Hlavní navigace

Názor k článku Equa bank podcenila úmysly některých klientů. Z bankomatů vybírali po stokorunách od thr - Když to vezmeme opravdu historicky, tak ještě kolem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2013 8:33

    thr

    Když to vezmeme opravdu historicky, tak ještě kolem roku 1990 byly bezhotovostní platby nákladné podobně jako hotovost - příkaz musel zadat někdo ručně atd., takže na pracovní sílu to bylo podobné (ne-li horší) jako pokladna, jen odpadl převoz peněz.
    Bankomat v tu dobu asi znamenal úsporu v tom, že odpadla část pokladních operací.
    Jenže s postupným přechodem na více automatizovaný platební styk se situace dost zásadně změnila a už v roce 2000 byly bezhotovostní transakce jasně levnější než hotovost. No a postupem času začal růst i význam plateb kartami přímo u obchodníků a výsledkem je dnešní situace, kdy je pro dost klientů hotovost úplně zbytečná. Já sám třeba za měsíc potřebuji možná ani ne 2000 na hotovosti, všechno ostatní se platí převodem nebo kartou.

    Ono se prostě bankovnictví, ale i obecně práce s financemi u "koncového uživatele", za posledních 20 let změnila opravdu od základu, dovolím si říct, že ani lidí, kterým je teď cca 30 let si neuvědomují, jak velká změna to je, pro dvacetileté to už pak je úplné scifi :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).