Hlavní navigace

Euro přijmeme velkým třeskem

30. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ačkoliv prozatím nevíme, kdy přesně přijmeme společnou evropskou měnu, víme již, jak její přijetí proběhne. Zažijeme "velký třesk". Euro bude muset být používáno ze dne na den v bezhotovostním platebním styku. A co bude s hotovostí a cenami? Jaké má velký třesk výhody?

O zavedení společné evropské měny bylo na finančním serveru Měšec.cz publikováno hned několik článků. Jeden se věnoval obavám z možného zdražení a druhý ztrátě suverénní měnové politiky ČR. Tento článek je zaměřený na scénář, podle kterého bude u nás euro zavedeno.

V zemích, které již euro přijaly, byla měna zavedena v letech 1999 – 2001, a to ve dvou krocích. Prvním byl přechod na bezhotovostní formu měny a ve druhém kroku začaly být do oběhu uváděny eurové mince a bankovky. Nutno dodat, že se tento způsob přechodu v rámci Eurozóny vydařil.

Ministerstvo financí ČR k tomuto uvádí, že situace nových členských států EU je odlišná od té, v níž přijímaly společnou měnu země eurozóny. Proto lze podle ministerstva zavedení eura podobným způsobem u nás provést jen v omezené míře.

Odlišnosti jsou spatřovány zejména v následujících oblastech:

  1. Nové členské země si nemohly mezi jejich národními měnami a eurem vybrat, a proto si nemohly sjednat trvalou výjimku na zavedení eura, kterou mají v současnosti pouze Velká Británie a Dánsko. Závazek zavést jednotnou měnu byl součástí jejich vstupních podmínek do EU.
  2. Země budou vstupovat již do existující měnové oblasti, kde euro existuje a je možné ho užívat.
  3. Do eurozóny nevstoupí všech deset nových členských zemí najednou, jednotlivé země vzhledem k různé úrovni připravenosti přijímají vlastní strategie ohledně vstupu, včetně časování. Ty země, které vstoupí do eurozóny (rozumějte přijmou euro) dříve, mohou být pro zbytek zemí zdrojem inspirace.
  4. Řada nových členských zemí EU absolvovala výměnu národní měny v nedávné minulosti, a disponují tudíž v této oblasti cennými zkušenostmi.

Na základě této jednoduché úvahy došli odborníci k závěru, že se jako nejvhodnější scénář přijetí eura jeví jednorázový přechod na euro, též označovaný jako velký třesk či Big Bang. V čem tento způsob zavedení nové měny spočívá?

  • Současně bude zaveden bezhotovostní a hotovostní platební styk v eurech.
  • Tím pádem nebude existovat žádné přechodné období.
  • Veškeré právní nástroje se od daného okamžiku budou realizovat pouze v eurech a ty dosavadní budou přepočítány pomocí přepočítacího koeficientu.

Nejdůležitějším rozdílem oproti jiným scénářům zavedení eura je skutečnost, že odpadnou různá přechodná období, která jsou typická pro tzv. madridský scénář. Nebude ani možné fakturovat, popř. vydávat účtenky ve staré měně tak, jako je tomu např. u tzv. Phasing – Out scénáře, viz následující tabulka.

Hlavní rozdíly mezi jednotlivými scénáři
Operace/užití právního nástroje po vstupu země do eurozóny Madridský scénář Big Bang Phasing out
Vedení účtů v národní měně ano ne ne
Provádění bezhotovostních transakcí v národní měně ano ne ne
Provádění hotovostních plateb v národní měně ano ne* ne*
Provádění hotovostních plateb v eurech ne** ano ano
Vydávání faktur a jiných instrumentů v národní měně ano ne ano

* s výjimkou období duální cirkulace
** euro je možné užívat pro hotovostní platby, pokud se na tom dohodnou obě strany kontraktu
Zdroj: Evropská komise

Hlavní výhody jednorázového přechodu – Big Bangu – spatřují ministerští odborníci v tom, že:

  • je jasnější a přehlednější pro všechny zúčastněné strany,
  • lépe vyhovuje podmínkám, kdy euro existuje,
  • z hlediska nákladů půjde pravděpodobně o nejlevnější variantu,
  • nebude vytvářen delší čas pro spekulace,
  • celý proces muže být završen v rámci jednoho volebního období vlády,
  • je snadný z účetního hlediska a rychlý.

Naopak nevýhodou bude:

skoleni_15_4

  • oproti madridskému scénáři je náročnější na koordinaci a přípravu soukromého a veřejného sektoru, neboť všechny změny by se měly odehrát v jeden okamžik,
  • jedná se o dosud nerealizovaný scénář („velký třesk“ bude v r. 2007 realizován ve Slovinsku).

Pro tento scénář se vyslovily rovněž i některé instituce platebního styku. Například provozovatel bankomatů MUZO se pro ČNB vyjádřil, že s prováděním transakcí ve dvou měnách by mohlo docházet k řadě problémů, což scénář velkého třesku vylučuje.

Na závěr je vhodné dodat, že scénář velkého třesku neznamená, že by měla koruna ze dne na den zmizet z oběhu. Bude dále přijímána jako hotovost a bude obíhat společně s eurem po určitou dobu. V případě bezhotovostních transakcí tomu tak nebude. Od okamžiku vstupu do eurozóny bude možné používat pouze euro. Nejdéle se pak budeme s korunou setkávat na štítcích a cenovkách, viz následující obrázek.

Euro

Který scénář upřednostňujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).