Hlavní navigace

EU rozdává jízdenky na léto. Za jakých podmínek mohou mladí procestovat zdarma Evropu?

6. 6. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Evropská komise testuje projekt, který má mladým lidem umožnit poznat jejich kontinent a lépe pochopit evropskou identitu. Projekt DiscoverEU startuje s 15 tisíci jízdenkami a umožní bezplatné cestování až po dobu 30 dní. Přihlásit se můžete už za pár dní. Projděte si podmínky.

Pro koho je bezplatná?

Zhruba 15 tisíc jízdenek je určeno pro osmnáctileté obyvatele Evropské unie. Požádat o ni mohou všichni mladí lidé, kterým bude 1. července 18 let. Hlásit se tedy mohou lidé s datem narození od 2. července 1999 (včetně) do 1. července 2000 (včetně). 

Iniciativa spadá pod tzv. přípravnou akci Evropského parlamentu odsouhlasenou pro rozpočet EU na rok 2018. V jejím případě bylo rozhodnuto zaměřit se na mladé lidi, kterým bude 18 let, protože právě tento věk představuje významný předěl na cestě mladých lidí k dospělosti a evropskému občanství, zdůvodňují autoři projektu zaměření právě na osmnáctileté.

Hlásit se mohou i mladí lidé se zvláštními potřebami – například osoby se sníženou pohyblivostí nebo zrakově postižení. Budou mít nárok na přiměřenou dodatečnou podporu, slibují autoři projektu.

Kdy se můžete přihlásit?

Přihlášky je nutné podat prostřednictvím Evropského portálu pro mládež v období od 12. června do 26. června. Zda jste byli vybráni, se dozvíte na přelomu června a července. V přihlášce budete muset uvést své osobní údaje včetně čísla občanského průkazu a poskytnout více podrobností o cestě, kterou hodláte podniknout.

Podle čeho se bude vybírat?

V přihlašovacím formuláři budete také muset odpovědět na otázky související s Evropským rokem kulturního dědictví 2018 a iniciativami EU zaměřenými na mladé lidi. Ke správnosti odpovědí se bude přihlížet v případě, že se přihlásí více zájemců, než je k dispozici jízdenek.

Jízdenky se budou rozdělovat do jednotlivých zemí EU podle poměru počtu obyvatel. Na Česko tak připadá zhruba 210 jízdenek. V případě, že v některých zemích bude méně zájemců, než kolik bylo těmto zemím přiděleno, budou přebývající jízdenky rozděleny mezi země, kde počet zájemců kvótu přesáhl.

Od kdy a jak dlouho se bude dát cestovat?

Cestovat je možné po dobu jednoho až 30 dní. Lze přitom navštívit až čtyři země EU. Cesta musí být zahájena v období od 9. července do 30. září 2018.

Budou jízdenky jen na vlak?

Nikoli stoprocentně, ale vlak je myšlen jako primární způsob přepravy v projektu DiscoverEU. Při pohledu z vlaku budou moci účastníci sledovat neustále se proměňující krásu měst a venkova a nádherné, a přitom tak různorodé typy krajiny, které náš světadíl nabízí. Díky této cestě tedy snáze objeví a pochopí mnohotvárnost Evropy, vysvětlují autoři projektu. Jízdenka bude platná pro druhou třídu.

Alternativu ve formě autobusů či trajektu budou účastníci cesty moci využít třeba tam, kde není k dispozici vlakové spojení. Leteckou dopravu budou moci využít jen osmnáctiletí z devíti nejvzdálenějších regionů EU – Guadeloupe, Francouzská Guyana, Martinik, Réunion, Mayotte, Svatý Martin, Madeira, Azory a Kanárské ostrovy.

Může účastník cestovat i s přáteli?

Přihlásit se lze jednotlivě nebo jako skupina o až pěti lidech (všem musí být 18 let). V případě, že se přihlásí skupina, bude třeba určit vedoucího. Ten musí vyplnit přihlášku. Za to obdrží kód, který předá ostatním členům skupiny, a ti s ním provedou svou registraci. Skupinová přihláška se bere jako celek, buď tedy uspějí všichni členové skupiny, nebo žádný.

Bude akce pokračovat i v dalších letech?

Jisté to není. Projekt je zatím v pilotní fázi, na který Evropská komise vyčlenila 12 milionů eur (přes 300 milionů korun). V současné době uvažuje EK o tom, že by druhé kolo proběhlo ještě na podzim roku 2018. S návrhem na bezplatné cestování vlakem po Evropě pro osmnáctileté přišla v roce 2016 lidovecká frakce poslanců Evropského parlamentu. Ta navrhla jízdenku zdarma pro všechny osmnáctileté Evropany. Vyšlo by to až na 1,6 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun).

Jak se vybraní účastníci dostanou k jízdence?

Jízdenky vybraných účastníků bude rezervovat, kupovat a zasílat výhradně externí dodavatel určený Evropskou komisí. Samostatně zakoupené jízdenky se v rámci projektu proplácet nebudou.

Je možné jízdenku převést na jinou osobu nebo jinak změnit?

Nikoli. Každá jízdenka je na jméno a za žádných okolností ji nelze převést na jinou osobu. Případné poplatky za storno nebo změny budou muset uhradit účastníci projektu.

Hradí projekt i například ubytování?

Ne. Peníze z DiscoverEU nelze použít na žádné další náklady spojené s cestou. Evropská komise nebude účastníkům projektu ani jinak pomáhat, například s rezervací ubytování.

skoleni_15_4

Co za to?

Evropská komise dopředu účastníky projektu žádá o spolupráci na propagaci celého projektu. Z tohoto důvodu se účastníci stávají ambasadory projektu a komise by ráda, aby zážitky z cest sdíleli na sociálních sítích. Vítaná je i prezentace snímků z cesty například na škole.

Lze jet i do Británie?

Ano, i přes probíhající jednání o brexitu je Británie stále členem EU. Lze tedy cestovat i tam, stejně tak se projekt týká i osmnáctiletých Britů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).