Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Equa bank podcenila úmysly některých klientů. Z bankomatů vybírali po stokorunách od aaa - V čem je konkrétně levnější Mastercard Debit? Interchange...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2013 10:46

    aaa (neregistrovaný)

    V čem je konkrétně levnější Mastercard Debit? Interchange fee může, ale nemusí být nižší, va každé destinaci to je nsmlouváno jinak. V některých zemích jsou navíc kreditní karty s vyšším poplatkem než debetní, přestože se jedná o jeden typ karty např. Mastercard Standard.

    A kdo to vlastně zaplatí, pokud je tabulkový Interchange fee vyšší než poplatek, který odvádí obchodník? Acquirer? (např. supermarkety mají třeba i 0,5%, spousta obchodů se pohybuje 1-1,5 %, Mastecard World měl donedávna v ČR Interchange fee 2%, nyní je to 1,6%)

  • 11. 2. 2013 12:08

    Anička (neregistrovaný)

    Co jsem slyšela na školení, tak MasterCard Debit si vymyslely některé české banky, které už nebavilo platit vysoké mezibankovní poplatky za výběry z cizích bankomatů. MasterCard tak zatlačil a vznikla nová karta MasterCard Debit, která pro všechny banky stanovuje mezibankovní poplatek 10 Kč za každý výběr z bankomatu. Takže třeba naše banka (ano, jsem na pobočce), co má bankomatovou síť, se o ni dál musí starat a na výběrech s MasterCard Debit nic moc nevydělá. Za to docela dobře vydělá taková banka, co si účtuje třeba 30-45 Kč za každý výběr z cizího bankomatu, ale přitom ji s novou kartou vyjde na 10 Kč. Mít banku, tak začnu vydávat MasterCard Debit, zruším své bankomaty, cenu za výběr dám 10 Kč kdekoli a ať si naši klienti chodí ke konkurenci, co bankomaty má. "Moje" banka ušetří obrovskou položku za provoz bankomatů (zařízení, licence, výměna hotovosti, nájem, pojištění apod.), klienti budou šťastní, že mohou chodit kamkoli za 10 Kč a provozovatel bankomatů ať se třeba zblázní, že na nich moc nevydělá :-))

    Jak se říká, není to tak jednoduché. Naše banka zatím MasterCard Debit nemá. A odkud máte ta čísla s procenty u MasterCard World? To je docela hodně. Zajímalo by mě, z čeho pak vydělá vydavatel karty, obchodník a banka s terminálem. Co vím, tak třeba u nás se dávají obchodníkovi poplatky i 1,30 % z každé transakce, tak při tom Interchange fee 1,60 % by na tom musel někdo hrozně moc prodělávat. Například, pokud má nějaká síť supermarketů provizi 0,80 % z transakce a Vy píšete, že MasterCard si vezme u World 1,60 %, tak kdo platí ten rozdíl?

  • 11. 2. 2013 12:54

    aaa (neregistrovaný)

    Nevěřte všemu, co vám na tom školení navykládali za hovadiny (asi s cílem pošpinit low-cost konkurenci). VISA Debit a Mastercard Debit nejsou žádné novinky a rozhodně nevznikly v česku.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Visa_Debit
    http://en.wikipedia.org/wiki/Debit_MasterCard

    Interchange fee lze pro VISA i Mastercard nalézt na webu:

    http://www.visaeurope.com/en/about_us/our_business/fees_and_interchange.aspx
    http://www.mastercard.com/us/company/en/whatwedo/interchange/Country.html

    Pokud si vyberete Mastercard + region Czech Republic:

    http://www.mastercard.com/us/wce/PDF/Czech_Rep.pdf

    Je vidět, že například pro kreditky oblíbený Mastercard World má 1,60%, World Insignia dokonce 1,80%. Take je zřejmé, že za kreditku se platí více než za debetku. Kdo co zaplatí v případě velkých řetězců, kde obchodník odvede i méně než 1% bych taky rád věděl. Škoda, že vám to nevysvětlili na tom školení. Přišlo by mi divné, kdyby to dotoval Acquirer, spíše bych si tipnul, že je v takovém případě Interchange fee nižší, ovšem nemám kde to ověřit.

    Co mě taky zaujalo je fakt, že Mastercard má zřejmě v průměru vyšší Interchange fee než VISA:

    https://www.kansascityfed.org/publicat/psr/dataset/credit-debit-card-interchange-fees-countries.pdf

  • 11. 2. 2013 14:30

    Světoběžník (neregistrovaný)

    Koukám, že jako držitel karty Diners Club mohu být úplně v klidu. Diners drží už několik let interchange fee někde okolo 2,50 % a nikdo z toho vědu nedělá :-) K němu mám služební American Express (USD), tady si nějaký fee ani netroufám odhadnout, ten bude asi hodně velký :-) Ale když na amex zavolám, že tu a tu transakci ruším, tak mi ji zruší a nic už se mnou neřeší. Nechtěl bych být obchodníkem, co bere amexy, ale jako zákazník jsem spokojený. :-)

  • 11. 2. 2013 14:49

    Pavel (neregistrovaný)

    Před pár lety měli naši managoři AmExky jako služební kreditky. Když zjistili, že sice krásně vypadají, ale zaplatit s tím nikde nejde, tak se jich hodně rychle zbavili. Pak si vymysleli, že pro plebs budou služební kreditky Dinners Club (asi na tom dotyčný hodně vydělal, jinak si to vysvětlit neumím). A opět, když se zjistilo, že nejen, že akceptujících míst je málo, ale navíc kvapem ubývají, a nakonec kolegové zjistili, že v celém Holandsku není jediný bankomat přijímající Dinner Club (vydavatel karty se nás sice snažil přesvědčit o opaku a dodával seznam bankomatů karty akceptujících, ale tato jeho prohlášení se vždy ukázala jako lživá), tak jsme nakonec zamávali i jim. Je pravda, že ten managor za toto rozhodnutí zodpovědný utekl z firmy ještě před tím.

  • 11. 2. 2013 18:12

    Patrik Chrz

    Problém je v poplatcích za akceptaci karet. Zatímco za Visa a Mastercard jsme bance platili 1,2 %, za AmEx, JCB a Diners chtěla 5 %. Tak jsme se rozhodli je nebrat.
    A když se člověk porozhlédne, tak zjistí že AmEx a Diners opravdu berou jen na málo místech a jet do zahraničí jen s touto kartou bych si určitě netroufl. A zde je začarovaný kruh - když má klient vedle AmEx a DC i MC a Visa, proč vůbec brát "drahý" AmEx nebo DC?

  • 11. 2. 2013 17:10

    Tonda (neregistrovaný)

    Pokud by banka ten ceník proporcionálně převedla na obchodníka, tak čím prestižnější karta, tím vyšší poplatek a tedy i motivace takovou kartu nepřijímat nebo poplatek přeúčtovat zákazníkovi. To u prestižních karet, kde často za kartu platí i držitel, mi přijde poněkud na hlavu.

    To samé u bankomatu, nedokáži si představit co by u MC Debit mohlo snížit náklady na výběr z bankomatu, takže to akorát povede k tomu, že bankomaty karty, kde si majitel nemůže naúčtovat dostatečný poplatek, akorát přestanou přijímat.

  • 15. 2. 2013 16:03

    Oupz (neregistrovaný)

    chudái chariťáci, ale co teprf provozovatelé automatů na kafé !

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).