Hlavní navigace

Euro se pomalu škrábe na 3týdenní maxima

26. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přečtěte si novinky na trzích očima Miroslava Frayera, analytika Komerční banky.

Zprávy a události

Nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA se v březnu propadly nejvíce za tři roky, když klesly o 4,2 %, zatímco konsensus ukazoval na pokles o 1,7 %.

Britský HDP ve Q1 12 klesl o 0,2 % q/q (trh +0,1 %). Po poklesu o 0,3 % ve Q4 11 se ekonomika nachází v technické recesi.

Polské maloobchodní tržby v březnu vzrostly prakticky v souladu s očekáváním o 10,7 % y/y.

Nezaměstnanost pak klesla na 13,3 %, zatímco oslovení analytici čekali snížení pouze na 13,4 %.

Slovenský běžný účet platební bilance v únoru vykázal přebytek 363 mil. EUR oproti přebytku 288 mil. EUR za stejné období roku 2011.

Euro zpevnilo ke svému 3týdennímu maximu vůči dolaru

Americká centrální banka nepřekvapila. Ben Bernanke na tiskové konferenci uvedl, že postoj Fedu k ekonomickému vývoji je neutrální a rizika vyrovnaná a že současné nastavení měnové politiky je přiměřené. Zároveň dodal, že banka je připravena dále podpořit hospodářský růst, pokud si to situace vyžádá. Dočkali jsme se rovněž revize makroekonomické prognózy. Vcelku podle očekávání byl zvýšen odhad růstu HDP pro letošní rok na 2,4 – 2,9 % (+0,2 pb oproti předcházející prognóze), došlo k výraznému snížení míry nezaměstnanosti na 7,8 – 8,0 % (─0,45 pb) a nepatrně se zvedla inflace na 1,9 – 2,0 % (+0,35 pb).

Střednědobý výhled pak ukázal na mírně slabší hospodářský růst, nepatrně vyšší inflaci a nižší nezaměstnanost. Ohledně dalšího kola kvantitativního uvolňování příliš nezaznělo. Nemastná neslaná formulace, že Fed bude pokračovat v hodnocení ekonomiky a bude sledovat, zda nezaměstnanost dostatečně poklesla směrem ke své dlouhodobě normální úrovni a zda inflace se nachází poblíž cíle, především naznačuje, že Fed implicitně cíluje míru nezaměstnanosti na 7 % pro konec roku 2014 a že jakýkoliv faktor ukazující na vyšší míru by mohl být potenciálním důvodem pro další uvolnění měnové politiky.

Reakce kurzu USD/EUR nebyla výrazná. Euro mělo během včerejší seance tendenci k nepatrnému posilování a v průběhu noci se vyšplhalo na své 3týdenní maximum nad hranicí 1,322. Potenciál pro výraznější zisky je ale limitovaný kvůli přetrvávajícím dluhovým problémům v Evropě. Výnosy evropských dluhopisů včera padaly, méně však v případě Itálie, která se připravuje na zítřejší aukci několika dluhopisů.

Dnes budou ve Spojených státech kromě pravidelných čtvrtečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti zveřejněny další údaje z trhu nemovitostí a předstihový indikátor průmyslové aktivity v okolí Kansasu. V Evropě se pak dočkáme zajímavějších ukazatelů o důvěře mezi spotřebiteli a podnikateli a prvního odhadu německé inflace. 

Maďarský forint pomohl i regionálním měnám

Regionální devizové trhy včera zažily jednu ze svých úspěšných seancí. Největší zisky si připsal maďarský forint, který si polepšil o téměř dvě procenta. Za tak výrazným zpevněním stála informace, že Evropská komise je připravena obnovit jednání o finanční pomoci Maďarsku poté, co tamější vláda poskytla záruky, že uvede zákon o centrální bance do souladu s právem Evropské unie. Evropští představitelé zároveň nepoženou Maďarsko před Soudní dvůr EU kvůli tomuto zákonu, nicméně ho budou žalovat kvůli zákonu o úřadu na ochranu dat. Forint tak zpevnil pod úroveň 290 HUF/EUR, což je jeho nejsilnější hodnota za více než jeden měsíc.

dan_z_prijmu

Na vlně zpevňování se svezly i ostatní regionální měny. Česká koruna posílila o tři čtvrtě procenta a nejlevněji se na mezibankovním trhu nakupovalo jedno euro za 24,74 korun. Domácí měna se tak vrátila na úrovně před oslabením v závěru minulého týdne. Polský zlotý pak přidával relativně nejméně se zisky okolo třetiny procenta.

Česká swapová křivka včera reagovala na vývoj svého evropského protějšku a o několik bodů se posunula směrem nahoru. Komentář centrálního bankéře Kamila Janáčka se obešel bez reakce trhů. Ten uvedl, že debata o zvýšení úrokových sazeb by se mohla odehrávat s největší pravděpodobností v závěru letošního roku. Důležité pro něj především je, jak nynější inflace tažená jednorázovými faktory ovlivní mzdová vyjednávání a zda to může zvednout inflační očekávání a poptávkové inflační tlaky. Centrální banka bude k měnové politice zasedat příští čtvrtek. Změnu sazeb nečekáme. Zároveň zveřejní i aktualizovanou makroekonomickou prognózu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).