Hlavní navigace

Euro proti dolaru ve středu dále ztrácelo

27. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společná evropská měna během středečního obchodování ztrácela, když se kurz USD/EUR posunul z nočních úrovní nad hladinou 1,3800 pod tuto úroveň.

Včerejší pohyb byl určitě ještě dozvukem holubičích komentářů ECB, na druhou stranu americká centrální banka by měla dále snižovat objem nakupovaných aktiv a poté se začít chystat na zvyšování sazeb (které by mohlo přijít dle šéfky Fedu J. Yellen již na začátku příštího roku). Dolaru však pomohla i dobrá data o amerických objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, které se zvýšily o 2,2 % meziměsíčně. Nicméně když data očistíme o volatilní dopravu, objednávky vzrostly zhruba v souladu s trhem o 0,2 %.

dan_z_prijmu

Na pokračující expanzi v americké ekonomice pak poukázaly i indexy nákupních manažerů PMI, když za sektor služeb se tento index zvýšil na 55,5 bodu, což je výrazně v pásmu expanze.Dnes kromě událostí kolem Ukrajiny budou trhy sledovat zejména americká data. Dočkáme se konečného odhadu HDP za Q4 13, který by měl být revidován nahoru z 2,4 % q/q anualizovaně na 2,7 %. Pravidelné týdenní nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti by se měly stále pohybovat okolo úrovně 320 tis., ekonomové z SG nicméně vidí pokles pod hladinu 300 tis. Zveřejněn pak bude i průmyslový index z okolí Kansasu a probíhající prodeje domů.

V EMU budou pozorně sledovány údaje o růstu peněžní zásoby M3, který by se měl marginálně zvýšit z 1,2 % y/y na 1,3 %. Současné oživení v EMU určitě není taženo růstem úvěrů, jejich tvorba by měla zůstat utlumená s velkými rozdíly napříč sektory a zeměmi. Měnový a úvěrový kanál by se snad měly začít lepšit až po říjnovém AQR (posouzení kvality aktiv vybraných finančních institucí ze strany ECB).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).