hlavní navigace

Euro ztrácí v obavách z dalších kroků ECB

22. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Během včerejší seance si kurz eura vůči americkému dolaru odepsal 0,6 % a oslabil na hladinu 1,27 USD/EUR.

Důvodem byla zpráva agentury Reuters, že ECB zvažuje zahájení nákupů podnikových dluhopisů na sekundárním trhu. Podle agentury Reuters, by toto rozhodnutí mohlo padnout na prosincovém zasedání ECB s tím, že banka by mohla nákupy podnikových dluhopisů zahájit v prvním čtvrtletí příštího roku. Mluvčí ECB však tuto zprávu dementoval.

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn vývoj spotřebitelských cen za měsíc září. Ty by měly meziměsíčně vzrůst o 0,1 %, přičemž v meziročním srovnání by inflace měla poklesnout na 1,6 %, ze srpnových 1,7 %. Index očištěný o ceny potravin a energií by měl zůstat beze změny na úrovni 1,7 %Jádrová inflace by podle analytiků SG měla na konci letošního roku dosáhnout 2,4 %.

V Evropě dnes žádná makroekonomická data zveřejněna nebudou. Trhy si tak budou muset počkat na čtvrtek, kdy budou v řadě zemí zveřejněny říjnové indexy nákupních manažerů. Ty by měly za říjen zaznamenat další zhoršení a ukázat tak na pomalý růst hospodářství eurozóny provázený velmi nízkou inflací.

Koruna jde proti posilujícímu regionu

Polský zlotý a maďarský forint si na rozdíl od české koruny včera připisovaly zisky. Ze dne bez významnějších fundamentálních událostí nejvíce vytěžil maďarský forint, který si vůči euru polepšil o 0,2 % na úroveň 306,5 HUF/EUR, zatímco polský zlotý posílil o 0,1 % na 4,22 PLN/EUR.  

Česká koruna si včera udělala výlet k hladině 27,62 CZK/EUR, kde se nacházela naposledy na počátku září letošního roku. Dlouho se zde ale nezdržela a v průběhu dne opět posílila k ranním hodnotám. V závěru dne však spíše z technických než fundamentálních důvodů zamířila opět výše, když ve srovnání s předchozím dnem 0,1 % ztratila a odpoledne se pohybovala okolo úrovně 27,61 CZK/EUR.

skoleni_15_4

V regionu nás dnes čeká pouze zveřejnění maďarských indikátorů důvěry. Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v maďarskou ekonomiku od dubna postupně klesala (v dubnu index ekonomického sentimentu dosáhl svého 16letého maxima), a to především v důsledku negativního sentimentu spojeného s krizí na Ukrajině. V červenci se však situace obrátila a v současné době indikátory důvěry opět směřují směrem vzhůru. V České republice i Polsku bude dnes kalendář ekonomických událostí prázdný.

Česká swapová výnosová křivka včera nepatrně zvýšila svůj sklon, když si na svém delším konci připsala 1,5 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).