Hlavní navigace

Euro proti dolaru neztratilo, koruna připisovala zisky

22. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ačkoliv včerejší PMI indexy z eurozóny skončily oproti očekáváním hůře a americká data naopak pozitivně překvapila, euro si další ztráty vůči dolaru nepřipsalo.

Zprávy a události

         Americké nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti poklesly z 312 tis. na 298 tis. (trh 303 tis.). Průmyslový PMI index za srpen vyskočil z 55,8 bodu na 58,0 bodu (trh 55,7). Průmyslový index z okolí Philadelphie se v srpnu zlepšil z 23,9 bodu na 28,0 bodu (trh 19,7). Prodeje již stávajících nemovitostí se v červenci zvýšily o 2,4 % m/m (trh –0,5 %).

         Maloobchodní tržby (bez prodejů aut) ve Velké Británii se v červenci zvýšily o 0,5 % m/m (trh 0,4 %), meziročně byly vyšší o 3,4 %. Tržby včetně prodejů aut vzrostly o 0,1 % m/m (trh +0,4 %).

         Průmyslový PMI v EMU se v srpnu zhoršil z 51,8 bodu na 50,8 bodu (trh 51,3). Pokles zaznamenal i index ze služeb z 54,2 bodu na 53,5 bodu (trh 53,7). Německý průmyslový index zaznamenal mírné zhoršení (o 0,4 bodu na 52,0). Spotřebitelská důvěra v EMU poklesla z –8,4 bodu na –10,0 bodu (trh –9,1 bodu).

Euro proti dolaru navzdory horším datům dále neztrácelo

Ačkoliv včerejší PMI indexy z eurozóny skončily oproti očekáváním hůře a americká data naopak pozitivně překvapila, euro si další ztráty vůči dolaru nepřipsalo. Kurz USD/EUR se posunul z ranních úrovní okolo 1,3260 na dnešních ranních 1,3290.

Včerejší indexy PMI z EMU se těšily pozornosti kvůli prvním možným dopadům ukrajinské krize. Dalo se očekávat, že tyto sentiment indikátory mezi manažery budou současnou krizí ovlivněny nejdříve a patrně dost výrazně. To se nakonec potvrdilo, když kompozitní PMI za celou EMU poklesl o 1 bb na 52,8 bodu. Přesto to dle ekonomů SG nenaznačuje nástup recese, ale stále slušný růst ve třetím čtvrtletí okolo 0,3 % mezikvartálně. Z pohledu struktury si relativně dobře vedly dvě největší země, když se německý kompozitní index snížil pouze o 0,8 bodu na 54,9 bodu (trh 54,6) a francouzský dokonce vzrostl o 0,6 bodu na 50,0 bodu (trh 49,6). Pravděpodobně výrazný propad tak zaznamenaly PMI indexy ve Španělsku a Itálii, které ještě zveřejněny nebyly. Celkově lze říci, že vyhrocení geopolitických rizik a propad na akciových trzích měly doposud pouze omezený dopad na ekonomiku.

Dnes bude ekonomický kalendář úplně prázdný, pozornost trhů se bude soustředit na sympózium v Jackson Hole v Kansasu, kde dnes vystoupí šéfka Fedu Yellen a prezident ECB Draghi. Hlavní letošní téma je přehodnocení dynamiky pracovního trhu, což je pro USA klíčový faktor při měnověpolitických úvahách. Ekonomové SG očekávají, že vystoupení šéfky Fedu se ponese ve více holubičím tónu, než ukázal středeční zápis z posledního zasedání Fedu.

Česká koruna si ve čtvrtek připisovala zisky

Česká koruna si ve čtvrtek připsala vůči euru zisky okolo 0,3 % a dostala se k hladině 27,80 CZK/EUR. Mírné zisky si připisovaly i okolní měny v regionu, když maďarský forint posílil o 0,2 % a polský zlotý o 0,1 %. Dařilo se i dalším rizikovým aktivům, když například evropské akcie se zvýšily o velmi slušných 1,3 %.

dan_z_prijmu

Žádný zajímavý indikátor v regionu zveřejněn nebyl a zajímavých dat se nedočkáme ani dnes. Volatilita na regionálních trzích by tak měla zůstat nízká, pokud se nezvýší geopolitická rizika.

Česká výnosová křivka ve čtvrtek žádných změn nedoznala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).