Hlavní navigace

Euro proti dolaru na začátku týdne beze změn

25. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Obchodování na trhu eura s dolarem dominovala na začátku týdne především smíšená makroekonomická data z Evropy.

Nejprve trhy překvapil neočekávaně silný německý únorový Ifo index důvěry v ekonomiku, který vzrostl na své maximum za poslední dva a půl roku díky nárůstu složky hodnotící současnou situaci. Složka očekávání mírně poklesla, stále se však nachází poblíž svého tříletého maxima. Ifo index tak stále svědčí o dobré kondici německé ekonomiky a jejích růstových vyhlídkách v následujících měsících.

Vývoj kurzu společné evropské měny se však později během pondělního obchodování otočil, když k tomu mohlo přispět i zveřejnění finální lednové inflace v eurozóně. Ta setrvala na prosincové úrovni 0,8 % y/y kvůli růstu jádrových cen (také o 0,8 %), naopak směrem dolů působil pokles cen energií (-1,2 % y/y). Nízký růst cen v EMU zvyšuje riziko dalšího zásahu ECB na podporu evropské ekonomiky, když pro únor očekávají ekonomové SG zpomalení inflace na 0,6 % y/y (zveřejněna bude v pátek).

skoleni_15_4

Hodnota eura se tak nakonec proti dolaru v pondělí nezměnila, když kurz uzavřel na své páteční úrovni 1,374 USD/EUR.Z makroekonomických údajů dnes budou trhy hodnotit především strukturu německého HDP za Q4 13, podle které byla v největší evropské ekonomice překvapivě slabá spotřeba domácností. Během dne se dále dočkáme důvěry ve francouzskou ekonomiku za únor, která by měla podle očekávání prakticky stagnovat. A v USA se dočkáme důvěry spotřebitelů, která by měla podle konsenzu mírně klesnout, ekonomové SG jsou však optimističtější, když očekávají za únor její nárůst.

Euro by se tak dnes mohlo ocitnout pod mírným tlakem, záležet však bude také na nové prognóze evropské komise, kterou EK dnes zveřejní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).