Hlavní navigace

Euro na začátku týdne proti dolaru mírně silnější

21. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Začátek tohoto týdne patřil mezi ty klidné. V odpoledních hodinách se euro vůči dolaru obchodovalo stále blízko svých ranních úrovní na 1,2320 USD/EUR

Mírné zisky si společná evropská měna připsala až během asijské seance a dnes ráno se obchoduje okolo úrovně 1,2360 USD/EUR.

Včera jsme se žádných zajímavých dat nedočkali, v eurozóně byla zveřejněna pouze stavební výroba za červen, která se snížila o 0,5 % m/m. Tento údaj je však trhy ignorován. Z německé centrální banky se pak opět ozvaly hlasy proti nákupu španělských a italských dluhopisů.

Ani dnes nebude zveřejněno příliš zajímavých dat. Z americké centrální banky bude mluvit Lockhart. Španělsko pak bude nabízet pokladniční poukázky.

Začátek týdne byl na regionálních měnách poklidný

Začátek týdne byl pro regionální měny poklidný. Zatímco maďarský forint vůči euru po většinu dne stagnoval, polský zlotý a česká koruna mírně posilovaly. Ráno se koruna vůči euru obchodovala mírně nad 24,90 CZK/EUR, okolo 17. hodiny to bylo okolo 24,85. Dnes ráno jsou pak regionální měny opět mírně silnější.

Z regionálních dat jsme se včera dočkali pouze polského průmyslu za červenec. Ten vzrostl o 5,2 % meziročně, což bylo výrazně více než v červnu, kdy přidal 1,2 % y/y. Z meziměsíčního pohledu a po očištění o sezónnost a rozdílný počet pracovních dní si polský průmysl polepšil o 1,9 % a vymazal tak většinu poklesu zaznamenaného v předchozím měsíci. To je i dobrá zpráva pro českou průmyslovou výrobu. Dnes se dočkáme také dat pouze z Polska, bude zveřejněna červencová jádrová inflace.

Česká swapová křivka v pondělí nedoznala změn.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).