Hlavní navigace

EU Business Register. Šmejdi, co chtějí vaše peníze

1. 6. 2017
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Pošlou vám e-mailem formulář. Aktualizace dat je zadarmo, píše se v něm. Pokud jej vyplníte a odešlete, začnou vám chodit faktury, upomínky a vyhrožování vymáháním pohledávky. Jde o cca 54 tisíc korun. Vyplnili jsme jej, poslali a čekali.

Ten e-mail jste už pravděpodobně zaregistrovali. Chodí nepřetržitě celé desetiletí s různou obměnou a čeká na nešťastníka, který proaktivně vytiskne přílohu a poštou ji pošle na adresu uvedenou na formuláři. Odměnou má být registrace v jakémsi evropském katalogu. Už v e-mailu se slibuje, že aktualizace dat je zdarma. Mají pravdu, aktualizace zdarma je, ale registrace nikoli. A co se vlastně nakonec stane? Nic. Je to jen hra na strach. Pokud se však chcete začíst víc, formulář jsem skutečně poštou poslal a šest let sledoval, co se bude dít.

Formulář ze spamu

Ten spam je jak zubatý vtip, ale stejně stále chodí dál. Zákeřné na něm je, že ne vždy spadne do spamového koše. Ve firmách a organizacích by však měla existovat pravidla pro podepisování smluv, formulářů či objednávek, takže by se nemělo stávat, že někdo omylem takový či podobný formulář vyplní a odešle. U OSVČ si za to každá osoba zodpovídá sama, ale od toho přece máme tu věc v hlavě nahoře, ne?

Máme rok 2017 a katalogový spam je tu zase. Nezměnilo se takřka nic.

Další verze katalogového scamu z dubna 2017.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Další verze katalogového scamu z dubna 2017.

V příloze není virus, ale prostý formulář v PDF. Vypadá takto:

Zápis do registračního katalogu z formulářového spamu, verze z dubna 2017.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zápis do registračního katalogu z formulářového spamu, verze z dubna 2017.

S katalogovými scammery se dá užít i špetka legrace, pokud jim obětujete čas. Tak třeba letošní e-mail s formulářem pro zápis do katalogu odešel ze známé IP adresy, která je na blacklistu z důvodu rozesílání spamu. Samotná IP adresa 108.61.24.118 je z města Piscataway v New Jersey (USA) a patří společnosti Choppa, u které se dají zakoupit hostingové služby, které pak scammeři používají. Jedna z dalších domén v hlavičce e-mailu pak vede na web o historii Sikhů.

V hlavičce e-mailu najdete i odkaz na web o historii Sikhů.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

V hlavičce e-mailu najdete i odkaz na web o historii Sikhů.

Odesílatel

register@eu-business-register.net nebo register@eu-business-register.com

Hlavička e-mailu z dubna 2017

Return-Path: <bounce@eu-business-register.net>
X-Envelope-To: dalibor.chvatal@iinfo.cz
X-Spam-Status: No, hits=4.2 required=4.8
    tests=BAYES_99: 4.07, BAYES_999: 0.2, HTML_MESSAGE: 0.001,
    T_OBFU_PDF_ATTACH: 0.01, TOTAL_SCORE: 4.281,autolearn=no
X-Spam-Level: ****
Received: from mail.iinfo.cz ([213.151.94.130])
    by stana.iinfo.cz (Kerio Connect 9.0.4 patch 1) with ESMTP
    for dalibor.chvatal@iinfo.cz;
    Thu, 27 Apr 2017 15:40:24 +0200
Received: from localhost (localhost [127.0.0.1])
    by mail.iinfo.cz (Postfix) with ESMTP id A2ECC68FAE
    for <dalibor.chvatal@iinfo.cz>; Thu, 27 Apr 2017 15:40:24 +0200 (CEST)
Received: from mail.iinfo.cz ([127.0.0.1])
    by localhost (pelikan.iinfo.cz [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024)
    with LMTP id 4s-N8bm57mpl for <dalibor.chvatal@iinfo.cz>;
    Thu, 27 Apr 2017 15:40:24 +0200 (CEST)
X-Greylist: delayed 23863 seconds by postgrey-1.34 at pelikan; Thu, 27 Apr 2017 15:40:24 CEST
Received: from www.sikh-history.com (unknown [108.61.24.118])
    by mail.iinfo.cz (Postfix) with ESMTP id 32DC168777
    for <dalibor.chvatal@iinfo.cz>; Thu, 27 Apr 2017 15:40:24 +0200 (CEST)
Received: (qmail 23394 invoked from network); 27 Apr 2017 00:58:52 -0400
Received: from localhost (HELO localhost.localdomain) (127.0.0.1)
  by www.sikh-history.com with SMTP; 27 Apr 2017 00:58:52 -0400
Date: Thu, 27 Apr 2017 06:58:52 +0200
To: dalibor.chvatal@iinfo.cz
From: EU Business Register <register@eu-business-register.net>
Reply-to: EU Business Register <register@eu-business-register.net>
Subject: Business Register 2017/2018
Message-ID: <9d49530cd828784d3bdd1253b5751b86@localhost.localdomain>
X-Priority: 3
X-Mailer: PHPMailer 5.1 (phpmailer.sourceforge.net)
MIME-Version: 1.0

Malé a nepřehledné. Záměrně

Cílem celé akce samozřejmě není vám umožnit nějaký zápis „v registru všech zemí Evropské unie“, jak se snaží nalákat e-mail či formulář v něm obsažený. Skrývá se za ním jen jedna z dalších nekalých praktik šmejdů, kteří mají jediný cíl: dostat z vás peníze. Jak? Prostřednictvím uvedení v omyl.

Vypsáním formuláře formálně učiníte objednávku služeb za daných podmínek a ještě to svým podpisem potvrdíte:

Co je malým písmem uvedeno ve formuláři

THE SIGNING OF THIS DOCUMENT REPRESENTS THE ACCEPTANCE OF THE FOLLOWING CONDITIONS AND THE CONDITIONS STATED IN “THE TERMS AND CONDITIONS FOR INSERTION” ON THE WEB PAGE:
WWW.EUBUSINESSREGISTER.EU. THE SIGNING IS LEGALLY BINDING AND GIVES YOU THE RIGHT OF AN INSERTION IN THE ONLINE DATABASE OF THE EU BUSINESS REGISTER, WHICH CAN BE ACCESSED VIA THE INTERNET, ALL IN ACCORDANCE WITH THE CONTRACT CONDITIONS STATED ON “THE TERMS AND CONDITIONS FOR INSERTION” ON WEB PAGE: WWW.EUBUSINESSREGISTER.EU.THE VALIDATION TIME OF THE CONTRACT IS THREE YEARS AND STARTS ON THE EIGHTH DAY AFTER SIGNING THE CONTRACT. THE INSERTION IS GRANTED AFTER SIGNING AND RECEIVING THIS DOCUMENT BY THE SERVICE PROVIDER I HEREBY ORDER A SUBSCRIPTION WITH THE SERVICE PROVIDER EU BUSINESS SERVICES LTD. “EU BUSINESS REGISTER”. I WILL HAVE AN INSERTION INTO ITS DATABASE FOR THREE YEARS. THE PRICE PER YEAR IS EURO 995. THE SUBSCRIPTION WILL BE AUTOMATICALLY EXTENDED EVERY YEAR FOR ANOTHER YEAR, UNLESS SPECIFIC WRITTEN NOTICE IS RECEIVED BY THE SERVICE PROVIDER OR THE SUBSCRIBER TWO MONTHS BEFORE THE EXPIRATION OF THE SUBSCRIPTION. YOUR DATA WILL BE RECORDED. THE PLACE OF JURISDICTION IN ANY DISPUTE ARISING IS THE SERVICE PROVIDER’S ADDRESS. THE AGREEMENT BETWEEN THE SERVICE PROVIDER, EU BUSINESS SERVICES LTD AND THE SUBSCRIBER IS GOVERNED BY THE CONDITIONS STATED IN “THE TERMS AND CONDITIONS FOR INSERTION” ON THE WEB PAGE: WWW.EUBUSINESSREGISTER.EU

Tak si to shrňme. Za 995 € ročně po dobu tří let získáte zápis v nějakém katalogu, ke kterému skoro nikdo nemá přístup, který vám nic nepřinese, kromě vyhozených peněz. Celkem tak utratíte 2985 €, to je cca 79 000 Kč. Jako bonus získáte automatické prodlužování předplatného této „služby“, samozřejmě za stejných podmínek. A pokud byste ji už snad nevyužili, musíte dva měsíce předem před ukončením předplatného správce písemně informovat o tom, že o prodloužení už nestojíte.

Místem případného soudního sporu je ostrov v Karibiku, kde firma formálně sídlí. Myslíte si, že toto by nepodepsal ani největší masochista? Pár stovek se našlo. Online „katalog“ této „firmy“ je nejlepším důkazem. Nejvíce se chytají Poláci, na obrázku níže vidíte živé záznamy reálných polských firem, které musel někdo ručně vypsat a poslat zpět.

Na zápis do falešného katalogu se chytají hlavně Poláci.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Na zápis do falešného katalogu se chytají hlavně Poláci.

Dobrou zprávou je, že Češi jsou na tento druh podvodu už nejspíš imunní. Za Českou republiku tam najdete jediný záznam šprýmaře, který si tam nechal zaregistrovat tuto firmu:

Ghanské levné půjčky, a.s.
U lechtavé divoženky 98/120
140 00 Praha 4

Geniální.

Ghanské levné půjčky. U lechtavé divoženky, Praha. Autor tohoto zápisu měl velký smysl pro humor a je důkazem, že Češi si na tento podvodný katalog dávají pozor.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Ghanské levné půjčky. U lechtavé divoženky, Praha. Autor tohoto zápisu měl velký smysl pro humor a je důkazem, že Češi si na tento podvodný katalog dávají pozor.

Rok 2011

Můj první kontakt s EU Business formulářem přišel někdy v březnu 2011. A tak jsem ho tedy vytiskl a ručně vypsal smyšlené údaje, ale tak, aby je pošta dokázala doručit. Pak jsem naklusal na poštu a doporučeně s dodejkou jsem vše poslal na holandskou adresu uvedenou na formuláři.

To se psalo datum 8. dubna 2011. Zásilka byla doručena 19. dubna 2011.

Přesně o dva měsíce později jsem e-mailem dostal fakturu na částku 990 € (tenkrát byl zápis do „katalogu“ o 5 € „levnější“). Obratem odpovídám, že jde asi o nedorozumění, že jsem si nic neobjednal a nic platit nehodlám. Scammeři jsou ale na to připraveni a posílají mi sken mé písemné objednávky.

V e-mailu vám pošlou i sken vámi vyplněného formuláře na důkaz, že to myslí vážně.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

V e-mailu vám pošlou i sken vámi vyplněného formuláře na důkaz, že to myslí vážně.

Začíná moje hra na mrtvého brouka. Nereaguji na nic a čekám, co se bude dít. Začínají chodit e-maily, ve kterých se postupně stupňuje výše částky, kterou bych měl uhradit. Jde hlavně o psychologický nátlak, e-maily nechodí automatem, posílá je člověk.

Na telefonní číslo, které jsem ve své odpovědi v e-mailu uvedl, mi navíc volá nějaká žena a s bulharským přízvukem se mnou anglicky mluví a vysvětluje mi, že mám povinnost služby uhradit, jinak mají právo vymáhat náhradu škody.

Kontroluji si, zda existuje můj zápis v katalogu – a skutečně je tam:

Můj zápis v „katalogu“. Verze z 05/2011.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Můj zápis v „katalogu“. Verze z 05/2011.

Za tento záznam jsem povinen ročně platit cca 27 tisíc po dobu tří let. A to se vyplatí. S firmou už nekomunikuji, a tak začínají chodit další upomínky:

Vaše faktura je po splatnosti. Poslali jsme vám ji běžnou poštou na vámi uvedenou adresu v Praze.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Vaše faktura je po splatnosti. Poslali jsme vám ji běžnou poštou na vámi uvedenou adresu v Praze.

Dokud si hrajeme přes počítač, je to ještě švanda, protože e-mail můžete smazat, ale až vám začnou chodit tyto upomínky i poštou, někoho to už může vyděsit. A ony chodit začnou, z Holandska mi přišly další dvě – poštou, v obálce a s mojí adresou. (Viz galerie fotek pod článkem.)

Třetí obálka, která přichází poštou do redakce, už zvyšuje laťku. Je od vymáhací společnosti Waldberg & Hirsch Global Collections Ltd. Dopis je s datem 19. října 2011, je tištěný na kvalitním papíru a na jeho konci je částka 1924 € s žádostí o okamžité zaslání pohledávky na bulharský účet vedený u Raiffeisenbank. Na dopise je podobná čmáranice simulující podpis, jako byla na dodejce. Nevyměknu a nezaplatím.

Pikantní je, že tato vymáhací agentura má sice svůj vlastní web, ale jinak právně vzato neexistuje. Je to podvrh.

Web „vymáhací“ agentury Waldberg & Hirsch Global Collections Ltd. Tato firma neexistuje, je to podvrh. Server sídlí v Rumunsku.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Web „vymáhací“ agentury Waldberg & Hirsch Global Collections Ltd. Tato firma neexistuje, je to podvrh. Server sídlí v Rumunsku.

Pokračuje moje hra na mrtvého brouka a poslední upomínka mi přichází o týden později. Poté následuje 8měsíční pauza a v červnu 2012 dostávám e-mail, ve kterém se píše jen tak mezi řečí, že jsem asi zapomněl zaplatit fakturu, takže mám poslat 990 €. Žádné další poplatky navíc.

Totéž scammeři zkusí ještě v červenci 2012. A pak přesně za rok v červenci 2013. A tím to skončilo. Žádná další faktura e-mailem, upomínka, telefonát nebo vymáhání pohledávky. Ticho po pěšině.

Poznejte je: Bulhaři se sídlem v Karibiku

  • Název firmy: EU Business Services Ltd.
  • Registrační číslo: C27229
  • Sídlo: Charlestown (město), Svatý Kryštof a Nevis (ostrovní stát)
  • Číslo účtu: BG05 RZBB 9155 1000 6372 38 (Raiffeisenbank Bulharsko)
  • Název majitele účtu: World Business Media Ltd.

Používané domény

  • eubs-ebg.net
  • europebusinessguide.net
  • eu-business-register.com
  • eubusinessregister.com
  • europeantraderegister.net
  • wbi2015.net
  • a další variace

Daňový a účetní ráj

Výňatek z Businessinfo.cz o státě Svatý Kryštof a Nevis:

Všechny firmy musí být zaregistrovány na Registrar of Companies s poplatkem 540 ECS (200 USD), akcionářská hromada může být elektronickou formou.

Tzv. exempt (zproštěné) soukromé společností neplatí žádné důchody, kapitálové výnosy, zadržovací daně nebo kolky, pokud vedou své obchody výhradně s osobami nerezidentními ve federaci. Mezinárodní obchodní společnosti na Nevisu jsou ustaveny podle Nevis Business Corporation Ordinance 1984, jsou vyňaty z daní, nevyžaduje se minimální kapitál, minimální počet ředitelů jsou 3, ale nemají přístup k dohodám o dvojím zdanění.

Podepsal jsem to. Co mám dělat?

Dopisy jsou odesílané do a z Holandska, vše tak může nabýt dojmu, že se takto uzavřená smlouva řídí holandským právem. To má obecnou 20letou promlčecí dobu, ale v případě smluvních sporů u něj platí doba 5letá.

Jenže tato firma sídlí v Karibiku ve státě Svatý Kryštof a Nevis. Kdo si chce nastudovat karibské právo, má šanci například na easterncaribbeanlaw.com nebo na loc.gov. Faktem je, že tato firmička, za níž s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou stojí šmejdi z východní Evropy, na vás žádnou žalobu podávat nebude. Věc by se totiž řešila u neviského soudu v Karibiku a představa, že by tam takový spor opravdu skončil, je asi tak pravděpodobná, jako že lidé během pěti let budou kolonizovat Mars.

2011 vs. 2017

Adresa pro zaslání formuláře v roce 2011:

EUROPE BUSINESS GUIDE
P.O. BOX 2021
3500 GA UTRECHT
THE NETHERLANDS
Fax: +31 205 248 107

Adresa pro zaslání formuláře v roce 2017:

EU BUSINESS REGISTER
P.O. BOX 34
3700 AA ZEIST
THE NETHERLANDS
Fax: +31 303 100 126

Ponaučení

Hlava není proto, aby mi nepršelo do krku, ale aby přemýšlela.

Nepodepisuji nic, co jsem si nepřečetl a s čím nesouhlasím. A totéž vyžaduji u svých podřízených, kolegů, partnerů a dalších, kteří za mě mohou něco podepsat na základě plné moci či vnitrofiremních předpisů.

Tito šmejdi po vás nikdy nic vymáhat nebudou. Nevyplatí se jim to a vědí, že by s žádným sporem tohoto typu u evropského soudu ani jiného soudu nepochodili. (Pozor ale na české šmejdy působících podle českých zákonů, psali jsme ve článku ARE stat a Lukáš Jurenka. Oberou vás o 30 tisíc ročně. Legálně. Mimochodem, tato zmiňovaná firma se 3. 1. 2017 přejmenovala na VEXAUTO s.r.o. a změnila i majitele.)

Jde jen o hru na strach a psychologický nátlak. Kdo jej nevydrží a zaplatí, prohrál. Šmejdi to vědí a vždy se někdo na tuto udičku chytne, jinak by celý systém nefungoval.

skoleni_15_4

Obrana je kupodivu snadná. Na klávesnici stačí používat tlačítko „DELETE“ a mimo ni skartovačku papíru.

Další foto v galerii.

Tabulka: chronologický vývoj
Datum Původní částka Sakce Celkem Poznámka
08. 04. 2011 0 0 0  
20. 06. 2011 990 € 0 990 €  
08. 07. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
13. 07. 2011 E-mail s kopií objednávky a odeslané výzvy  
25. 07. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
03. 08. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
08. 08. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
15. 08. 2011 990 99 + 35 € 1 124 € 5 dnů, poté poplatek 300 € za právní služby
22. 08. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
29. 08. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
05. 09. 2011 990 99 + 35 € 1 124 €  
12. 09. 2011 990 99 + 35 € 1 124 € Poslední výzva
15. 09. 2011 990 99 + 35 € 1 124 € Další poslední výzva
16. 09. 2011 990 € 99 + 35 + 300 € 1 424 €  
19. 09. 2011 990 € 99 + 35 + 300 € 1 424 €  
04. 10. 2011 990 € 99 + 35 + 300 € + 500 € 1 924 €  
22. 06. 2012 990 € 0 990 €  
22. 07. 2012 990 € 0 990 €  
24. 07. 2013 990 € 0 990 €  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).