Hlavní navigace

Euro vůči dolaru na začátku týdne posilovalo

4. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společná evropská měna si na začátku týdne připisovala vůči dolaru zisky, když kurz USD/EUR se posunul z ranních úrovní okolo 1,3490 na 1,3520.

ento pohyb byl v souladu s vývojem na dalších rizikových aktivech, když evropské burzy odepisovaly přes 1 %. Včera výrazně zklamala důvěra mezi manažery ve službách v Číně a zejména americký ISM index z průmyslu. Ten propadl na o 5,2 bodu na 51,3 bodu, což je osmiměsíční minimum. Možným důvodem mohlo být i počasí.

skoleni_15_4

Podobný PMI index v EMU byl za leden mírně revidován nahoru o 0,1 bodu na 54,0 bodu. Oproti předchozímu měsíci se tak zlepšil o 1,3 bodu. Německý PMI index se dokonce v lednu zlepšil o 2,2 bodu na 56,5 bodu, což je dostatečně v pásmu expanze a ukazuje na pokračující oživení průmyslového sektoru.

Dnes budou zajímavá data zveřejněna pouze na druhé straně Atlantiku, když se dočkáme továrních objednávek za prosinec a průmyslového ISM indexu z okolí New Yorku za leden. Pro trhy důležitější údaje však přijdou až ve středu (americký ADP report o počtu nových pracovních míst v soukromém sektoru a ISM index ze služeb).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).