Hlavní navigace

Energie a voda - rána do rozpočtu

3. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ceny potravin nenápadně rostou, ale jíst se musí. Rodinnému rozpočtu můžeme však ulehčit i jinak. Za energii, vodné a stočné můžeme, aniž bychom jimi plýtvali, ušetřit pár tisícovek ročně.

Šetření energií zdaleka nemusí znamenat snížení komfortu bydlení. Naopak – realizací úsporných opatření můžeme významně zvýšit tepelnou pohodu a kvalitu bydlení. Zejména starší domy zřídka vyhovují moderním požadavkům na spotřebu paliva, na uživatelský komfort i na obsluhu vytápění. Ten, kdo se chce zbavit nepohodlného topení uhlím, kusovým dřevem nebo dokonce odpadky, má k dispozici komfortní a efektivní řešení, jako například vytápění kondenzačním kotlem na zemní plyn, dřevěnými peletkami nebo tepelným čerpadlem. O něco vyšší investice, případně cena paliva je další motivací k úsporám energie v domě, říká konzultant poradenského střediska PRE Zdeněk Dvořák.

Pokud zjistíme, že za elektřinu pro domácnost platíme částku srovnatelnou s náklady na vytápění, je třeba poohlédnout se po úsporných spotřebičích nebo zvážit změnu tarifu. To může někdy vyřešit jediný telefonát nebo dopis distribuční společnosti. Někdy stojí za úvahu snížit velikost hlavního jističe, ale zde je vhodné poradit se se specialistou a zaplatit za nový jistič a jeho instalaci. Podle Dvořáka, pokud spotřebu elektřiny v domácnosti nelze snížit, může být pro vás výhodné přejít na elektrické vytápění, kde je lacinější proud v nízkém tarifu po dobu 20 hodin denně (resp. 22 hodin při použití tepelného čerpadla). Čtěte více: Změnou dodavatele elektřiny ušetříte a můžete získat lepší klientský přístup

Šetříme v koupelně a na toaletě

Podle odhadů připadá spotřeba cca 80 % vody na tyto čtyři položky:
  • 37 % osobní hygiena (sprchování, koupání)
  • 9 % mytí nádobí a příprava jídla,
  • 13 % praní a úklid
  • 27 % toaleta.

Další nezanedbatelný požírač vody (až 13 %) je připisován různým netěsnostem, jakými jsou kapající vodovodní kohoutky a rozbitý WC.

Začít můžeme u obyčejného čištění zubů. Jestliže si čtyřčlenná domácnost čistí zuby pravidelně ráno a večer, jak to doporučují lékaři, a nechají při čištění otevřený kohoutek, znamená to ročně ztrátu mezi tisícem až patnácti sty korunami. Záleží samozřejmě nejen na konkrétní ceně vodného a stočného, ale i době, jak dlouho necháte vodu puštěnou. Rozhodujete-li se mezi koupelí a sprchou, sáhněte raději po sprše. Pokud navíc používáte úspornou hlavici, můžete při sprchování ušetřit až polovinu vody. Další vodu ušetříte tak, že při mydlení nebo šamponování utáhnete kohoutek. A stokoruny vám opět zůstanou v peněžence. Rozhodně se vyplatí investovat i do pákové baterie. Statistické údaje hovoří o tom, že tento moderní systém ušetří až čtyřicet procent vody. Čtěte více: Platí ještě úsloví „kdo šetří, má za tři“?

Ve starších bytech se obvykle používá devítilitrová nádrž na vodu, při které mnoho vody proteče zbytečně. Pokud máte toto zařízení, nemusíte si zoufat. Úsporný systém si snadno uděláte sami, aniž byste hned museli kupovat nový splachovací systém. Stačí namontovat přídavné závaží na odtokovou přepadovou trubici (píst), která uzavírá nádržku.

dan_z_prijmu

Normálním spláchnutím všechna voda z nádržky vyteče a až potom dochází k utěsnění odtokového otvoru. Jestliže si však na píst přiděláte závaží, průtok vody zastavíte okamžitě poté, co pustíte splachovadlo, i když nádržka nebude ani zdaleka prázdná. Tím umožníte spolehlivě regulovat objem vody. Namontujete-li si takzvaný dvoutlačítkový systém, který umožňuje splachovat menší a větší množství vody, ušetříte ročně stokoruny. Zde je ovšem nutné počítat s tím, že se investice do nového záchodu kombi – v průměru okolo tří tisíc korun – vrátí zhruba za tři roky.

Dosloužila pračka nebo myčka?

I při praní prádla nebo mytí nádobí se dá ušetřit. Vyhazovat peníze za opravu starého přístroje se nevyplatí. Na trhu je v současné době velký výběr úsporných praček a myček nádobí. Hledejte výrobky vybavené energetickým štítkem, který udává informace o jejich energetické účinnosti a spotřebě vody. Ekologicky nejlepší výrobky nesou označení A, případně A+. Bohužel jsou také nejdražší. Návratnost vyšších nákladů si však můžeme snadno vypočítat, jestliže známe tyto údaje: ušetřené množství vody (V) a energie (E) za rok oproti běžnému výrobku. Tyto hodnoty vynásobíme aktuální cenou za m3 (voda) a kWh (energie) a obě ceny sečteme. Když pak rozdíl ceny ekologického výrobku a běžného dělíme právě tímto součtem, tak dostaneme počet roků, za které se zaplatí šetrnější výrobek. Čtěte více: Úspora energie nevede jen přes vypínání videa

Desatero, jak uspořit energii

  • Snažte se o co nejpřesnější dimenzování ohřevu. Bojler nepřehřívejte (doporučená max. teplota je 65 °C), průtokový ohřívač nastavujte na teplotu sprchování a výstupní vodu již nemíchejte se studenou.
  • Přes noc zatahujte jak závěsy, tak i případné venkovní žaluzie – omezíte tím tepelné ztráty okny, resp. zbytečnou spotřebu energie.
  • Vybírejte pouze kvalitní světelné zdroje ve specializovaných obchodech. Kvalitní úsporné zářivky mají delší životnost, lepší podání barev i odolnost vůči častému spínání.
  • Při novostavbě nebo rekonstrukci objektu zvažte možnost řízeného větrání s rekuperací. Tím velmi výrazně snížíte tepelné ztráty větráním.
  • Pro běžný provoz stačí teplota uvnitř chladničky +5 °C, při snížení na +3 °C stoupne její spotřeba až o 15 %.
  • Při pečení pomocí horkého vzduchu nenahřívejte troubu předem.
  • Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou – dochází k plýtvání vodou i elektřinou na ohřev.
  • Perte prádlo při nižších teplotách, předpírání používejte jen v nutných případech. Využívejte především krátké prací programy, šetří nejvíc energie.
  • Prádlo pro sušení je vhodné předem vytřídit. Vhodnost použití sušičky musí být od výrobce vyznačena symboly na štítku prádla. Podstatný je také materiál – zvlášť sušíme bavlněné nebo lněné kusy oblečení, odděleně syntetické a snadno udržovatelné, jako jsou blůzy, košile a jiné.
  • Vybírejte spotřebiče s co nejnižší spotřebou v klidovém režimu (STAND BY). Pokud má spotřebič vypínání nejenom na dálkové ovládání, ale i centrální vypínání, nezapomínejte na kompletní vypnutí spotřebiče, když jeho služby nevyužíváte.

Kde se snažíte nejvíce ušetřit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).